Το παραλήρημα Τραμπ για Ερντογάν αλλά και η δήλωση του ότι “είμαι με την πλευρά των ΗΠΑ”

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, ΤURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ με ένα απίστευτο παραλήρημα, με το οποίο δικαιολόγησε την απόφαση του να αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Βεβαίως, μέσα στη συνάντηση -και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ των άλλων:

  • “Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε -κάτι που είναι ψέμα- ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αγόρασε το ρωσικό σύστημα επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα δεν πούλησε στον Ερντογάν το σύστημα Patriot. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι η κυβέρνηση ΟΜπάμα είπε όχι επειδή η Τουρκία ζητούσε και την αμερικανική τεχνολογία.

Στο παραλήρημα του, ο κ. Τραμπ λέει ένα σωρό ασυναρτησίες που αναμένεται να προκαλέσουν την σφοδρή αντίδραση του Κογκρέσου. Η αντίδραση θα δημοσιοποιηθεί σύντομα δημόσια.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι η υποστήριξη του στν Ερντογάν θα παρεξηγηθεί και δηλώνει τα εξής:

  • “Έτσι είναι ένα χάος (εννοεί η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία). Είναι ένα χάος. Και ειλικρινά, δεν είναι λάθος του Ερντογάν. Τώρα λοιπόν θα γράψετε ότι έχουμε τα τελευταία νέα: “Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά την Τουρκία, αγαπά την Τουρκία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στην πλευρά της Τουρκίας, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών”… Όχι, δεν είμαι”, σημειώνει και ολοκληρώνει το παραλήρημα του.

Παρακάτω δημοσιεύσουμε τη δημοσιογραφική ερώτηση και την απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στα ελληνικά και στα αγγλικά:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Και για την Τουρκία, κύριε Πρόεδρε. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν προχωρήσει με την αγορά των S-400;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Εντάξει, λοιπόν, η Τουρκία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση – γιατί υπάρχει και κάτι άλλο Τζιμ. Τα πάω καλά μαζί του, είναι σκληρός. Σωστά; Πρόεδρος Ερντογάν. Είναι σκληρός, αλλά τα πάω καλά μαζί του. Και ίσως αυτό να είναι κακό, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι πολύ καλό.

Διότι, ειλικρινά, ήθελε να εξαλείψει – έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους Κούρδους, όπως όλοι γνωρίζουν. Και είχε ένα στρατό 65.000 ανθρώπων στα σύνορα και επρόκειτο να εξαλείψει τους Κούρδους που μας βοήθησαν στον πόλεμο με τους Τζιχαντιστές του ISIS. Νικήσαμε το χαλιφάτο. Έχουμε το 100 τοις εκατό του χαλιφάτου.

     Του τηλεφώνησα και του ζήτησα να μην το κάνει. Είναι οι φυσικοί εχθροί του ή της Τουρκίας. Και δεν το έχει κάνει. Ήταν ευθυγραμμισμένοι για να επιτεθούν και να εξαλείψουν τους ανθρώπους που απλά νίκησαν το χαλιφάτο του ISIS. Του είπα, «δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό». Δεν μπορείτε να το κάνετε. Και δεν το έκανε.

   Έτσι έχω μια σχέση. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω – πάει στη διάρκεια της δικυβέρνησης Ομπάμα. Και θέλει να αγοράσει τον πύραυλο Patriot. Σωστά; Δεν του το πούλησαν. Θέλει να το αγοράσει – αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι σύμμαχος εάν σεβόταν τον Πρόεδρο και έχει έναν μεγάλο στρατό και είναι – ξέρετε, είναι μαχητές. Οι Τούρκοι είναι μεγάλοι μαχητές. Και εργαζόμαστε στην επαρχία Idlib μαζί επειδή δεν θέλει να δει 3 εκατομμύρια ανθρώπους να σκοτώνονται και ούτε εγώ – στη Συρία. Αλλά – και το ανέφερα αυτό. Αυτό ήταν άλλο πράγμα που ανέφερα, στον Πρόεδρο Πούτιν. Είπα, “Παρακαλώ, πήγαινε ήρεμα με το Idlib.” Επειδή, ξέρετε, το περικυκλώνουν. 

     Νομίζω ότι αν δεν έκανα μια δήλωση πριν από έξι μήνες, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Έχουν όμως 30.000 τρομοκράτες στην επαρχία Idlib. Υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανθρώποι. Και, ξέρετε, να «πάρει» τρομοκράτες είναι εντάξει, αλλά δεν θέλετε να σκοτώσετε 3 εκατομμύρια ανθρώπους ή ένα εκατομμύριο ανθρώπους για να πάρετε τους τρομοκράτες.

    Έτσι, ούτως ή άλλως – οπότε τα βρίσκουμε υπέροχα. Αλλά τι συνέβη με την Τουρκία – και θα σας πω όταν είναι δίκαιο και όταν δεν είναι δίκαιο. Ήθελε να αγοράσει τον πυραυλο Patriot. Η ομάδα του προέδρου Ομπάμα είπε όχι. Συνέχιζε να θέλει να το αγοράζει. Συνέχισαν να λένε όχι, όχι, όχι. Δεν μπορούσε να το αγοράσει. Τώρα, το χρειαζόταν για την άμυνα του. Το χρειαζόταν. Έτσι πήγε στη Ρωσία και αγόρασε τους S-400. Έκανε μια συμφωνία για να το αγοράσει επειδή δεν μπορούσε να το πάρει (εννοεί από τις ΗΠΑ). Δεν του επέτρεπαν να το αγοράσει. Δεν το επέτρεπαν. Αυτή η κυβέρνηση, εννοώ η κυβέρνηση πριν από τη δική μου, δεν τον άφηνε να το αγοράσει.

 Έτσι πηγαίνει έξω, πηγαίνει στη Ρωσία, και κάνει μια συμφωνία για τους S-400. Και ας υποθέσουμε ότι δεν είναι τόσο καλή, αλλά έκανε μια συμφωνία. Τους πλήρωσε χρήματα – πολλά χρήματα. Έβαλε πολλά χρήματα. Και το αγόρασε. Μόλις το αγόρασε, οι άνθρωποι μας επέστρεψαν σ ‘αυτόν και είπαν: “Ακούστε, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα”, επειδή δεν είναι το σύστημα του ΝΑΤΟ και ούτω καθεξής – γνωρίζετε όλους τους λόγους. «Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα. Κάνετε μας μια χάρη – θα σας πουλήσουμε τον Patriot». Είπε: “Είναι πολύ αργά, το αγόρασα ήδη”. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. το αγόρασε ήδη. 

     Εν τω μεταξύ, αγόρασε πάνω από εκατό F-35s, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο. Είναι μυστικό. Δεν μπορείτε να το δείτε. Είναι πραγματικά δύσκολο να νικήσετε κάτι όταν δεν μπορείτε να το δείτε. Αλλά αγόρασε πάνω από εκατό. Νομίζω ότι αγόρασε 116. Αλλά αγόρασε πάνω από εκατό. Πολλά. Και υπάρχουν επιλογές για περισσότερα. Και τώρα θέλει παράδοση. Έχει καταβάλει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, στον Lockheed – την εταιρεία μας, τις δουλειές μας, τα πάντα. Και τώρα λένε ότι χρησιμοποιεί το σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με το σύστημά μας, και αν χρησιμοποιήσετε το σύστημα S-400, η ​​Ρωσία και άλλα άτομα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγαλοφυία του F-35.

     Αλλά, ειλικρινά, είμαι για τη χώρα μας, αλλά αντιμετωπίστηκε πολύ άδικα. Του είπαν ότι δεν μπορείτε να το αγοράσετε, δεν μπορείτε να το αγοράσετε. Ξέρετε, είναι το παλιό μυστικό, όταν δεν μπορείτε να έχετε κάτι, ξαφνικά, καταλήγει να πάει και να πάρει κάτι άλλο, και τότε του είπαν, πρώτα του είπαν: “Θα το πουλήσουμε Μπορείτε να το έχετε σε τέσσερα χρόνια. ” Στη συνέχεια, του είπαν, “Θα σας το δώσουμε αμέσως”. Αλλά είπε: “Δεν μπορώ να το κάνω, αγόρασα, έχω ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσω ένα άλλο σύστημα” – παρόμοιο σύστημα – από τη Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι αγόρασε ήδη τα αεροπλάνα. Και τα αεροπλάνα δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας. Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας.

“Έτσι είναι ένα χάος (εννοεί η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία). Είναι ένα χάος. Και ειλικρινά, δεν είναι λάθος του Ερντογάν. Τώρα λοιπόν θα γράψετε ότι έχουμε τα τελευταία νέα: “Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά την Τουρκία, αγαπά την Τουρκία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στην πλευρά της Τουρκίας, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών”… Όχι, δεν είμαι”

Πρόταση Πούτιν σε Ερντογάν για επέκταση της συνεργασίας τους: Τι είπαν στη G20

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: And then, on Turkey, sir, will Turkey face sanctions if it goes ahead with the S-400 purchases?

THE PRESIDENT: Okay, so Turkey is an interesting case — because there’s another one, Jim, that I get along with very well, and he’s a tough cookie, okay? Right? President Erdogan. He’s tough, but I get along with him. And maybe that’s a bad thing, but I think it’s a really good thing. Because, frankly, he wanted to wipe out — he has a big problem with the Kurds, as everyone knows. And he had a 65,000-man army at the border, and he was going to wipe out the Kurds, who helped us with ISIS. We took out the caliphate. We have 100 percent of the caliphate.

And I called him and I asked him not to do it. They are, I guess, natural enemies of his or Turkey’s. And he hasn’t done it. They were lined up to go out and wipe out the people that we just defeated the ISIS caliphate with, and I said, “You can’t do that.” You can’t do it. And he didn’t do it.

So I have a relationship. But let me tell you — so he goes out during the Obama administration; he wants to buy our Patriot missile. Right? They wouldn’t sell it to him. He wants to buy — even though he’s a member of NATO, and, in theory, he could be an ally if he respected the President, and he’s got a big army, and he’s — you know, they’re fighters. Turkey is — big fighters. And we’re working on Idlib Province together because he doesn’t want to see 3 million people killed, and neither do I — in Syria. But — and I mentioned that. That was another thing I mentioned, folks, to President Putin. I said, “Please, take it easy with Idlib.” Because, you know, they’ve been encircling that.

I think if I didn’t put out a statement six months ago, that would’ve been catastrophic. But they have 30,000 terrorists in Idlib Province. You have 3 million people. And, you know, getting terrorists is okay, but you don’t want to kill 3 million people or a million people to get the terrorists.

So, anyway — so we get along great. But what happened with Turkey — and I will tell you when it’s fair and when it’s not fair. He wanted to buy the Patriot missile. President Obama’s group said no. He kept wanting to buy it. They kept saying no, no, no. Couldn’t buy it. Now, he needed it for defense. He needed it. So he then went to Russia and he bought the S-400. Made a deal to buy it because he couldn’t get it. They wouldn’t allow him to buy it. They wouldn’t allow it. This administration, meaning this administration previous to mine, would not let him buy it.

So he goes out, he goes to Russia, and he makes a deal for the S-400. And let’s assume it’s not nearly as good, but he made a deal. He paid them money — a lot of money. Put up a lot of money. And he bought it. As soon as he bought it, people went back to him, from our country, and they said, “Listen, we don’t want you to use that system,” because it’s not the NATO system, et cetera, et cetera — you know all the reasons. “We don’t want you to use that system. Do us a favor — we’ll sell you the Patriot.” He said, “It’s too late. I already bought it.” There was nothing he could do; he already bought it.

In the meantime, he bought over a hundred F-35s, the greatest fighter jet in the world. It’s stealth. You can’t see it. It’s real hard to beat something when you can’t see it. But he bought over a hundred. I think he bought 116. But he bought over a hundred. A lot. And there’s options for more. And now he wants delivery. He’s paid a tremendous amount of money, up front to Lockheed — our company, our jobs, everything. And now they’re saying he’s using the S-400 system, which is incompatible with our system, and if you use the S-400 system, Russia and other people can gain access into the genius of the F-35.

But, honestly, I’m all for our country, but he got treated very unfairly. He was told you can’t buy it, you can’t buy it. You know, it’s the old secret when you can’t have something, all of a sudden, he ends up going and getting something else, and then they were — they said — first they said, “We’ll sell it to you. You can have it in four years.” Then they said, “We’ll get it to you immediately.” But he said, “I can’t do it. I bought. I’ve spent a fortune on buying another system” — similar system — from Russia. The problem is he already bought the planes. And the planes aren’t compatible from our standpoint. Not from the standpoint of compatibility, but from our standpoint, national security wise.

So it’s a mess. It’s a mess. And honestly, it’s not really Erdoğan’s fault. So now we have breaking news. “Donald Trump loves Turkey. He loves Turkey. Donald Trump is on the side of Turkey instead of the United…” No, I’m not.

Ερντογάν: Ο Τραμπ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, η υπόθεση έκλεισε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: