Απαιτείται κάλυψη της Κυπρου από μια μεγάλη δύναμη για να επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε στην οικία του, στη Λεμεσό, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Φωτογραφία Στ. Κονιώτης, ΚΥΠΕ




Του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΪΔΗ

Η πολεμοχαρής πολιτική της Τουρκίας και ο στόχος της να καταστήσει την Κύπρο τουρκική συνεχίζονται με προσθήκη μέτρων που υλοποιούν την πολιτική αυτή. Έχει ήδη τρυπήσει την ΑΟΖ της Κύπρου και κανείς δεν μας βοηθά. Πρόσθεσε και τη δήλωση ότι η Αμμόχωστος ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.

Τι άλλο θέλουμε για να αντιληφθούμε πού το πάει η στρατηγική της Τουρκίας; Και γιατί δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι ότι η στρατηγική αυτή οδεύει προς την πλήρη τουρκοποίηση της χώρας μας;

Στρατιωτικά η Τουρκία είναι παντοδύναμη σε σχέση με την Κύπρο και μπορώ να πω και με την Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τον έναν και τον άλλον υπουργό μας για να παίρνει δηλώσεις υπέρ μας; Θα περιοριστούμε σε αυτό το αναποτελεσματικό έργο;

Όλοι συμφωνούν, νομίζω, ότι είναι καιρός να αντιληφθούμε πως ούτε διπλωματικώς ούτε με συνομιλίες θα επικρατήσει μια δίκαιη διευθέτηση στην Κύπρο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

  • Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο ρεαλιστικά. Και η μόνη δυνατότητα να υπάρξει κάποια ελπίδα για την απομάκρυνση των Τούρκων είναι να συμβληθούμε με ένα από τα δυνατά κράτη που θα είναι σε θέση στρατιωτικά να εκφοβίσουν και να απομακρύνουν τις τουρκικές ορέξεις. Αυτό μπορεί να γίνει βεβαίως μόνο με ανταλλάγματα. Δηλαδή έχουμε να εκλέξουμε: ή να χαθούμε στο στόμα της Τουρκίας και να εκλείψει ο Ελληνισμός της Κύπρου ή να δώσουμε διευκολύνσεις σε μια από τις υπερδυνάμεις, η οποία είναι διατεθειμένη να διώξει την Τουρκία.
  • Είμαστε πάρα πολύ μικρή χώρα και η μόνη μας στρατιωτική σύμμαχος είναι η Ελλάδα, η οποία δυστυχώς δεν έχει την δυνατότητα να πετύχει αυτό που μπορεί να πετύχουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε απόφαση να πλησιάσουμε μια από τις υπερδυνάμεις και να ζητήσουμε την κάλυψή τους έναντι λογικών ανταλλαγμάτων.

Η Χαβάη είναι ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, 3.700 χλμ. μακριά από τις ΗΠΑ. Ζήτησε και πέτυχε να γίνει μια Πολιτεία των ΗΠΑ καθαρά για λόγους ασφάλειάς της. Αν μας προσφέρει μια κάλυψη η Ρωσία, που ήδη προστατεύει και μικρές χώρες που ήταν μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, δεν βλέπω τον λόγο γιατί, υπό τις συνθήκες που βρισκόμαστε και που θα διατηρηθούν, όπως φαίνεται, επ’ άπειρον, να μην εξετάσουμε και το ενδεχόμενο αυτό. Αν δεν γίνει μια τέτοια διευθέτηση με τις υπερδυνάμεις, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει κανένας άλλος.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία μιλούν πολλοί, δεν ενδιαφέρεται, ούτε μπορεί να διώξει την Τουρκία, πράγμα το οποίο έχει αποδείξει. Εάν οι πολιτικοί μας δεν προχωρήσουν στις δυναμικές λύσεις που μπορούν να ανατρέψουν τα τουρκικά σχέδια, θα διατηρήσουν μεν τα αξιώματά τους μέχρις ότου αντικατασταθούν από τους Τούρκους και θα ζουν με την ψευδαίσθηση ότι κυβερνούν μια χώρα στην οποία θα κατοικούν μονίμως οι Έλληνες.

Μου κάνει εντύπωση πώς η πεποίθηση ότι θα παραμείνουμε ανεξάρτητο κράτος μακριά από τις κυριαρχικές επιδιώξεις της Τουρκίας διατηρείται ως μια μόνιμη ψευδαίσθηση για χρόνια τώρα. Οι πολιτικοί μας μιλούν για Κραν Μοντανά και άλλα ωραία θέρετρα που επισκέφτηκαν για να διεξαγάγουν ειρηνικό διάλογο με τους Τούρκους και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά κατέληξαν σε φιάσκο και εξευτελισμό της άποψης ότι μπορείς να πείσεις τους Τούρκους με διάλογο να φύγουν.

Είναι γεγονός ότι αν είχαμε πραγματικό ηγέτη, θα άλλαζε πορεία από καιρό.

Δεν έχουμε όμως, ούτε διαφαίνεται πιθανότητα να έχουμε στο μέλλον.

  • Κρεμόμαστε από τα ψευτοχαϊδέματα των Αμερικάνων πιστεύοντας ότι αυτοί θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι τρυπούν τη γη μας και προσπαθούν να παγιώσουν τα δεδομένα, ενώ οι Αμερικανοί αγρόν ηγόρασαν. Άλλωστε τι τους νοιάζει;

Η μόνη χρησιμότητα της Κύπρου θα ήταν η προσφορά βάσεων σε αυτούς αλλά τις έχουν ούτως ή άλλως μέσω των Άγγλων. Σταματάτε τις διευκολύνσεις προς τους Άγγλους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι λυκοφιλίες και η ποδοπάτησή μας για να μην έχουμε τη δύναμη να τους διώξουμε.

Στο μεταξύ θα πρέπει να δυναμώσουμε την άμυνά μας με θυσίες όλων μας.

Όχι διότι τα περισσότερα όπλα θα νικήσουν τους Τούρκους αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να τους προκαλέσουμε αρκετή ζημιά σε περίπτωση επίθεσης που θα λειτουργήσει κάπως ως αποτρεπτικός παράγων και θα κεντρίσει και την αγωνιστικότητα του κυπριακού λαού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η ώρα της ΑΟΖ: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: