Υπόθεση Novartis: Μετά τις εκλογές θα δοθούν οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα

Το κτήριο των γραφείων της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η υπόθεση Novartis εκ των πραγμάτων θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα αντιπαράθεσης στην προεκλογική εκστρατεία έως την κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή της στις 30 Ιουνίου και 25 ημέρες πριν από τις εκλογές αιφνίδια αποφάσισε να ανασύρει με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών από το αρχείο της τις αναφορές που της είχε αποστείλει ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής.

Σε αυτές διατύπωνε βαρύτατες καταγγελίες κατά της εισαγγελίας Διαφθοράς, την οποία επόπτευε, για ουσιαστικές παρατυπίες αλλά κυρίως για ενορχήστρωση των ερευνών από υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης με την προσωνυμία Ρασπούτιν, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος.

Ήταν η σπίθα που άναψε ξανά τη φωτιά που σιγόκαιγε εδώ και μήνες. Αφενός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας έρευνα για τη διαρροή των αναφορών στον Τύπο και την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία ξανάφερε στην κορυφή της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής το θέμα μιλώντας για σκευωρία και απειλώντας τους σκευωρούς με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η ενέργεια της κυρίας Δημητρίου. Κατ’ αρχήν είναι μια «εχθρική» ενέργεια προς την απερχόμενη κυβέρνηση από ένα πρόσωπο που έχει κατηγορηθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της την βοήθησε; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο. Οι απόψεις διίστανται. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυρία Δημητρίου, πριν καν γίνουν οι εκλογές θα είναι μια συνταξιούχος ανώτατη δικαστικός λειτουργός.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διαρροή των εγγράφων στον Τύπο θα αμαύρωνε την υστεροφημία της, άλλοι πάλι εκφράζουν σκεπτικισμό επισημαίνοντας ότι γνώριζε τι ακριβώς θα συνέβαινε με την ενέργειά της αυτή και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που δείχνουν ότι θα φέρουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία.

Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι παγώσει ουσιαστικά η υπόθεση καθώς καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δύο παραγγελθείσες έρευνες. Τουλάχιστον η μία που αφορά στις καταγγελίες για τις «παρατυπίες» και το στήσιμο της υπόθεσης.

Η δε νέα παρέμβαση του κ. Αγγελή που με ανακοίνωσή του – εξώδικο προτείνει κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του τόσο με την κυρία Δημητρίου όσο και με τον κ. Καλογήρου προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του, απλώς μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση απομακρύνοντας την τελική απόφαση των αρμόδιων αρχών περί του αν υπάρχει ή όχι εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο ή τελικά περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή χρηματιζόμενων γιατρών.

Ήδη, από τους 10 αρχικά εμπλεκόμενους οι τέσσερις -Ευάγγελος Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λυκουρέντζος- έχουν απαλλαχθεί, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειτο οριστική απεμπλοκή για άλλους τέσσερις εκ των Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο.
Σε κανέναν, δε, από τους δέκα δεν έχουν βρεθεί χρήματα που προέρχονται από τη Novartis και μπορούν να τους καταστήσουν κατηγορούμενους για ξέπλυμα χρήματος ή άλλες κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες.

Την ίδια ώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες που δεν είναι πλέον άγνωστοι αλληλοκατηγορούνται και αλληλομηνύονται προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Παράλληλα, εκτεθειμένοι είναι και όσοι επί μήνες διέδιδαν σίγουρες πληροφορίες που μιλούσαν για χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών και προφυλακίσεις που έρχονται. Όπως αποδείχθηκε  σε κανένα σημείο της δικογραφίας δεν αναφέρεται λογαριασμός που να ανήκει σε πολιτικό ενώ παράλληλα τα πολυδιαφημισμένα στοιχεία που θα έρχονταν από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν έωλοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δεν μπορεί πρακτικά να κλείσει πριν περάσουν αρκετοί μήνες και μένει να αποδειχθεί αν ήταν απλώς ένα φιάσκο, με ή χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ή κάτι άλλο, που θα φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάποιο ή κάποια πολιτικά πρόσωπα.

«Επίδειξη αυτοσυγκράτησης» στην υπόθεση Νovartis ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: