Το στοίχημα για την δημόσια υγεία ανέλυσαν Ξανθός-Πολάκης: Αγοραίο το πολιτικό σχέδιο ΝΔ

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (Δ) και ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης (Α) παρίστανται στην Ολομέλεια, στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Έναν απολογισμό του έργου τους ως επικεφαλής του νευραλγικού υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, θέτοντας ωστόσο το δίλημμα της μετά των εκλογών εποχής, λέγοντας ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι εκείνες που θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί η ανάταξη της δημόσιας υγείας ή εάν θα επιτρέψουν την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον κλάδο.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα προοδευτικό, ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο που έχει στόχο να μειώσει και να εξαλείψει τις ανισότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Το άλλο πολιτικό σχέδιο, είναι ένα αγοραίο πολιτικό σχέδιο, ένα σχέδιο που δίνει χώρο στην ιδιωτική κερδοσκοπία και μάλιστα στην κρατικοδίαιτη ιδιωτική κερδοσκοπία. Ένα σχέδιο που διευρύνει τις ανισότητες, δημιουργεί αποκλεισμούς. Αυτό διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

  • Οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται στο ΕΣΥ, πρέπει να κατανοήσουν το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ για να χαριστούν τα φιλέτα της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θα συνεχιστεί η πολιτική της εγγυημένης κάλυψης των ανασφάλιστων ανθρώπων, ναι ή όχι; Θα συνεχιστεί η πολιτική και στήριξη της αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει τα προβλήματα του, έχει τις δυσκολίες του αλλά είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, επιβίωσε στην κρίση και άντεξε τις πιέσεις της λιτότητας και τις εμμονές του ΔΝΤ; Θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με νέα φιλοσοφία, μέσα από αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ή θα βάλουν ‘χ’. Θα συνεχιστεί η ηθικοποίηση του συστήματος υγείας; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών αλλαγών και παρεμβάσεων για καλύτερη φροντίδα, με καθολικότητα και ισότητα». Ιδίως αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έγινε σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση που πρέπει να προχωρήσει. Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στο πεδίο του φαρμάκου, των προμηθειών, ακόμη και μεταρρύθμιση για τις επείγουσες μεταγγίσεις αίματος.

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας δόθηκε έμφαση στην πρόληψη και υπήρξαν παρεμβάσεις για τη φροντίδα μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο, για την ενίσχυση των κλινών αποκατάστασης, την ανακουφιστική φροντίδα, την εγκατάλειψη του ασυλικού μοντέλου στην ψυχιατρική. Μίλησε για τα μέτρα για την απεξάρτηση, για την στρατηγική για τον καρκίνο, από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα τελικού σταδίου.

Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχιστεί η ανάταξη του τομέα της υγείας

Περήφανος γιατί το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας Βουλής αφορά τον χώρο της Υγείας, δήλωσε ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ταυτοχρόνως είπε ενόψει των εθνικών εκλογών ότι είναι στο χέρι του λαού να διαλέξει αν όλα αυτά που επιτεύχθηκαν τόσα χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας «θα δοθούν βορά, μαζί με τους εργαζόμενους, σε αλυσίδες του χώρου της Υγείας οι οποίες είναι έτοιμες να κάνουν ένα ντιλ εφόρμησης στα νοσοκομεία».

  • «Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύθηκε με προσωπικό με χρηματοδότηση και με εξοπλισμό, ή εάν θα πισωγυρίσει εκχωρώντας κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά πρέπει να καταλάβει, πέρα από τη σκόνη και τον ορυμαγδό, ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ότι έχουν υψώσει ένα «τείχος σιωπής» για το έργο αυτής της κυβέρνησης και στοχοποίησαν τον ίδιο επειδή τους έκοψε 130 εκ. ευρώ από την διαφημιστική δαπάνη που θα έπαιρναν, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εξέφρασε την περηφάνια και την χαρά του διότι ολοκληρώνεται επί των ημερών της κυβέρνησης, παρότι – όπως είπε – πριν λίγες ημέρες είχε γίνει πανικός στα ΜΜΕ ότι ακυρώνεται σε μια προσπάθεια να «χτυπήσουν και σε αυτό το επίπεδο την κυβέρνηση».

  • Το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα κυρώνει δύο επιμέρους συμβάσεις δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, που αφορούν στην αγορά δύο υπερσύγχρονων αεροπλάνων τα οποία θα είναι χρήσιμα για τις αεροδιακομιδές στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), και θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς με ασφάλεια από τις περιφέρειες της χώρας προς κεντρικά νοσοκομεία. Αφορά επίσης την προμήθεια εξοπλισμού τομογραφίας για ασθενείς με κακοήθειες.

Όπως είχε ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Πολάκης, έχουμε πτητικά μέσα, από τα οποία έπεσαν τρία, ενώ δεν υπήρχε συμβόλαιο συντήρησης για τα άλλα τρία και δεν μπορούσαν να επισκευαστούν και τώρα επισκευάζονται τα δύο από τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και, μάλιστα, αγοράζονται και δύο αεροπλάνα αεροδιακομιδών.

  • Εξήγησε ότι με αυτόν τον εξοπλισμό -τον υπάρχοντα εξοπλισμό που έχουμε και που μας διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τις βάσεις του ΕΚΑΒ που αναπτύξαμε στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης- πρακτικά καλύπτουμε με ασφαλή και γρήγορο τρόπο τις ανάγκες των αεροδιακομιδών σε όλη τη χώρα. Ενημέρωσε επίσης ότι τελείωσε και η εξέταση των τεχνικών προσφορών για τρία πλωτά μέσα του ΕΚΑΒ που θα αξιοποιηθούν στο Αιγαίο. Ως προς το ζήτημα των τομογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι με τη σύμβαση το υπουργείο αξιοποιεί την δωρεά του ΙΣΝ για να ολοκληρωθεί το σχέδιο στήριξης και εξοπλισμού των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στα ποσά που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας και την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, «με πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης» που φτάνει τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε ότι αξιοποιούνται 220 εκ. ευρώ από δημόσιους πόρους για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξηγήσεις Τζανακόπουλου για μετατάξεις, παράιτηση Χριστοδουλοπούλου και αντίμετρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: