Αγώνας δρόμου Ερντογάν για ελεύθερη πρόσβαση Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.: Απομένουν 6 κριτήρια

File Photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Α) με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχαμάντ (Δ) στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, MURAT KULA, HANDOUT




Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κάλυψη των κριτηρίων που απαιτούνται από την ΕΕ για την εφαρμογή του αποκλεισμού των Τούρκων πολιτών από τις θεωρήσεις διαβατηρίων ζήτησε με εντολή του στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά την εντολή του Τούρκου Προέδρου άνοιξαν οι φάκελοι για συζήτηση των υπόλοιπων κριτηρίων που δεν έχει καλύψει μέχρι στιγμής η Τουρκία και αναμένεται από την 1η Οκτωβρίου που θα ανοίξει η τουρκική εθνοσυνέλευση να επιταχυνθούν οι εργασίες. Η Τουρκία έχει καλύψει μέχρι στιγμής τα 66 από τα 72 κριτήρια της ΕΕ και απομένουν άλλα έξι κριτήρια.

  • Το πρώτο κριτήριο αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο στον οποίο περιλαμβάνεται και η ελευθερία έκφρασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα κατά τις διαπραγματεύσεις αναμένεται και από τις δύο πλευρές, Τουρκία και ΕΕ να δείξουν ελαστικότητα και να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση.
  • Το δεύτερο κριτήριο είναι η Europol και αφορά την επιχειρησιακή συνεργασία στο θέμα κυρίως της έκδοσης ατόμων με βαριές κατηγορίες. Η Hurriyet αναφέρει πως η Άγκυρα πιστεύει πως είναι έτοιμη για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο γι αυτό το θέμα.
  • Το τρίτο κριτήριο είναι η ίδρυση μιας διακρατικής ομάδας κατά της διαφθοράς που να εντάσσεται στη δομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία να παρακολουθεί τα ζητήματα διαφθοράς. Για την εφαρμογή του χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης και αλλαγή στην νομοθεσία.
  • Το τέταρτο αφορά στη συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο θέμα των εγκληματιών όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Hurriyet θα μπορούσε να εφαρμοστεί το ‘μοντέλο Κοσόβου’. Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θέμα έκδοσης εγκληματία με την Κυπριακή Δημοκρατία να γίνεται μέσω άλλου κράτους της ΕΕ.
  • Το πέμπτο κριτήριο είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων για το οποίο σύμφωνα με την Hurriyet η Τουρκία είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο να εναρμονιστεί με την ΕΕ.
  • Το έκτο κριτήριο είναι η συμφωνία επανεισδοχής για το μεταναστευτικό, για το οποίο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά θα τεθεί σε ισχύ από την Τουρκία μόλις η ΕΕ εφαρμόσει την συμφωνία για τον αποκλεισμό των Τούρκων πολιτών από τις θεωρήσεις διαβατηρίων.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Ο Τούρκος σταρ του ΝΒΑ Ένες Καντέρ κατηγορεί τον Ερντογάν: Είναι ένας απαίσιος δικτάτορας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: