Απτόητες οι ΜΚΟ παρά την περιπέτεια της Ρακέτε: Επιστρέφουν στα νερά της Μεσογείου

File Photo: Οι ΜΚΟ ξανασαλπάρουν στα νερά της Μεσογείου, παρά την περιπέτεια του SeaWatch 3, ενώ η Εισαγγελία του Ακράγαντα αποκλείει σχέση τους με διακινητές. EPA, PASQUALE CLAUDIO MONTANA LAMPO




Η σύλληψη της Καρόλα Ρακέτε δεν πρόκειται να πτοήσει τις ΜΚΟ από τις δραστηριότητές τους για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

Ήδη, η Mediterranea Saving Humans ανακοίνωσε πως επιστρέφει στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λαμπεντούζα, όχι πλέον με το γνωστό σκάφος Mare Jonio, αλλά με το ιστιοφόρο Alex, ενώ ήδη έχει εντείνει τη δράση της και η ισπανική Open Arms.

  • Σε μήνυμά της η Mediterranea τονίζει πως επιστρέφει στις θάλασσες, όχι πλέον με το Mar Jonio «που παράλογα παραμένει δεμένο πίσω από κάγκελα στο λιμάνι, επειδή έσωσε τη ζωή 30 ανθρώπων», αλλά με το έως τώρα βοηθητικό σκάφος της Alex. «Ακόμη μία φορά σαλπάρουμε στη θάλασσα για να σώσουμε ζωές, αλλά πλέον δεν είμαστε μόνοι γιατί οι Open Arms και Αϊλάν Κούρντι της Sea-Eye θα είναι μαζί μας», τονίζει ο οργάνωση.

Η αποστολή της θα παραμείνει η ίδια. «Θα παρακολουθούμε και θα καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη θάλασσα, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει ένα νεκροταφείο και μία έρημο, και να διασώσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Θα φθάσουμε στη λεγόμενη Λιβυκή SAR, μία ζώνη που ελέγχεται από πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών, που η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει. Η παρουσία μας εκεί είναι το μόνο αποτρεπτικό μέσο», αναφέρει η ΜΚΟ.

«Ακόμη μία φορά», προσθέτουν στελέχη της, «πηγαίνουμε εκεί που δεν έπρεπε να βρισκόμαστε: σε εκείνη τη Μεσόγειο που σήμερα διακυβεύεται το μέλλον όλων μας, διότι σε εκείνη τη θάλασσα πνίγεται η ανθρωπιά μας, το καλλίτερο κομμάτι του νομικού μας πολιτισμού και η ελπίδα να ζούμε σε έναν κόσμο ελεύθερο και πιο δίκαιο».

  • Παράλληλα και η Sea Watch ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. «Χρειάζεται μία πολιτική λύση, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ρούμπεν Νόιγκεμπάουερν, υπαινισσόμενος την απαγόρευση κατάπλου του σκάφους της οργάνωσης και τη σύλληψη της Ρακέτε. Ο ίδιος πρόσθεσε: «είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη».

Η οργάνωση ενημέρωσε πως έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα νομικά και δικαστικά έξοδα της Καρόλα Ρακέτε. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, πάνω από 60 πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να δεχθούν ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα».

Εξάλλου, το σκάφος Sea Watch 3 απέπλευσε από τη Λαμπεντούζα με προορισμό τον λιμένα της Λικάτα στη Σικελία, όπου θα υποβληθεί στους αναγκαίους ελέγχους των Αρχών.

Ο «ούριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ έρχεται από τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Ακράγαντα (Αγκριτζέντο) Λουΐτζι Πατρονάτζο, ο οποίος εξήγησε πως δεν υπάρχουν υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν προσυμφωνίες «μεταξύ διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων και ΜΚΟ» για τη διάσωση των μεταναστών, «ούτε ως ένα απλό τηλεφώνημα, ούτε ως επικοινωνία του τύπου’ μεταφέρουμε μετανάστες, προσεγγίστε και επιβιβάστε τους».

«Οι λιβυκοί λιμένες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς λιμένες. Όταν κάποιος μιλάει για ασφαλείς λιμένες δεν εννοεί απλώς ένα λιμάνι όπου ο ναυαγός μπορεί να πατήσει γη, αλλά ένα λιμάνι όπου θα είναι εξασφαλισμένα για τους μετανάστες όλα τα δικαιώματα για τη ζωή του ανθρώπου», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ιταλία «δεν είναι τα φουσκωτά που έρχονται από τη Λιβύη», αλλά οι λεγόμενες «βάρκες φάντασμα», δηλ. οι αφίξεις σε ιταλικό έδαφος που δεν εντοπίζονται.

Ο κίνδυνος σε αυτού του είδους τις αφίξεις –που προέρχονται κυρίως από την Τυνησία, με προορισμό τη Σικελία– εντοπίζεται στην «εθνική σύνθεση» όσων θέλουν να αποβιβασθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι συχνά έχουν «δικαστικό μητρώο και σε ευρύτερο επίπεδο μπορούν να συσχετισθούν» με τρομοκρατικές ομάδες και τον ISIS, τονίζει ο Πατρονάτζο.

Γιώργης-Βύρων Δάβος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλακώνονται στη Γερμανία για την επιλογή της Ούρσουλα στην προεδρία της Κομισιόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: