Αναστασιάδης για την τραγωδία στο Μαρί πριν 8 χρόνια: Χρέος μας μια ασφαλής πατρίδα…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεδρεύδει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. ΚΥΠΕ, Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ Πόλη ΛΕΜΕΣΟΣ Χώρα CYP Τίτλος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΛΕΜΕΣΟΣ Λεζάντα




Το χρέος μας προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται σε καθεστώς ασφαλείας, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε, to βράδυ του Σαββάτου, ο Δήμος Λεμεσού, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως, η 11η Ιουλίου του 2011, έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ότι η φοβερή έκρηξη, που στοίχισε 13 πολύτιμες ζωές, συγκλόνισε όλους μας, γιατί, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και παθογένειες που οδήγησαν στην καταστροφή.

Η έκρηξη στο Μαρί, προσθέτει, πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια του κράτους, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.

“Οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, προτάσσοντας τη ζωή τους, το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, σήκωσαν πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν”, αναφέρει και προσθέτει ότι “οκτώ χρόνια μετά, οι ευθύνες κατανεμήθηκαν. Οι πολίτες ξέρουν, οι θεσμοί αποφάσισαν, η Ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα”.

Απόψε, συνεχίζει στην ομιλία του ο Πρόεδρος, τιμούμε τη μνήμη των 13 ηρώων, ενώ υποδεικνύει ότι, “η επιτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα είναι μερικές φορές τόσο οδυνηρό καθήκον, που κανένας άλλος τίτλος, πλην εκείνου του ήρωα, δεν μπορεί να αναδείξει την σπουδαία προσφορά εκείνων που υπακούν στον υπέρτατο νόμο της συνείδησή τους”.

Εξέφρασε, επίσης, τον τεράστιο σεβασμό προς όλους όσοι εκτελώντας το καθήκον τους, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη φοβερή εκείνη ημέρα και υπενθυμίζει πως “αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την αξία της προσφοράς τους, μεριμνήσαμε για το αυτονόητο απέναντι στις οικογένειές τους και τη μνήμη τους” και πως “”παράλληλα, με την απόφασή μας ως Κυβέρνηση να ανακηρύξουμε ήρωες τους 13 πεσόντες, αποδώσαμε την ύψιστη τιμή στα θύματα της τραγωδίας”.

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν λόγια να απαλύνουν την τεράστια απώλεια των δικών τους ανθρώπων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως “αν υπάρχει κάτι που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας διαβεβαιώσουμε πως θα συνεχίσουμε, ως Κυβέρνηση, να ευρισκόμαστε δίπλα σας, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη”.

Τονίζει δε πως το χρέος προς τους ήρωες του Μαρί μπορεί να εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πατρίδας στην οποία κάθε πολίτης θα ζει και θα εργάζεται σε καθεστώς ασφαλείας και πως η ηρωική κληρονομιά των 13 θυμάτων της έκρηξης ανήκει πρώτα απ’ όλα στους συγγενείς, “είναι όμως και μία κληρονομιά που θέλουμε να μοιραζόμαστε”.

“Είναι μια κληρονομιά που ανήκει στο κράτος, στην κοινωνία, στις Δυνάμεις Ασφαλείας που πρέπει να είναι υπερήφανες που είχαν στις τάξεις τους τέτοιους λεβέντες”, συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα, στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίρει το Δήμο Λεμεσού για την πρωτοβουλία του να διοργανώνει κάθε χρόνο την εκδήλωση, “που έχει καταστεί θεσμός και θα θυμίζει σε όλους μας πως η προσφορά στον τόπο και την κοινωνία δεν έχει όρια”.

Ευχαρίστησε ακόμη τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν, τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη, τον τραγουδιστή Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση και τον Βάσο Αργυρίδη για την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 13/07/2019 20:26

Όλα είναι στον αέρα δηλώνει κυπριακή πηγή για την εμπλοκή Ακιντζί, πριν την επίσκεψη Λουτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: