«Βράχος» οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία: Πηγή επιβεβαιώνει το αδιέξοδο για τους S-400

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν στη βάση Osan Air Base. Φωτογραφία via @ActingSecDef via Twitter




Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σαναχάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην ιστοσελίδα μας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την επιμονή της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα S-400, αλλά και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35.

Ο υπουργός Σάναχαν και ο υπουργός Ακάρ τόνισαν τη σημασία της ισχυρής διμερούς στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σημειώνει η ανακοίνωση στην Hellas Journal και προσθέτει:

«Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι προσδοκούν να συναντηθούν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν υποχωρούν μέχρι της στιγμής από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να παγιώνεται όσο φτάνουμε στην ημερομηνία εγκατάστασης των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Η Άγκυρα ελπίζει η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη στάση της που προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, δηλώνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει το ζήτημα των F-35 να μην επεκταθεί και γίνει ένα διεθνές ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Τα F-35, που αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα μας», είπε ο Καλίν μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη διεξαγωγή υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον αναφορικά με την επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη σημερινή στάση τους που προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, χρησιμοποιώντας τα S-400 ως μια δικαιολογία», ανέφερε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα δώσει την «αρμόζουσα» απάντηση στην επιστολή Σάναχαν.

Συμπληρώνοντας είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα με αφορμήτην αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι «ανάρμοστο» και αντίκειται στο «πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», απάντησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

  • Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Ακάρ «έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, όπου έδινε στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.

  • Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εάν έως την 31η Ιουλίου η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται τώρα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, περιφερειακά θέματα ασφαλείας και θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Στο τέλος, οι Ακάρ και Σάναχαν συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών στις Βρυξέλλες.

  • Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Όπως υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, κανείς δεν μπορεί να στέλνει στην Τουρκία τελεσίγραφα.

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της με τέτοιου είδους επιστολές». «Η Τουρκία αγόρασε τους S-400, θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu, Reuters

Το Πεντάγωνο “βλάπτει” το περιβάλλον με πιο πολλά αέρια από ό,τι ανεπτυγμένες χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: