Απίστευτη παραδοχή Τραμπ: Θα πέθαιναν 150 άνθρωποι, γι’ αυτό ακύρωσα το χτύπημα στο Ιράν

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. EPA, CHRIS KLEPONIS, POOL




Μέσω Τwitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ εξήγησε γιατί ακύρωσε την επίθεση στο Ιράν δέκα λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε νωρίτερα ότι σταμάτησε την επιχείρηση κατά του Ιράν, δέκα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η επίθεση. Η παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν ενώπιον πολεμικής σύρραξης.

  • Ο πλανητάρχης αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισε να σταματήσει η επίθεση. Σύμφωνα με τον Τραμπ η επίθεση θα γινόταν σε τρία διαφορετικά σημεία. «Ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν. 150 άνθρωποι, ήταν η απάντηση από έναν στρατηγό. Δέκα λεπτά πριν την επίθεση, τη σταμάτησα, δεν ήταν ανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone», είπε.

Κατόπιν αυτού και σε μία προσπάθεια δικαιολόγησης προφανώς της κατάρριψης του αμερικανικού drone, ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση προτού καταρρίψει το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) χθες, Πέμπτη, πάνω από την Θάλασσα του Ομάν.

  • “Δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης”, δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν. “Το αεροσκάφος αυτό διαθέτει ένα σύστημα το οποίο του επιτρέπει να μεταδίδει σε ένα κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται”, διευκρίνισε.

“Δυστυχώς δεδομένου του ότι δεν απάντησαν και του ότι και για μια τελευταία φορά ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας έστειλε αίτημα στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος) και είδε ότι δεν σταμάτησαν να πλησιάζουν και δεν άλλαξαν πορεία, στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε”, σημείωσε ο ταξίαρχος.

  • Το “κατασκοπευτικό drone του αμερικανικού τρομοκρατικού καθεστώτος” καταρρίφθηκε μετά την είσοδό του στον ιρανικό εναέριο χώρο, επιβεβαίωσε παράλληλα ο ταξίαρχος Χατζιζαντέχ, την ώρα που η Ουάσινγκτον βεβαιώνει ότι το αεροσκάφος της επλήγη ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Ο ταξίαρχος σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

“Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε”, υπογράμμισε ο Χατζιζαντέχ σε δήλωσή του την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

  • Το Ιράν οφείλει να απαντάει στην διπλωματία με διπλωματία, δήλωσε την ίδια ώρα από το Αλ Χαρτζ στην Σαουδική Αραβία ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε εκεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους, ο Χουκ σημείωσε: “Το Ιράν ευθύνεται για την όξυνση των εντάσεων στην περιοχή. Συνεχίζουν να απορρίπτουν τα διπλωματικά μας ανοίγματα”.

“Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο έχουν γνωστοποιήσει σαφώς ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο”, πρόσθεσε. “Το Ιράν ανταποκρίθηκε αποκρούοντας την χείρα διπλωματίας που του έτεινε ο πρωθυπουργός (της Ιαπωνίας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη Σίνζο) Άμπε επιτιθέμενο κατόπιν σε ιαπωνικό πλοίο”, συνέχισε ο Χουκ.

  • “Η διπλωματία μας δεν δίδει το δικαίωμα στο Ιράν να απαντάει με στρατιωτική ισχύ. Το Ιράν πρέπει να απαντάει στην διπλωματία μας με διπλωματία κι όχι στρατιωτική ισχύ”, σημείωσε. “Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για την αποκλιμάκωση” της έντασης, υπογράμμισε επίσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τρέχουσα αμερικανική εκστρατεία της άσκησης “μέγιστης πίεσης στο Ιράν αποφέρει καρπούς”.

Πριν από την επίσκεψή του στην Αλ Χαρτζ, ο Χουκ συναντήθηκε σήμερα μεταξύ άλλων και με τον υφυπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ Μπεν Σαλμάν.

  • Μετά την συνάντηση αυτή, ο Σαουδάραβας υφυπουργός επαναβεβαίωσε με σειρά μηνυμάτων του στο Twitter “την υποστήριξη του βασιλείου στην αμερικανική εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν”. “Επίσης μιλήσαμε με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Ιράν και για τον επικίνδυνο ρόλο που διαδραματίζει το ιρανικό καθεστώς στην Υεμένη”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας.

Η Σαουδική Αραβία έχει επέμβει στρατιωτικά στην γειτονική της Υεμένη σε υποστήριξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες μάχονται τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

Στις ΗΠΑ αποδίδει την ευθύνη τυχόν επίθεσης εναντίον του το Ιράν

Στο μεταξύ, το Ιράν διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Ελβετού πρεσβευτή ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

  • Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) μετέδωσε πως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον πρεσβευτή, είπε στον διπλωμάτη αυτόν πως το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, ο Μοχσέν Μπαχαρβάντ, επικεφαλής της διεύθυνσης αμερικανικών υποθέσεων στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σύμφωνα με το IRNA: «Αν η πλευρά απέναντί μας προβεί σε προκλητικές και απερίσκεπτες ενέργειες, θα πάρουν απάντηση, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι προβλέψιμες, και οι απώλειες και οι ζημιές από αυτήν θα πλήξουν όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν.

  • Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια. «Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ.

Σύμφωνα με το IRIB, τα πλάνα γυρίστηκαν σε μια «βάση» των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η τοποθεσία της οποίας δεν αναφέρθηκε. Ο Χατζιζαντέχ δήλωσε πως άλλα τμήματα του drone βυθίστηκαν.

Είχε προειδοποιήσει για την παρ’ ολίγον επίθεση ο Τραμπ

  • Εξάλλου, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters πως η Τεχεράνη έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Ομάν στη διάρκεια της νύχτας στο οποίο προειδοποιούσε ότι μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν ήταν επικείμενη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο αφότου οι New York Times έγραψαν πως ο Τραμπ είχε εγκρίνει σήμερα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

  • «Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως είναι εναντίον κάθε λογής πολέμου με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει στην Τεχεράνη για διάφορα θέματα… Έδωσε μια σύντομη χρονική προθεσμία για να του δώσουμε την απάντησή μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως εναπόκειται στον Ανώτατο Ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ να αποφασίσει για το θέμα αυτό», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε: «Καταστήσαμε σαφές ότι ο ηγέτης είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά το μήνυμα θα διαβιβαστεί σε εκείνον για να πάρει μια απόφαση… Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες».

  • Επικαλούμενοι υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι New York Times ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ήταν έτοιμα να απογειωθούν και τα πλοία είχαν λάβει θέση για μια επίθεση αντιποίνων μέχρι που ήρθε διαταγή για λήξη ετοιμότητας χωρίς να εκτοξευθούν οποιαδήποτε πυρά. Οι στόχοι περιλάμβαναν ιρανικά ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν κάποια εμπλοκή ή είχαν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους Ιρανούς στρατιώτες ή τους αμάχους, ανέφεραν οι Times.

Δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν μπορεί να πραγματοποιηθούν αργότερα, πρόσθεσαν, ούτε είναι γνωστό αν ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή αν η κυβέρνησή του είχε κάποιον προβληματισμό για την επιμελητεία ή τη στρατηγική.

Διαφορά φάσης μεταξύ Τραμπ και των επιτελών του;

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, μιλούσαν στο CNN για την διαφορετική “οπτική” του Αμερικανού προέδρου για την κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν συγκριτικά με τους συμβούλους του, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και των υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

  • Αναφορικά με τους χειρισμούς της κατάστασης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ κινήθηκε προς την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη χθες το πρωί και μετά την κατάρρευση ενός αμερικανικού εναέριου μη επανδρωμένου οχήματος (drone) από το Ιράν κοντά στον Περσικό Κόλπο. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο για την υπόθεση του Ιράν, από τον Μπόλτον, αλλά κι άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η επίθεση των Ιρανών κατά του αμερικανικού drone ήταν πιθανώς ένα “λάθος” χωρίς πρόθεση.

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική ρητορική των προειδοποιήσεων προς την Τεχεράνη από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αλλά και ειδικότερα από τις απόψεις που έχει εκφράσει δημόσια ο Μπόλτον για το Ιράν. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει πολλές φορές ζητήσει στο παρελθόν την αλλαγή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη.

  • Ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στις συζητήσεις που γίνονται για το Ιράν μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Μπόλτον, με την συμμετοχή κι αξιωματούχων όπως, ο Πομπέο, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά κι ο (νέος) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, οι οποίοι έχουν “κυρίως τον ρόλο καθορισμού του αποτελέσματος στις ψηφοφορίες που γίνονται για την λήψη αποφάσεων”.

Μία υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή μιας χώρας συμμάχου των ΗΠΑ εξέφρασε την ίδια άποψη για τον Πομπέο, δηλώνοντας στο CNN ότι ο Πομπέο δρα ως τρίτος πόλος επικοινωνίας μεταξύ του Μπόλτον και του Τραμπ κι αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Ιράν.

“Από αυτά που έχουμε δει, ο Πομπέο έκανε μία προσπάθεια να βρεθεί στην μέση των απόψεων που εκφράζει ο Μπόλτον, αλλά κι ο πρόεδρος Τραμπ.

  • “Ο πρόεδρος επιδεικνύει μία υπερφυσική [τάση] αποφυγής του κινδύνου, όταν μπαίνει το ζήτημα της χρήσης στρατιωτικών μέσων, ενώ θέλει να εξέλθει από τις στάσιμες και μη νικηφόρες πολεμικές συγκρούσεις του παρελθόντος, αλλά και να αποφύγει νέες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ααρόν Ντέιβιντ Μίλερ αντιπρόεδρος του κέντρου (Wilson Center). “Σε αντίθεση [με την στάση αυτή] ο Τζον Μπόλτον ήταν ένα γεράκι για το Ιράν, σε όλη την επαγγελματική του πορεία,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πομπέο από την πλευρά του θα είναι δύσκολο να αντισταθεί σε καλέσματα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, “καθώς ο ίδιος έχει τηρήσει μία σκληρή στάση κατά της Τεχεράνης, ενώ ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα κληθεί να διαχειριστεί τις οποιασδήποτε διαπραγματεύσεις, αν αυτές υπάρξουν. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανή η αντίστασή του απέναντι στις φωνές που προτείνουν μία στρατιωτική αντιμετώπιση του Ιράν από τις ΗΠΑ. Στο τέλος, το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά μιας τέτοιας επιλογής, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος,” υποστήριξε ένας αναλυτής του CNN.

  • Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αποκαλύπτει την πολιτική της για το Ιράν, τόσο ο Πομπέο, όσο κι ο Μπόλτον έχουν παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στις παρασκηνιακές αυζητήσεις, μορφοποιώντας την αμερικανική αντίδραση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η επιρροή τους στην άσκηση της πολιτικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύθηκε με τον μεγάλο αριθμό προσώπων που έχουν τις ίδιες απόψεις και βρίσκονται σε υπηρεσιακές θέσεις άσκησης καθηκόντων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης. Ένας από αυτούς ήταν κι ο (πρώην) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν που αποχωρεί και τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει ο Έσπερ.

Παράλληλα, η επιρροή του Πομπέο και του Μπόλτον αυξήθηκε από την αποχώρηση αξιωματούχων που ασκούσαν μια περισσότερο μετριοπαθή επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο.

  • Τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο ο Πομπέο, όσο κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη νομική εξουσία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικών συνομιλιών. Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι: “Θέλω να βγω από αυτούς τους πολέμους χωρίς τέλος. Το προωθώ [προεκλογικά] αυτό,” τόνισε ο ίδιος.

Ο Φρεντ Φλέιτζ συνεργάτης του Μπόλτον και πρώην προσωπάρχης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπερασπίστηκε το πρώην αφεντικό του, δηλώνοντας στο CNN ότι ο Μπόλτον γνωρίζει καλά, πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιθυμεί να βάλει τις ΗΠΑ σε (νέες) πολεμικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπόλτον επικεντρώνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ, υπό το σκεπτικό του προέδρου. “Ο Μπόλτον έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ένα μέλος της ομάδας του προέδρου και υλοποιεί την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ. Η ιδέα ότι θα προωθήσει πολιτικές τις οποίες δεν εγκρίνει ο πρόεδρος, είναι λάθος στο σύνολό της,” τόνισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε διαταγή για επίθεση εναντίον του Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: