Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ), και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), συνομιλούν ενώ παρακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (Δ), στη δεξίωση για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, HELLAS JOURNAL

Οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν κατά την τριήμερη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αποτελούν μια μαγική εικόνα.
Σύντομα, στη Βουλή, για διάφορους λόγους με πολλαπλές αφορμές οι αντιπαραθέσεις θα γίνουν σκληρές.

Πολιτικές αλλά και ιδεολογικές. Από την αλλαγή του νόμου για το άσυλο, από τις διατάξεις για την απλή αναλογική και πολλά ακόμη ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο συζητήσεων με ένταση και αντεγκλήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα δώσει τον τόνο. Είναι επίσης και όλες οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που ήδη βρίσκονται ή θα φτάσουν στη Βουλή.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής αποτέλεσε, χθες Τετάρτη, η διαδικασία για τις δύο δικογραφίες που βρίσκονταν επί σχεδόν τρεις μήνες στη Βουλή και αφορούσαν στον πρώην υπουργό αναπληρωτή Υγείας Παύλο Πολάκη.

Η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, μάλλον δεν είναι συγκυριακή. Δεν σημαίνει ότι πάντα θα ψηφίζουν ως μπλοκ αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα συμβαίνει συχνά.

Ο Παύλος Πολάκης είχε προκαλέσει πολλές εντάσεις με τη στάση και τις δηλώσεις του όλο τον προηγούμενο διάστημα.
Χθες ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της πρότασης στην Ολομέλεια για άρση της ασυλίας του -μετά τις μηνύσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και του συνδικαλιστή του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή- υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Παρέλκει να εξετάσουμε ποιος έχει δίκιο στη συγκεκριμένη υπόθεση την οποία αναφέρουμε ως παράδειγμα τα επόμενα.

Και ποια είναι αυτά τα επόμενα; Ένα από τα σημαντικότερα επόμενα είναι, όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η υπόθεση Novartis.

Όπως εξήγησε, θεωρεί φυσιολογικό ότι κάποια στιγμή θα φτάσουν στο Κοινοβούλιο οι δικογραφίες με τις καταγγελίες ανώτατων δικαστικών λειτουργών κατά μέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το προσωνύμιο Ρασπούτιν για προσπάθεια επηρεασμού δικαστικών λειτουργών σε βάρος πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τότε η σημερινή κυβέρνηση θα προκρίνει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, είναι κάτι ανοιχτό αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η υπόθεση έχει αποκτήσει εμβληματικό χαρακτήρα για πολλά από τα στελέχη της ΝΔ.

Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι εκτός όλων των άλλων: ένας πρώην πρωθυπουργός (Αντώνης Σαμαράς), ένας πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρωθυπουργός που είναι αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης (Παναγιώτης Πικραμμένος) και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης (Άδωνις Γεωργιάδης).

Είναι προφανές λοιπόν, όσο κι αν πιέζουν πολλοί -επιχειρηματικοί και άλλοι κύκλοι- τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έχει τη δυνατότητα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το θέλει να κλείσει -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο- μια τέτοια υπόθεση.

Το τι μπορεί να βγάλει μια εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν το γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή. Αυτό που όμως γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι οι χαμηλοί τόνοι δεν μπορεί να διαρκέσουν πάρα πολύ στο πολιτικό μας σκηνικό. Ενδεχομένως να έχουν… τελειώσει ήδη.

Εισήγηση για άρση της ασυλίας του Πολάκη από την Επιτροπή: Πρωτοφανής δειλία της ΝΔ, λέει ο Τζανακόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: