Αποκάλυψη: Θέλουν μερίδιο στο αέριο τώρα οι Τούρκοι, όχι μετά τη λύση, και βλέπουμε…

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Barbaros. Photo via @TCEnerji




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το ζητούμενο δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Γι αυτό και η τουρκική πλευρά επιμένει πως θα πρέπει να συμφωνηθεί συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων αμέσως και ανεξαρτήτως της πορείας του Κυπριακού και εάν επιτευχθεί ή όχι συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη έγνοια όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας: Η αρπαγή των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβιβάσθηκε ως απάντηση στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός.

  • Σημειώνοντας πως ο κ. Ακιντζί θα εγείρει το θέμα των υδρογονανθράκων στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Αυγούστου, είπε πως η σύγκλιση που επιτεύχθηκε στο παρελθόν ότι η διαχείριση θα γίνεται μετά τη λύση από το κεντρικό κράτος, δεν είναι συμβατή με την πρόταση του κατοχικού ηγέτη.
  • Είπε επί τούτου: «Δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία για περιεκτική λύση στο Κυπριακό και ούτε μια ομοσπονδιακή δομή ή μια κοινή, συνεταιρική ομοσπονδιακή διοίκηση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης από κοινού των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων».
  • Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».

Παρουσιάσθηκε περαιτέρω να μην… πείθεται από τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ.

  • «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τ/κ πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού».
  • Είναι ξεκάθαρο πως στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί θα τεθεί από τουρκικής πλευράς το θέμα των υδρογονανθράκων και θα επιδιώξει να ξεκαθαριστεί πρώτα αυτό για να υπάρξει συνέχεια. Αυτό εντάσσεται μέσα στους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας και θα αποτελέσει προϋπόθεση για τα περαιτέρω.

Γι αυτό και ο λαλίστατος Τσαβούσογλου, που κατά καιρούς επαναφέρει τα όσα είπαν διά ζώσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περί δυο κρατών, έσπευσε να υποστηρίξει την άτυπη Πενταμερή. Και γιατί να μην υποστηρίξει μια τέτοια διαδικασία από τη στιγμή που δεν επηρεάζονται οι επιδρομικές ενέργειες τους στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η συνέχεια επί σκηνής.

Στις 9 Αυγούστου στην άτυπη συνάντηση, που όπως έχουμε συνηθίσει τέτοιες επαφές δύσκολα δεν βγάζουν ειδήσεις. Την ίδια ώρα, δεν είναι λάθος να κουβεντιάζεις και να συζητάς. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Πρέπει να επιλέγεται η χρονική συγκυρία που θα βοηθήσει το στόχο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η… “λογική” του Ταγίπ, οι σπονδές της Λευκωσίας: Περιμένοντας να βαρεθεί ο «Πορθητής» και να φύγει!

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: