Αυστηρές οδηγίες Μητσοτάκη στο υπουργικό: Οι 12 στόχοι που έθεσε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Για μια ισχυρή Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης και ενημέρωσε ότι επικοινώνησε χθες με πολλούς ομολόγους μου και με τον αντιπρόεδρο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τολμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε.

Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντίπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση.

Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

* Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.

* Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα “Μαζί”.

* Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανα υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα.

Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου. Θέλω να σας συγχαρώ με τον τρόπο που χειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ.

Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνου προγραμματικές δηλώσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής.

Η δουλειά έχει ξεκινήσει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση, τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες της κυβέρνησής του ως εξής:

1. Ανάπτυξη

2. Αξία στη δημόσια περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι, στη χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο

5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί

6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων

8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος

9. Προστασία περιβάλλοντος

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος

11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά
και ενημερώσης με διαφορετική αισθητική

12.Μια ισχυρή Ελλάδα

Στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο θα επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Το νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας, στο οποίο κομβικό ρόλο έχει προεδρία της κυβέρνησης με δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης και παρακολούθησης, «ΜΑΖΙ», του κυβερνητικού έργου, παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις εξής βασικές αρχές:

  • – Συνεχής επικοινωνία µε τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος, µέσω ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.
  • – Αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
  • – Χρήση δεικτών αποτελεσµατικότητας και απτών αποτελεσµάτων στην κοινωνία και την οικονοµία µέσω διεθνών µοντέλων.
  • – Επικοινωνία του έργου της κυβέρνησης και απόλυτη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πλάνου υλοποίησής του.

Ακολουθούν οι κανόνες λειτουργίας επιτελικού σχήµατος διακυβέρνησης:

  • – Κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.
  • – Νοµοθετικός και κανονιστικός προγραµµατισµός έτους καθώς και ετήσιος προγραµµατισµός προσλήψεων.
  • – Ετήσια απολογιστική έκθεση νοµοθετικής παραγωγής.
  • – Σύνταξη νοµοσχεδίων, κατόπιν εισήγησης αρµόδιων υπουργείων, στη Γ.Γ. Νοµοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
  • – Εκ των υστέρων ανάλυση επίπτωσης πολιτικών µετά την εφαρµογή τους.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η «Αποφυγή σύγκρουσης συµφερόντων», που περιλαμβάνει:

  • – Δραστικό περιορισµό στον αριθµό µετακλητών υπαλλήλων/συµβούλων.
  • – Απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθµού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς.
  • – Απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων.
  • – Απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύµβασης µε το Δηµόσιο για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων, καθώς και για τους συζύγους και τα προστατευόµενα τέκνα τους.

Συγκροτείται η Προεδρία της Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό:

  • – Την υποστήριξη του έργου των υπουργείων.
  • – Τον συντονισµό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
  • – Την υποστήριξη στο νοµοπαρασκευαστικό έργο.

Ο συντονισµός των υπουργείων οµαδοποιείται σε οµοιογενείς δράσεις.

Επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Συντονισµού Κυβερνητικού Έργου, που επικοινωνεί με τις ΓΓ Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, ΓΓ Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΓΓ Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Τα ομοειδή υπουργεία είναι: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Υγείας.

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα υπουργεία: Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισµού-Πολιτισµού και Αθλητισµού, Υποδοµών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιτελική δοµή Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει: Α’ Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Β’ Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Γραφείο Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Διεύθυνση Αναλύσεων και Διαβούλευσης

Δηµιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρµογής του.

Κύρια δομικά στοιχεία του είναι:

  • – Αναλυτικό πρόγραµµα µε σαφείς στόχους, δράσεις και έργα.
  • – Κεντρική δοµή υποστήριξης, παρακολούθησης και συντονισµού υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης.
  • – Σύνδεσµος της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.
  • – Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστηµα Παρακολούθησης (ΜΑΖΙ).
  • – Διαδικασία επικαιροποίησης σε ετήσια βάση από κάθε υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).

Το Πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ:

  • – Το ΜΑΖΙ αποτελεί το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για τον συντονισµό του κυβερνητικού προγράµµατος.
  • – Τροφοδοτείται µε όλα τα έργα/ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις.
  • – Προσδορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς.
  • – Ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση το προγραµµατισµένο χρονοδιάγραµµα.
  • – Περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράµµατος.
  • – Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της τετραετίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης [live]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: