Από τη μιά οι Ευρωπαίοι δίνουν όπλα στον Ταγίπ και από την άλλη τον χαϊδεύουν με “μέτρα”!

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν. Copyright: European Union




Σκληρή η Ευρωπαϊκή ρητορική στην Τουρκία αλλά οι πωλήσεις όπλων συνεχίζονται. Οι Ευρωπαϊκές σχέσεις με την Τουρκία έφτασαν σε νέο χαμηλό χθες, αλλά οι Ευρωπαϊκές πωλήσεις όπλων στο νατοϊκό σύμμαχο συνεχίζονται αδιαλείπτως.

Τα παραπάνω αναφέρει ο δημοσιογράφος Andrew Rettman, στην ιστοσελίδα EUobserver.

Αναφέρει:

Χθες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις “παράνομες” γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα. Επίσης, απηύθυναν αίτημα προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συντάξουν μαύρες λίστες τουρκικών οντοτήτων και ατόμων που εμπλέκονται στις ενεργειακές έρευνες, μετά από αίτημα της Κύπρου. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή εξωτερική υπηρεσία θα υλοποιήσουν την “εργασία όσον αφορά στοχευμένα μέτρα”, είπαν οι Ευρωπαίοι υπΕξ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, F. Mogherini, απέρριψε χθες ερωτήσεις από τον τύπο σχετικά με τη διένεξη για το φυσικό αέριο, εκφράζοντας “αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό” αναφορικά με την τρίτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Τούρκου Προέδρου Erdogan το 2016. Πέρα ωστόσο από τα θερμά λόγια της Ευρωπαίας αξιωματούχου, οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις σηματοδότησαν ένα ναδίρ στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μετά τo de facto πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών στην Άγκυρα, καθώς ο Erdogan προχώρησε σε εκτεταμένα μέτρα καταστολής.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με τον τυπικό κομπασμό. Οι κυρώσεις “δεν θα επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις ενέργειές της για υδρογονάνθρακες”, αναφέρει η δήλωση. Δείχνουν “πόσο προκατειλημμένη και μεροληπτική είναι η ΕΕ” και τα μέτρα είναι “αναποτελεσματικά, μη ρεαλιστικά και μη γόνιμα”, προσθέτει. Μεμονωμένοι υπουργοί ωστόσο μίλησαν με αυστηρότερο ύφος από την Mogherini.

“Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες για όλους μας”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων M. Roth στις Βρυξέλλες. “Είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουμε την Κύπρο”, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών A. Schallenberg. Εντούτοις η Γερμανία αύξησε σιωπηλά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία κατά την πρόσφατη περίοδο παρά τη ρητορική της. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι “κοινοί κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων” λένε ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να πωλούν όπλα σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, πρέπει να διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων όπου “υπάρχει σαφής κίνδυνος ο παραλαβών να χρησιμοποιήσει το εξαγώγιμο υλικό επιθετικά κατά άλλης χώρας ή για να υποστηρίξει διά της βίας εδαφικές διεκδικήσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να προμηθεύει την Τουρκία με όπλα. Παρόμοια στάση τηρούν Ισπανία, Γαλλία και ΗΒ.

Τίτλος του κειμένου: EU talks tough on Turkey, but arms sales go on

Μία περίεργη «συμμαχία»: Ρωσία, Τουρκία, ΑΚΕΛ, Αναστασιάδης εναντίον του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: