Βαλίτσες για ΗΠΑ ετοιμάζει ο Αποστολάκης εν μέσω πυρών της ΝΔ και παραίτηση Ζαχαριάδη

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, στην Κάρπαθο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που στο Ελληνικό πεντάγωνο η διαφωνία του Αντιστρατήγου ε.α Νικολάου Ζαχαριάδη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έφερε την παραίτηση του πρώτου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει την βαλίτσα του, μαζί με στενούς του συνεργάτες για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Σύμφωνα με τα λίγα που έχουν γνωστοποιηθεί γι’ αυτό το ταξίδι που έχει κλειδώσει εδώ και καιρό, ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν. Η συνάντηση θα γίνει στο Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και η υποδοχή θα είναι επίσημη.
  • Σημαντικές πάντως θα είναι οι επαφές που αναμένεται να γίνουν και με τους Γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Ρόμπερτ Μενέντεζ, κυρίως αυτό το διάστημα που η Τουρκία φαίνεται να παίζει ένα κρυφτό με το θέμα των S-400 και να έχει μπει στη μέση μιας διελκυστίνδας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Ο Έλληνας υπουργός από την πλευρά του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι από την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, συνομιλούσε με τον Αμερικανικό παράγοντα και ως κύριο στόχο είχε, τα όσα προσφέρει η χώρα μας αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάποιους τρόπους να κεφαλαιοποιηθούν, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό.

  • Ακόμη και κατά τον Στρατηγικό διάλογο, που ο κος Αποστολάκης τότε ήταν ένστολος, και είχε ζητήσει άμεσα φρεγάτες για να υποστηριχτούν οι προκλήσεις που ανοίγονται για την χώρα μας στην Αν. Μεσόγειο, η Αμερικανική πλευρά, τότε δήλωσε πως δεν μπορούσε να κάνει «προς το παρόν κάτι», αφήνοντας πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό.
  • Άλλωστε Αξιωματικοί που γνωρίζουν το πώς λειτουργούν στον εμπορικό- εξοπλιστικό τομέα οι Αμερικανοί, λένε πως ποτέ δεν θα κλείσουν μια πόρτα, πάντα θα αφήνουν ανοιχτή έστω μια χαραμάδα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει στην Αμερική κι αν ο κος. Αποστολάκης θα επιστρέψει στην Ελλάδα με ίσως κάποια νέα συμφωνία. Ομως ήδη φαίνεται κάτι που σε γενικές γραμμές αποφεύγεται: ο τομέας της άμυνας να συγκεντρώνει πυρά, από την Αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ, χθες προχώρησε σε μια ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ σημειώνει με νόημα πως η παρούσα κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να κάνει το οτιδήποτε μέχρι τις Εθνικές εκλογές.

  • «Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι, με τη χώρα ουσιαστικά να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Κι ούτε να προχωρά σε ρουσφετολογικές τοποθετήσεις, που πλήττουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και το ηθικό των στελεχών μας», τόνισαν μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον Αναπληρωτή τομεάρχη Αναστάσιο Δημοσχάκη σε κοινή τους ανακοίνωση.

Πάντως αν ισχύσουν τα έως τώρα ακούσματα, ακόμη και από επίσημα χείλη που μιλούν για εκλογές στις 7 Ιουλίου, μπορεί κανείς να θέσει το ερώτημα τι πρόκειται να συζητήσει ο Αμερικανός υπουργός με τον Έλληνα ομόλογό του από τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι σ’ αυτή την θέση στη Λεωφ. Μεσογείων μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, όποιο κόμμα κι αν καταφέρει να κόψει αυτοδύναμο το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στον αέρα τα ΜΟΕ μετά την παραίτηση Ζαχαριάδη;

Ο προβληματισμός του Νικολάου Ζαχαριάδη, επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας εργασίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πως είκοσι μέρες πριν από τις Εθνικές εκλογές (αν κι εφόσον γίνουν στις 7 Ιουλίου) καθώς και η πρότασή του για προσωρινή παύση των συνομιλιών (κάτι που βολεύει και τους Τούρκους λόγω των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη), έφερε το ρήγμα στις σχέσεις του πρώην Στρατηγού με τον Ευάγγελο Αποστολάκη που θέλησε να δηλώσει «πάμε μέχρι το τέλος» δείχνοντας ότι επιθυμεί να δουλεύουν τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή.

  • Πάντως κύκλοι του υπουργείου μετά την παραίτηση Ζαχαριάδη, ερωτώμενοι αν τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν παρά αυτή την εξέλιξη απαντούσαν πως στο υπουργείο άμυνας λειτουργούν όλα βάσει προγραμματισμού, χωρίς να θελήσουν να εξηγήσουν αν αυτό μεταφράζεται με αποστολή στην Άγκυρα με άλλον επικεφαλής στο Ελληνικό σχήμα.
  • Με την Τουρκία δεν «κλειδώνεις τίποτα μέσα σε μια δυο τρεις ή και παραπάνω συναντήσεις, είναι φύσει αδύνατο» έλεγε ανώτατη πηγή από το Ελληνικό πεντάγωνο. Το πολύ πολύ που θα επικύρωνε η παρουσία της Ελληνικής αποστολής ίσως να ήταν η επανέναρξη με τις ανταλλαγές επισκέψεων Αξιωματούχων των δυο χωρών.

Τα σοβαρά θέματα που άπτονται του Πολεμικού Ναυτικού με τις παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων ή της Πολεμικής Αεροπορίας με τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου ή των πεδίων βολής, σίγουρα δεν κλείνουν σε μια συνάντηση.

  • Η Τουρκία στην αίθουσα συζητήσεων του Ελληνικού πενταγώνου έθεσε- φυσικά και πάλι το θέμα των αναγνωρίσεων, αναχαιτίσεων από τα Ελληνικά μαχητικά- με τον Έλληνα επικεφαλής να ξεκαθαρίζει από την αρχή πως από τη στιγμή που η Τουρκία καταθέσει σχέδιο πτήσης μαχητικού της, τότε δεν θα υπάρξει περίπτωση να αναχαιτιστεί από Ελληνικό αεροσκάφος, κάτι που γι’ ακόμη μια φορά- δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία η οποία από την πλευρά της είχε πει πως θα επανέλθει και πάλι στο συγκεκριμένο ζήτημα όταν ταξιδέψει η Ελληνική αποστολή στην Άγκυρα.
    • Ο κος Ζαχαριάδης σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε και το ηθικό θέμα, δηλαδή της νέας κυβέρνησης και του νέου υπουργού που θα πρέπει να ενημερωθεί που έχουν μείνει οι όποιες διαπραγματεύσεις ώστε να δοθούν οι εντολές της πολιτικής κατεύθυνσης με βάθος χρόνου.

Ωστόσο σε τέτοιου είδους θέματα οι κατευθύνσεις θα έπρεπε διαχρονικά να είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες ή μάλλον σταθερές πολιτικές ώστε να φαίνεται προς όλους, πως το κράτος στα Εθνικά ζητήματα έχει σαφή γραμμή, ανεξαρτήτως του ποιος έχει αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

Διαφώνησε με τον Αποστολάκη για τα ΜΟΕ και παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: