Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Δέκα εκπλήξεις-ανατροπές επιφύλασσαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι ανατρεπτικές εξαγγελίες είναι οι εξής:

1. Μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο

Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός. “Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%.Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

2. Βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις

‘Αμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Τόνισε πάντως ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος

3. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις

Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%.

4. ΦΠΑ στην οικοδομή

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

5. Απλοποίηση νομοθεσίας

Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
– Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.

6. Αποκομματικοποίηση του κράτους

Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

7. Πέντε εμβληματικά έργα

-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων

-Φεύγουν από την Αθήνα οι φυλακές Κορυδαλλού, θα γκρεμιστούν οι εγκαταστάσεις και στη θέση τους θα γίνει πάρκο

-Το πρώην βασιλικό κτήμα αξιοποιείται και γίνεται επισκέψιμο

-Το Κερατσίνι, τα 204 της Δραπετσώνας με τρέπονται σε πάρκο και διεθνές κέντρο καινοτομίας.

-Αλλάζουν οι εγκαταστάσεις στη ΔΕΘ, ο χώρος εντάσσεται όλο τον χρόνο στις δραστηριότητες του εμπορικού κόσμου

8. Από το 2021 θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης

Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης.
Στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους”.

9. θα ανανεωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ηλεκτρικά λεωφορεία

Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά.

Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

10. Αντικαπνιστικός νόμος

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μάλιστα όταν το ανακοίνωσε, αστειευόμενος είπε ότι το χειροκρότημα ήταν χαλαρό.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ΕΔΩ

HELLAS JOURNAL

 

Μείωση 22% του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο, άμεση μείωση φόρων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: