Αβρός και μεγαλόψυχος ο Τραμπ: Μπορώ να σκοτώσω τα 10 εκατ. Αφγανούς, αλλά… δεν θέλω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Δ) και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν (Α) στο Οβάλ Γραφείο, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019. EPA, MICHAEL REYNOLDS, POOL




Την “βοήθεια” του Πακιστάν να…”εκδιώξει” τις ΗΠΑ από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα Δευτέρα, 22 Ιουλίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «κερδίσει» αυτόν τον πόλεμο σε μια εβδομάδα, εάν ήθελε να σκοτώσει εκατομμύρια και να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα.

  • “Θα μπορούσα να κερδίσω αυτόν τον πόλεμο σε μια εβδομάδα”, δήλωσε ο Τραμπ, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν, στο Λευκό Οίκο. “Το Αφγανιστάν θα σβηστεί από το πρόσωπο της γης κυριολεκτικά σε 10 ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο”, πρόσθεσε ο πρόεδρος. “Δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατομμύρια ανθρώπους.”

  • Αντ ‘αυτού, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό Καν ότι το Πακιστάν θα του παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια ώστε να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τον μακρύ πόλεμο στο Αφγανιστάν, στον οποίο ενέπλεξαν τις ΗΠΑ προηγούμενες διοικήσεις.

“Είμαστε εδώ (σ.σ.: στο Αφγανιστάν) 19 χρόνια και έχουμε ενεργήσει ως αστυνομικοί, όχι στρατιώτες”, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι έχει ήδη αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

  • “Αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό σε μια ειρηνευτική συμφωνία”, πρόσθεσε ο Καν, ελπίζοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η αφγανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να διευθύνει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για την ειρήνη Ζαλμάι Καλιλζάντ διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν εδώ και μήνες, καταλήγοντας σε μια «συμφωνία επί της αρχής» τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την απόσυρση ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ωστόσο πολλά θέματα εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί.

“Είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο”, δήλωνε ο Καλιλζάντ εκείνη την περίοδο.

Ενώπιον του Κογκρέσου καταθέτει την Τετάρτη ο Μιούλερ: Ώρα αποφάσεων για Δημοκρατικούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: