Ασφαλή για δημόσια υγεία τα κομμάτια πυραύλου: Εκτιμά τα δεδομένα η Κυπριακή Δημοκρατία

Ομάδα ειδικών από την Τουρκία έχει φτάσει στα κατεχόμενα και προβαίνει σε εξειδικευμένες εξετάσεις στην περιοχή όπου έπεσαν κομμάτιου πυραύλου S 200 κοντά στο χωριό Βουνό, Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Καθησυχαστική ήταν η ομάδα ειδικών της AFAD, Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας, που έφθασε το απόγευμα για χημικές μετρήσεις σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο χωριό Βουνό, όπου συγκεντρώθηκαν τα κομμάτια του πυραύλου S-200 που έπληξε μετά τα μεσάνυχτα διαφορετικά σημεία στην περιοχή μεταξύ του κατεχόμενου χωριού και του Κουτσοβέντη και αυλή σπιτιού στο Δίκωμο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Τούρκοι ειδικοί δεν εντόπισαν οτιδήποτε επικίνδυνο, ενώ σε γραπτή ανακοίνωση του ψευδο-«υπουργείου υγείας» των κατεχομένων, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν από τους ειδικούς, από την πτώση των κομματιών του πυραύλου δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σε ετοιμότητα τα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας της Κύπρου

  • Η Κύπρος διαθέτει συστήματα που της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, και αναλόγως των περιστάσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, με αφορμή τη συντριβή αντικειμένου στα κατεχόμενα, που πιστεύεται πως είναι πύραυλος.

Φαίνεται να πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό που δεν δικαιολογεί να υπάρχει ετοιμότητα σαν να γίνεται πόλεμος ή να υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Αξιολογώντας πάντοτε τις πληροφορίες πράττεις με βάση τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, ανέφερε η ίδια πηγή.

  • Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος. Πρόσθεσε πως κάθε ημέρα “αξιολογούμε πληροφορίες που έχουν σχέση με την άμυνά μας και δεν υπήρχε ίχνος αιτιολόγησης για ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων”.

Το περιστατικό αξιολογείται σε κάθε του λεπτομέρεια. Ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς μας με χώρες από τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πληροφόρηση στα πλαίσια αξιολόγησης του όλου περιστατικού, ώστε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα, σημείωσε η ίδια πηγή. Σημειώνεται πως μεταξύ των χωρών αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

  • Στο μεταξύ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως “ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που που μας ανησυχεί”.

“Τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο”, επεσήμανε.

Δεν έχουν εξαχθεί ακόμα οριστικά συμπεράσματα, λέει το κυπριακό ΥΠΕΞ

  • Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Προσθέτει πως “οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Η έκρηξη δείχνει σημασία ειρήνης στην περιοχή, λέει ο Ακιντζί: Ειδική ομάδα έστειλε η Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: