Άψε-σβήσε η νέα διαδικασία: Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για την Κύπρο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό αλλά και με καταληκτική ημερομηνία, διαμορφώνουν Ηνωμένα Έθνη και βασικοί διεθνείς παίκτες. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί ένα ανοικτό παράθυρο, που βλέπουν να υπάρχει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ενόψει των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη με την ευκαιρία της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν ζητήσει από τους «δύο ηγέτες» να υποβάλουν χωριστά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενόψει και της έκθεσης καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έγγραφο.

Σε αυτό το έγγραφο θα περιγράφουν, Αναστασιάδης και Ακιντζί, τι έχουν κάνει για την εφαρμογή του μηχανισμού που καλούνται να συγκροτήσουν για επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν, αλλά και τα αποτελέσματα άλλων διαλόγων, που θα αναπτυχθούν. Θεωρούν πως θα μπορέσουν μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων διαλόγων να εκτονωθεί η κατάσταση, κυρίως στη νεκρή ζώνη, αλλά και σε άλλα πεδία. Στα πλαίσια αυτά θα ενισχυθούν οι τεχνικές επιτροπές, που θα έχουν ρόλο μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ο διεθνής παράγοντας θεωρεί πως αποτελεί αγκάθι και πως δυσχεραίνει τις προσπάθειες. Εκτιμούν πως η αποκλιμάκωση της έντασης, που προκαλείται από την Τουρκία, μπορεί να επιτευχθεί διά του διαλόγου. Η συμπερίληψη, δηλαδή, του κεφαλαίου αυτού στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Μια εξέλιξη που επιδιώκει η Άγκυρα.

Σε σχέση με τις ψευδοεκλογές, αυτό που προβληματίζει είναι η έναρξη της λεγόμενης προεκλογικής περιόδου από τον Σεπτέμβριο. Είναι σαφές από όλους πως είναι η Τουρκία που αποφασίζει για όλα, εκτιμούν ωστόσο ότι  μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα με τον Μουσταφά Ακιντζί παρά με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως είναι πλέον πολλοί οι διεθνείς παίκτες που θεωρούν πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος αυτός για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Είναι εκτίμηση πολλών παραγόντων πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλει την επιλογή της συνομοσπονδίας διά των ενεργειών της και τουμπάροντας τη νέα προσπάθεια.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 29 και 30 Ιουλίου στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: