Το “Yavuz” πλέει στα νερά του Αιγαίου: Οι στόχοι του Ερντογάν, οι προειδοποιήσεις των ξένων

Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz (L) στο λιμάνι Dilovasi της Τουρκίας. EPA, ERDEM SAHIN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την πεποίθηση πως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει με κάθε τρόπο ότι δεν έχει δικαίωμα να περάσει την λεπτή κόκκινη γραμμή, ώστε ν’ ανεβάσει το θερμόμετρο ακόμη περισσότερο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζεται από την Ελλάδα με κάθε τρόπο κι από τα πιο επίσημα χείλη.

  • Την ίδια στιγμή στο Ελληνικό πεντάγωνο εκείνο που επαναλαμβάνεται από ανώτατους κύκλους είναι πως σε στρατιωτικό επίπεδο, η χώρα μας δείχνει με κάθε τρόπο και μέσο, ότι ουδείς μπορεί να παραβιάζει αβίαστα και όποια νευρική ή απερίσκεπτη κίνηση μπορεί να κοστίσει.

Κοινώς, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μέσω των δηλώσεών τους, τονίζουν την αποτρεπτική ισχύ και παράλληλα επισημαίνουν προς την Άγκυρα ότι αυτή θα είναι υπεύθυνη για τυχόν εντάσεις.

Βγήκε το Yavuz στο Αιγαίο

Παράλληλα εδώ και λίγες ώρες το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» ή πάλαι ποτέ «Deep Sea Metro 1», όπως ήταν το αρχικό όνομά του, εδώ και λίγες ώρες πλέει στα νερά του Αιγαίου με Νότια κατεύθυνση, με μικρή σχετικά ταχύτητα που μόλις ξεπερνά τους οκτώ κόμβους και χωρίς να φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή, δηλωμένος θαλάσσιος προορισμός.

Το στίγμα του γεωτρύπανου κοντά στην Λήμνο

Πάντως όπως υποστηρίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν, θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Καρπασίας, κάτι που στο marine traffic δεν φαίνεται ως τόπος προορισμού.

  • Από Ελληνικής πλευράς με πολύ ψυχραιμία παρακολουθείται φυσικά ο πλους του πλωτού γεωτρύπανου από Ελληνικά Πολεμικά πλοία κι’ άλλα μέσα τα οποία ανά πάσα στιγμή δίνουν εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει κοντά στο πλωτό γεωτρύπανο.

Οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι υποτιμήσεις πιστοληπτικών ιδρυμάτων από τον οίκο Moody’s, η καθοδική κούρσα της Τουρκικής λίρας, η εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη, οι επερχόμενες συναντήσεις, Τράμπ-Ερντογάν και Πούτιν-Ερντογάν είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που πιθανό να σταθούν ικανοί κάποιοι από αυτούς ώστε να σταματήσουν τα επεκτατικά σχέδια του Ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.

Πρέπει να μπει τέλος στις Τουρκικές ορέξεις

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν πως αν δεν σταματήσουν τώρα οι ορέξεις του Τούρκου προέδρου κι αν αυτό δεν γίνει άμεσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος που θα καταλάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το «ως εδώ», θεωρείται βέβαιο πως οι επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας θα πληθύνουν θέλοντας να διεκδικήσουν μια περαιτέρω «νίκη» υπέρ της Τουρκικής κυβέρνησης και της διαρκούς διπλωματικής πολιτικής των διεκδικήσεων που ασκούν για πολλά χρόνια με σταθερές θέσεις και στο Αιγαίο.

  • Κι επειδή οι διεκδικήσεις αυτές σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από το Δυτικό άρμα από την πλευρά της Τουρκίας, δείχνουν τη διάθεση πως η γειτονική μας χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα και στο Αιγαίο, μετά την προσπάθεια διαρκείας που κάνει στην Αν. Μεσόγειο, όλα τα Ελληνικά βέλη έχουν στραφεί προς την Άγκυρα και παρά τους ανοιχτούς διαύλους, διαμηνύουν ότι πρόκληση εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έμμεση ή άμεση αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα έχουν την απάντηση που οφείλει να δώσει η Ελλάδα.
  • Στον Ελληνικό ναύσταθμο, μετά από την παρατεταμένη απουσία της πλειονότητας των Πολεμικών σκαφών, η πρώτη εντολή που δόθηκε είναι η άμεση αποκατάσταση υλικών και μέσων ώστε όλα τα πλοία να είναι σε πλήρη ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί για έναν νέο απόπλου για οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι κινήσεις που γίνονται από τα Ελληνικά πληρώματα κυρίως τον περασμένο μήνα κατά τον Θαλασσόλυκο, αλλά κι όταν υπάρχει παραβίαση των Εθνικών χωρικών υδάτων, είναι αρκετά αυστηρές και οι εντολές είναι ναι μεν ψύχραιμες αντιδράσεις αλλά καμία απολύτως ανοχή στην παραβατικότητα.

Η κρίσιμη κατάσταση σε Κύπρο και Αιγαίο τέθηκαν υπόψιν της Ναυάρχου του 6ου Στόλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: