Δαπανήθηκαν 11 δισεκατομμύρια ευρώ για 34 γήπεδα που μένουν άδεια μετά τα Μουντιάλ

File photo: Οι χωρες επενδύουν πολλά χρήματα για την κατασκευή γηπέδων. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Για την κατασκευή 34 γηπέδων στις τελευταίες τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ -σε Νότια Αφρική το 2010, Βραζιλία το 2014 και Ρωσία το 2018- δαπανήθηκαν 11,165 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κι όλα αυτά για να μένουν… άδεια μετά την ολοκλήρωση της κορυφαίας διοργάνωσης.

  • Αυτό αναφέρει η ισπανική εφημερίδα Αs, που σημειώνει ότι καλύπτεται μόλις το 23,2% της συνολικής χωρητικότητας των σταδίων.

Αν και μετά τα τελευταία τρία Παγκόσμια Κύπελλα, οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν μια αύξηση στα έσοδά τους, ιδίως στον τουριστικό τομέα, μόνο στη Ρωσία παρουσιάστηκαν άμεσα οφέλη.

  • Η Νότια Αφρική, η οποία επένδυσε 4 δισ. ευρώ για την κατασκευή σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, δεν μπόρεσε να καλύψει τις δαπάνες της μέχρι το 2016.

Στη Βραζιλία, τα κέρδη κατάφεραν να ξεπεράσουν την επένδυση μετά από πέντε χρόνια (3 δισ. ευρώ σε γήπεδα μόνο).

  • Κι όμως η οικονομική ισορροπία των τελευταίων τριών διοργανωτών μετά τη φιλοξενία των Μουντιάλ δεν είναι τόσο κακή όσο είναι η εικόνα που αφήνουν τα γήπεδα τους.

Το μέσο ποσοστό προσέλευσης στα γήπεδα των τελευταίων τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων είναι πολύ χαμηλό. Λαμβάνοντας υπόψη τους εγχώριους αγώνες και τους διεθνείς αγώνες, κατά την τελευταία σεζόν καλύφθηκε μόνο το 23,2% της συνολικής χωρητικότητας των 34 χώρων (9,7% στη Νότια Αφρική, 22,9% στη Βραζιλία και 37% στη Ρωσία).

  • Από όλα τα γήπεδα, μόνο τρία ρωσικά στάδια υπερβαίνουν τακτικά το 50% της χωρητικότητάς τους (τουλάχιστον 15 παιχνίδια ανά σεζόν): η “Otkrytie Arena” στη Μόσχα, όπου παίζει η Σπάρτακ και η οποία «φιλοξενεί» κατά μέσο όρο 30.941 φιλάθλους (χωρητικότητα 46.990 θεατές), το “Kretovski” της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο παίζει η Ζενίτ (48.122, με χωρητικότητα 69.500 θεατές) και η “Rostov Arena”, το σπίτι της Ροστόφ, που καταφέρνει να καλύψει 31.034 από τις 43.702 θέσεις που έχει.

Στη Βραζιλία, η “Arena de Pernambuco” και η “Arena de Amazonia” δεν έχουν μεγαλύτερη προσέλευση από αυτή που έχει η Serie C της Βραζιλίας (Γ΄ κατηγορία). Ακόμα χειρότερα, στο “Arena das Dunas”, η γηπεδούχος παίζει στη Serie D.

Η ιστορική προτίμηση της Νότιας Αφρικής για ράγκμπι έχει βοηθήσει τα γήπεδα του 2010 να μην παραμείνουν ως απλές… αναμνήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο δεύτερο γύρο του τουρνουά του Σαν Χοσέ πέρασε η Σάκκαρη, με νίκη επί της Αλεξάντροβα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: