«Αξιόποινες πράξεις»: Αυτή είναι η φράση κλειδί για το άσυλο, που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση

File Photo: Άποψη του κτηρίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στην πλατφόρμα opengov.gr, για δημόσια διαβούλευση, την τελική διατύπωση της ρύθμισης για το πανεπιστημιακό άσυλο όπως προτίθεται να την καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα, με τη ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τη διάταξη του νόμου Γαβρόγλου η οποία ισχύει σήμερα δεν γίνεται καμία εξαίρεση για τυχόν επεμβάσεις των αρμόδιων αρχών εντός του πανεπιστημίου αναφέροντας μόνο ως προϋπόθεση τις «αξιόποινες πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ισχύουσα διάταξη γίνεται λόγος για αυτεπάγγελτη επέμβαση σε περιπτώσεις που τελούνται κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής, διάταξη που ουσιαστικά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ.

Αναλυτικά η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η εξής:

Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: