Ανατροπές για το χρίσμα των υποψηφίων: Το ΔΗΚΟ στηρίζει την πρόταση ΑΚΕΛ για Αμμόχωστο

File Photo: Άποψη της κατεχόμενης Αμμοχώστου – ΚΥΠΕ




Οι φόβοι για αντάρτικα και εσωκομματικές ενστάσεις δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσουν την υστάτη σε συμπόρευση τουλάχιστον των τριών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που έχουν και το μεγαλύτερο εκτόπισμα στο εκλογικό σώμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Γαλανού.

  • Αυτό κατέδειξαν οι χθεσινές διεργασίες μέσα από τις οποίες ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το τοπίο και περιορίστηκε ακόμη περισσότερο ο κατάλογος των υποψηφίων για το χρίσμα, με ανατροπές ονομάτων ένθεν και ένθεν. Σημειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και ξεκαθάρισμα προθέσεων από γνωστές προσωπικότητες τα ονόματα των οποίων συζητήθηκαν μέσα από κομματικές πρωτοβουλίες, αφού δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται, ή σημείωσαν ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους .

Στην πρώτη συνάντηση της χθεσινής ημέρας μετά αντιπροσωπειών του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος σημειώθηκε η πρώτη ανατροπή. Η πρόταση που μετέφερε το κυβερνών κόμμα ήταν διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτή που συζητούσαν μέχρι και χθες. Περιλάμβανε μόνο δύο ονόματα: Του δικηγόρου Κυριάκου Κούσιου και του δημοτικού συμβούλου Νίκου Κάρουλα. Το όνομα του τελευταίου επανήλθε κατόπιν έντονης τοποθέτησης των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός ότι στις διεργασίες είχαν συμφωνηθεί κριτήρια που απέκλειαν την υποψηφιότητα δημοτικών συμβούλων.

  • Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει σε διμερή συνεργασία με τον ΔΗΣΥ στις εκλογές της Αμμοχώστου. Από πλευράς Πινδάρου αφέθηκε να νοηθεί ότι δεν θα απέκλειε τη στήριξη του προτεινόμενου από το ΑΚΕΛ –ανθυποψηφίου του Αλέξη Γαλανού– Σίμου Ιωάννου προκειμένου να αποφύγει εσωκομματικούς τριγμούς και αντάρτικα που έχει τέτοια δείγματα.
  • Η δεύτερη ανατροπή σημειώθηκε με την επαναφορά του ονόματος του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων αφού διευκρινίστηκε ότι είναι δημότης της κατεχόμενης πόλης, γεννηθείς και κάτοικος μέχρι την εισβολή της περιοχής της Αγίας Ζώνης. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε η υποψηφιότητά του να έχει συνέχεια νοουμένου ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη έστω και ενός από τα μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αφού ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος δεν διαθέτει ποσοστά ικανά που να του επιτρέπουν να διαπραγματευθεί υποψηφιότητα μέσα από τις δυνάμεις που τον συγκροτούν.

Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα. Η πρόταση του κόμματος της Αριστεράς είχε δύο ονόματα. Του υποψηφίου που είχε στηριχθεί στις δημοτικές εκλογές του 2016, από την τότε ευρεία συνεργασία, Σίμου Ιωάννου και του πρώην πρέσβη Παύλου Αναστασιάδη.

  • Ο κύβος ερρίφθη το απόγευμα από το ΔΗΚΟ. Σε συνεδρία των συλλογικών του οργάνων και αφού αξιολόγησε τα δεδομένα που είχε ενώπιόν του αποφάνθηκε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου, τηρώντας την παράδοση, αφού είχε γίνει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η αντιπρόταση προς το ΑΚΕΛ γίνεται ωστόσο με αστερίσκο, αφού το ΔΗΚΟ διεκδικεί για λογαριασμό του – και συγκεκριμένα για τον δημοτικό σύμβουλο Α. Σιοπαχά– την αντιδημαρχία της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα, που σήμερα κατέχει ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζανέττος, με το επιχείρημα ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει και τη δημαρχία και την αντιδημαρχία. Αναγνωρίζει, βεβαίως, όπως μας επεσήμαναν κομματικές πηγές ότι στην περίπτωση που στηρίξει την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ότι είναι λογικό η αντιδημαρχία να καταλήξει στο κυβερνών κόμμα.

Στο ΑΚΕΛ προβληματίζονται με τις εξελίξεις αφού θεωρούν θετική την προοπτική να αναδειχθεί ο υποψήφιός τους, που έχασε στις προηγούμενες εκλογές με 26 ψήφους διαφορά από τον Αλέξη Γαλανό, στη δημαρχία της Αμμοχώστου, αλλά όχι χωρίς προβλήματα την απόδοση πίσω της αντιδημαρχίας, την οποία υπηρετεί ο Χρύσανθος Ζανέττος. Οι διεργασίες, όπως αναφέρουν κομματικοί παράγοντες, θα συνεχιστούν. Η μπάλα, θεωρούν στο κόμμα της Αριστεράς, βρίσκεται στο γήπεδο του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον οποίο και αναμένουν απαντήσεις.

Πέραν όλων των άλλων, τα κομματικά επιτελεία προβληματίζει η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Αυγούστου και η 8η Αυγούστου ορίστηκε από την Υπηρεσία Εκλογών ως ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Η όποια συνεργασία πολιτικών δυνάμεων δεν αποκλείει το στήσιμο καλπών αφού, ούτως ή άλλως, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και σίγουρα θα υποβληθούν ανεξάρτητες υποψηφιότητες είτε συζητήθηκαν τα ονόματα στις διεργασίες τους είτε όχι.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Ανδρούλα Ταραμουντά

Η Σπέχαρ προετοιμάζει το έδαφος ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 9/8

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: