Άρση της ασυλίας Πολάκη από τη Βουλή: Θα δικαστεί για τις μηνύσεις Στουρνάρα και Πουλή

FILE PHOTO: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στο βήμα Βουλής. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία αποφάσισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, απορρίπτοντας το αίτημά του να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα για την υπόθεση της μήνυσης του Γιάννη Στουρνάρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν:

Υπέρ της άρσης: 163

Κατά της άρσης: 13

Για την υπόθεση της μήνυσης του Σταμάτη Πουλή

Υπέρ της άρσης: 162

Κατά της άρσης: 13

Παρόν: 1

Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν μετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρώην υπουργού αναπληρωτή Υγείας ο οποίος, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά τις αρχικές πληροφορίες δεν τοποθετήθηκε τελικά, μίλησε διεξοδικά για τις δύο σε βάρος του μηνυτήριες αναφορές.

Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Υγείας ελέγχεται μετά από μηνύσεις που κατέθεσαν σε βάρος του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για παράνομη ηχογράφηση της μεταξύ τους τηλεφωνικής συνομιλίας και ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής για συκοφαντική δυσφήμηση.

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί ότι σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτικής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης του υποψηφίου της ΝΔ Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», είπε ο Παύλος Πολάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για μια δίωξη με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς την αποδόμηση των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε και διαβίβασε στις αρχές και στα οποία σκάνδαλα φέρονται να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων αλλά και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξυφαίνονταν και υλοποιούνταν με την ενεργό συμμετοχή των προαναφερθέντων και υλοποιούνταν την στιγμή που η χώρα χρεοκοπούσε και οι πολίτες καλούνταν να την σώσουν με το υστέρημά τους», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά και μια αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή κι ο ίδιος ταλαιπώρησε πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική του θητεία.

«Αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος συστήνει ένα κράτος Μαρία Αντουανέττας, πρωθυπουργοκεντρικό, μια εκ νέου άλωση του κράτους χωρίς ενοχλητικές φωνές τύπου Πολάκη», προσέθεσε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πολάκης εκτίμησε ότι αυτό είναι το το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς τέτοιων κινήσεων κι όπως υποστήριξε αυτό συμβαίνει όταν λίγες ημέρες πριν αποφυλακίστηκε ο κ. Φλώρος της ENERGA και χθες το βράδυ αποφυλακίστηκε ο αστυνομικός – δολοφόνος ενός παιδιού, όχι λόγω των Ποινικών Κωδίκων αλλά λόγω της αναγνώρισης του πρότερου βίου, αυτά να μπαίνουν σε αντιδιαστολή, είπε.

«Η επιλεγείσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας μέσω του άρθρου 32 κι όχι του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών αποδεικνύει καταρχάς την πολιτική σκοπιμότητα και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που μετέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για να πετύχει τους σκοπούς της», υποστήριξε ακόμη ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 83 η Επιτροπή και η Ολομέλεια ερευνά αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση ασυλίας συνδέεται με την πολιτική κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη, μήνυση ή έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Για να αποδείξω το μέγεθος της υποκρισίας αυτού που κάνετε θα πω από το 1974 ελάχιστες από τις 1.000 υποθέσεις άρσης ασυλίας με βάση το άρθρο 62 -ακόμη κι αν αφορούσαν σε αδικήματα που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη βουλευτική ιδιότητα και παρότι στρέφονταν ξεκάθαρα κατά πολιτών, απορρίπτονται», είπε ακόμη ο κ. Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας ότι υπήρχε επί χρόνια «μια συμμορία» για την οποία η δικαιοσύνη ερευνά ήδη και ότι ο κ. Πουλής είναι υπόδικος για υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μίλησε επίσης για τη διαφημιστική δαπάνη που περνούσε επί χρόνια μέσα από τον οργανισμό αυτό, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα συγκροτημένο μηχανισμό που εγκαθιδρύθηκε επί υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου και διατηρήθηκε και την περίοδο του Άδωνι Γεωργιάδη, για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Κατέθεσε επίσης δεκάδες έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται, κατά την άποψή του, η χειραγώγηση των ΜΜΕ και η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Γιάνης Βαρουφάκης που υποστήριξε την άποψη ότι το θέμα έπρεπε να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Hellas Journal με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: