Ανησυχία Γαλλίας και Αιγύπτου για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

FIle Photo: Πλατφόρμα ξένης εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ. Φωτογραφία ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Την ανησυχία τους εκφράζουν Παρίσι και Κάιρο για την αυξανόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία με την προκλητική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Ειδικότερα, το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αντίκειται στον νόμο και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε νέες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων περιοχών εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, η Γαλλία υπενθυμίζει την ισχυρή δέσμευσή της στον σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και την αλληλεγγύη της με την Κύπρο, της οποία η κυριαρχία θα πρέπει να τύχει σεβασμού, όπως υπενθύμισε μόλις η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ανησυχία και από την Αίγυπτο

  • Την ανησυχία της εξέφρασε η Αίγυπτος, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο.

Με δήλωσή του, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τουρκική στάση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Νέες ιδέες ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό, είπε ο Προδρόμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: