Το βλέμμα των Ε.Δ. στο Yavuz: Σαφείς εντολές για τυχόν παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz (L) στο λιμάνι Dilovasi της Τουρκίας. EPA, ERDEM SAHIN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Ανησυχούμε ώστε να μην αιφνιδιαστούμε», ήταν η λακωνική φράση που χρησιμοποίησε ανώτερη πηγή του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο, με τον πόλεμο νεύρων που θέλει η Τουρκία μονίμως να παίζει.

  • Η ίδια πηγή εξηγούσε πως οι εντολές που έχουν δοθεί από το επιτελείο προς τα στελέχη όλων των βαθμίδων, ανώτατα, ανώτερα και κατώτερα, είναι να υπάρχει η απαραίτητη αυξημένη εγρήγορση σε όλα τα σημεία της επικράτειας, ώστε εφόσον απαιτηθεί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες ν’ ανταπεξέλθουν με την βέλτιστη δυνατή αξιοπιστία, ακρίβεια και ταχύτητα.
  • Μπορεί η παρακολούθηση του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz», σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, να είναι μια ιδιαίτερα τυπική διαδικασία, ωστόσο το Ελληνικό ενδιαφέρον για την παραμικρή διαφορετικότητα στην κίνηση του γεωτρύπανου και των συνοδών πλοίων, λένε οι ίδιες πηγές, θα είναι το «alert». Και συμπληρώνουν ότι οι γείτονές μας έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους έναν τρόπο ώστε να δημιουργούν εντυπώσεις.

Σ’ αυτή την φάση, συνοδεύουν το γεωτρύπανο με δυο μονάδες επιφανείας (μια φρεγάτα και μια κορβέτα) από την πρώτη στιγμή που βγήκε και πλέει με νότια πορεία στο Αιγαίο. Το «Yavuz» εκπέμπει το σήμα του ως εμπορικό πλοίο όπως προβλέπεται από τους Διεθνείς κανονισμούς, όμως αυτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, φαίνεται πως δεν αρκεί.

  • Παρατηρητήρια, ηλεκτρονικά μέσα, μονάδες επιφανείας όπως Κανονιοφόροι, Παράκτια Περιπολικά, Πυραυλάκατοι, δηλαδή τα πληρώματα των πλοίων του Ελληνικού στόλου που είναι στο Ανατολικό Αιγαίο 365 ημέρες, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τον συγκεκριμένο πλου και τη συνοδεία του. Παραπάνω από τις μισές εκ των μόνιμων μονάδων επιφανείας του Ελληνικού στόλου, σχεδόν δεκαπέντε, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, έχουν τις εντολές που απαιτούνται και τα σχέδια «αναχαίτισης» τυχόν προκλητικών ενεργειών.

Ο μονόδρομος της μη εκπομπής σήματος του Yavuz στα ηλεκτρονικά μέσα και τα ραντάρ

Αν παραδείγματος χάριν το «Yavuz» κάποια στιγμή πάψει να εκπέμπει σήμα ως εμπορικό πλοίο, δηλαδή σταματήσει την πορεία του για τον οποιονδήποτε λόγο και μπορεί να καταλάβει ο καθένας αυτό που γράφουμε, τότε ο μονόδρομος της αποστολής Ελληνικών πλοίων είναι δεδομένος.

  • Aυτή φαίνεται ότι είναι η ειλημμένη απόφαση κι όπως εξηγούσαν και κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλό είναι αυτό να το καταλάβουν και οι γείτονές μας ώστε να βγάλουν από το μυαλό τους οτιδήποτε που έχει να κάνει με προσπάθεια δημιουργίας είτε εντυπώσεων είτε τετελεσμένων.
  • Η τυχόν μη εκπομπή σήματος από το γεωτρύπανο και η αποστολή Ελληνικών μονάδων σε πρώτη φάση μεταφράζεται ως εξασφάλιση του να γνωρίζει η Αθήνα ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται, πως κινείται και τι σκοπούς έχει το πλήρωμα του γεωτρύπανου, αλλά και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
  • Αν ωστόσο η κίνηση του «Yavuz» που είναι η δηλωμένη κι από τα χείλη του Φατιχ Ντονμέζ, είναι ο κατεχόμενος κόλπος της Καρπασίας, τότε η Ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να κάνει ότι συμβαίνει και σήμερα. Να στέκεται δίπλα στους Κυπρίους και μαζί θα συζητούν και να διεκδικούν μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρώπη και όχι μόνο. Οποιαδήποτε κίνηση γεωτρύπανου από δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, για το Ελληνικό πεντάγωνο, μεταφράζεται ως συναγερμός.

Ήδη η κίνησή τους στην Κυπριακή ΑΟΖ με το Fatih, σε καλό δεν έχει βγει για την Τουρκία η οποία με τον «Πορθητή» θέλησε εκτός της δημιουργίας τετελεσμένων, να μετρήσει και αντιδράσεις. Η αρχική προσπάθεια για να πουλήσουν τον τουρκικό «τσαμπουκά» πέρασε μέχρι ενός σημείου, με τον διεθνή παράγοντα πλέον να έχει εισβάλει χωρίς όπλα και τσαμπουκάδες, αλλά με όπλο το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και να στηρίζει τις κυπριακές θέσεις.

Το “Yavuz” πλέει στα νερά του Αιγαίου: Οι στόχοι του Ερντογάν, οι προειδοποιήσεις των ξένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: