Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας: Αν η ΕΕ πάρει μέτρα, αυξάνουμε τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. @MevlutCavusoglu




Η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξή του με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κάσσις στην Άγκυρα. Από την πλευρά του ο Ελβετός Υπουργός είπε ότι για να λυθεί το θέμα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου.

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “εμείς δεν θέσαμε σε εφαρμογή την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην απελευθέρωση της βίζας, εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν και τα δύο ταυτόχρονα”.

  • Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι “η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την αντίληψη αυτής της σαχλής αλληλεγγύης”. “Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας στο όνομα και μόνο της αλληλεγγύης εμείς και θα απαντήσουμε, αλλά και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, δεν διστάζουμε σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
  • Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ ξεκάθαρη. “Οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα στις πηγές γύρω από το νησί και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση. ‘Άλλωστε στις εργασίες που κάναμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν έχει δικαίωμα κανείς να ανακατεύεται”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διάλογο σε αυτό το θέμα, για τη λύση πρέπει να δημιουργηθεί ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου”. Ο Ελβετός Υπουργός είπε ότι “η Ελβετία είναι έτοιμη να προετοιμάσει το κατάλληλο περιβάλλον για την λύση αυτού του βασικού προβλήματος”.

Για S-400

Στο μεταξύ, μετά την παράδοση των πρώτων τμημάτων των S-400 στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η διαδικασία για τους S400 θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “το λέμε για τους S400 ότι είναι μια συμφωνία που τελείωσε, η διαδικασία συνεχίζεται, εμείς συντονίζουμε αυτές τις υποθέσεις”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η διαδικασία από δω και μπρος θα συνεχιστεί με υγιή τρόπο”.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
12/07/2019

Οι S-400 “πάτησαν” Τουρκία, άρχισε η τμηματική παράδοση: Η ώρα των ΗΠΑ [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: