Αναζητά πεδία συμβιβασμού με την ΕΕ στο “πρόσωπο” της Φιλανδίας η Τουρκία για Μεσόγειο

File Photo: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Δ) με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λεντριάν (Α) κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, Τουρκία. @MevlutCavusoglu




Την πεποίθηση ότι η φιλανδική προεδρία της ΕΕ θα μετατρέψει τα πεδία διαμάχης στην ανατολική Μεσόγειο σε πεδία συμβιβασμού, εξέφρασε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

  • Στις δηλώσεις του κατά την δεξίωση στην Πρεσβεία της Φιλανδίας στην Άγκυρα με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ προσπαθεί να λάβει περιοριστικά μέτρα εναντίον των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αναφέροντας ότι “η ΕΕ έχει βλάψει αρκετά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τους Τ/Κ στο νησί”.
  • Υποστήριξε ότι αντίθετα με την στάση αυτή της ΕΕ, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα. “Από το 2011-2012 λέμε ότι αυτό το θέμα της ενέργειας θα μπορούσαμε να το μετατρέψουμε από διαμάχη σε συνεργασία. Γι αυτό και με διάφορους τρόπους αρκετές φορές προτείναμε την ίδρυση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή και των Τ/Κ για το θέμα των εσόδων από την ενέργεια στο μέλλον”, ανέφερε.

Ο Τούρκος υφυπουργός είπε ότι εμπιστεύονται τη Φιλανδική Προεδρία ότι θα βρει εποικοδομητικούς τρόπους με τους οποίους θα μετατραπούν τα πεδία διαμάχης σε πεδία συμβιβασμού. “Ελπίζουμε ότι με την τωρινή φιλανδική προεδρία θα αντιμετωπιστούν και κάποιες δυσκολίες τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας”, είπε ο Τούρκος υφυπουργός.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
12/07/2019

Εγκρίθηκε η τροπολογία Σιτσιλίνε για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: