Δεν έχει εμπιστοσύνη στους πιλότους του ο Ερντογάν: Οι S-400 γύρω από το παλάτι του

File Photo via Twitter, @F-35




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Το φοβικό σύνδρομο του πραξικοπήματος που βίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ωθεί να μεταφέρει τους S-400 στα πέριξ της Άγκυρας, ώστε να προστατεύουν τον ίδιον, το παλάτι του και την κυβέρνηση του από τυχόν μια νέα απόπειρα.

Το μένος του άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, κατά των Αξιωματικών της Πολεμικής του Αεροπορίας ήταν μεγάλο ενώ πλέον οι επιτελείς του φοβούνται ο ένας τον άλλον και κυρίως οι αεροπόροι της Τουρκίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η συνοχή που απαιτείται για να δύναμη που διαθέτει υπεροπλία στην περιοχή.

  • Το γεγονός πάντως- εφόσον ισχύσουν αυτές οι πληροφορίες- πως ένα κομμάτι των Ρωσικών πυραύλων θα εγκατασταθούν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, δεν σημαίνει λόγω της εμβέλειας τους πως δεν αποτελούν κίνδυνο τόσο για το Αιγαίο όσο και για τις γειτονικές χώρες.

Ήδη και το Ισραήλ (μια χώρα που έχει δείξει περίτρανα ότι δεν δέχεται καμία απειλή) έχει εκφράσει την δυσφορία του για την εξέλιξη με την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία κι αυτό μπορεί ο καθένας να το καταλάβει κοιτάζοντας τον χάρτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Την ώρα που περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία έχουν εκδιωχθεί ως μέλη ή υποστηρικτές της FETO, ανάμεσα τους πάνω από 20.000 στρατιωτικοί, η κυβέρνηση Ερντογάν συνέχισε τις διώξεις με νέες συλλήψεις λίγα 24ωρα πριν την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Όλος τυχαίως θα σχολίαζε κανείς, οι συλλήψεις αφορούσαν κυρίως στελέχη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, του όπλου δηλαδή που έχει βάλει στο μάτι ο Τούρκος πρόεδρος θεωρώντας πως απ’ εκεί ξεκίνησαν οι προσπάθειες για το πραξικόπημα.

  • Οι προτάσεις Αξιωματικών της ΠΑ με την απουσία πλέον των F-35 στο Αιγαίο

Η Πολεμική Αεροπορία, εφόσον ο εφιάλτης κόπηκε πλέον στη μέση, πρέπει να βρει τους τρόπους και να μελετήσει πολύ καλά τα’ αντίμετρα που ίσως ισοσταθμίσουν ως έναν βαθμό την τεχνολογική και επιχειρησιακή δυνατότητα που παρέχουν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Τουρκία. Αυτό λένε διαρκώς πολλοί Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και βέβαια να κοιτάξουμε πάση θυσία τα όπλα που υπάρχουν στην φαρέτρα, με ορισμένα από αυτά να αιμορραγούν εδώ και αρκετά χρόνια.

  • Είχαμε επισημάνει λίγες μέρες νωρίτερα πως με τους S-400, τον κίνδυνο τον γνωρίζεις , όμως τον αντιλαμβάνεσαι μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης ανάμεσα στις δυο χώρες. Όσο η κατάσταση παραμένει ως εχει-κι έτσι να μείνει- ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα φέρει την τεχνογνωσία στους Τούρκους στρατιωτικούς,  αλλά «το κουμπί» κανείς δεν θα το πατήσει ώστε να καταλάβουμε την απειλή.

Άρα ξέρεις πλέον πως έχεις μια απειλή κι έχεις τον χρόνο να βρεις τους τρόπους αντίδρασης αλλά και να μελετήσεις πολλές πληροφορίες όταν υπάρχουν τυχόν μετακινήσεις των συστοιχιών και είσοδος τους σε ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το F-35, το πρόβλημα και η λύση της δύσκολης εξίσωσης θα ήταν καθημερινή, με πολλές καταγραφές από την πλευρά της Τουρκίας κι ένα αεροσκάφος που θα ήταν πολύ λίγες οι φορές που θα το εντόπιζαν τα Ελληνικά ραντάρ.

Η καθημερινότητα των παραβιάσεων- παραβάσεων δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι γείτονές μας ακόμη και για «πειράξουν» περιπαικτικά τους Έλληνες επιτελείς θα τα χρησιμοποιούσαν στον ουρανό του Αιγαίου με τεράστιο γι’ αυτούς κέρδος.

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που λένε πως λόγω της εναέριας κυκλοφορίας και των κινδύνων που υπάρχουν πιθανότατα τα Τουρκικά F-35 να πετούσαν με ανακλαστήρες. Όμως αυτό ήταν μόνο μια σκέψη, διότι η Τουρκία έχει αποδείξει στον χρόνο το ποσο απρόβλεπτη χώρα είναι στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής στην οποία συμπεριλαμβάνει και τις παραβιάσεις θέλοντας να δείχνει παρούσα και διεκδικητική.

Από την μια έχει σταθερές θέσεις αναθεωρητικού χαρακτήρα κι από την άλλη προβάλλει τη δύναμη του ισχυρού με την υπεροπλία που διαθέτει χρησιμοποιώντας έτσι την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της, ως μέσο διπλωματικού διαλόγου, κάτι που βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • Μακρά αποθήκευση για τα Τουρκικά F-35…

Για το κενό των εκατό F-35 της Τουρκίας, προφανώς η κατασκευάστρια εταιρία θα προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με νέους πελάτες. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που οι εξελίξεις και η έξωση της Άγκυρας από το πρόγραμμα πρόλαβαν την γραμμή παραγωγής, η οποία δεν έφτασε σε υψηλά ποσοστά.

Σίγουρα ανάμεσα στους αγοραστές, συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, ωστόσο πολλές πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα των Ελληνικών F-35. Ορισμένες από αυτές προσδιορίζουν το βήμα προς την 5η γενιά μαχητικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper, πράγμα που σημαίνει ότι μετά το 2028 ξεκινούν οι σκέψεις για το F-35 που έως τότε ίσως να υπάρχει κι άλλος τύπος αεροσκάφους 5ης γενιάς. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή.

Τα τέσσερα F-35 με την ημισέληνο και το άστρο της Τουρκίας που είχαν για την εκπαίδευση των περίπου σαράντα ιπτάμενων στην βάση της Αριζόνα- εκεί που κάνουν εκπαίδευση οι χρήστες του τύπου- παραμένει ένα ερώτημα το τι θα απογίνουν.

Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές που υπάρχει εμπάργκο ή διακοπή συνεργασίας με μια χώρα, οι ΗΠΑ τοποθετούν τ’ αεροσκάφη σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης στο “νεκροταφείο” ή “μάντρα” όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, αεροσκαφών στην βάση «Amarg» της Αριζόνα.

Εκεί μεταφέρονται αεροσκάφη που είναι για απόσυρση από την ενεργώ δράση (υπάρχουν ακόμη αεροπλάνα από τον πόλεμο της Κορέας) και μπαίνουν σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης.

Αυτό είχε γίνει και την δεκαετία του 1980 με την περίπτωση του Πακιστάν που αποθηκεύτηκαν περίπου εξήντα F-16 (τεράστιος αριθμός για την εποχή αλλά και για σήμερα) που είχε παραγγείλει επειδή οι ΗΠΑ έθεσαν την χώρα σε εμπάργκο όπλων λόγω την μη συναίνεσης του Πακιστάν να του γίνει έλεγχος για το υπό ανάπτυξη πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πως η ΠΑ με την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 παίρνει “κεφάλι” στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: