Το Μεξικό όμηρος Τραμπ δηλώνει ο Πασκάλ Λαμί: Σύγκρουση συμφερόντων των ΗΠΑ με τον ΠΟΕ

File Photo: Μέλη του μεταναστευτικού «κύματος» της Κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ στην πόλη Τιχουάνα, Μεξικό. ΕPA, David Guzm’n




Με έντονα επικριτική διάθεση σχολίασε ο πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, το Σάββατο, 8 Ιουνίου, την συμφωνία που επιβλήθηκε στο Μεξικό για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, υπό την απειλή της επιβολής δασμών, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Λαμί κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για πολεμική τακτική της “ομηρείας” η οποία σχολιάζει ότι του απέφερε μία μεγάλη νίκη. «Η αντίδρασή μου είναι πως φαίνεται ότι το να παίρνεις ομήρους φέρνει αποτέλεσμα. Αυτή είναι η αντίδρασή μου», πέταξε ο Γάλλος, για τον οποίο ο τρόπος που ενεργεί ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αντίκειται προς το πνεύμα του διεθνούς δικαίου.

«Το ότι υπάρχει νόμος οφείλεται στο ότι ο κόσμος πιστεύει πως αυτό είναι καλύτερο από τον νόμο της ζούγκλας. Σε πολλούς δεν αρέσει ο νόμος της ζούγκλας διότι ορισμένοι είναι ισχυροί, ορισμένοι όχι, και δεν θέλουν ο ισχυρός πάντα να πατάει τον αδύναμο», πρόσθεσε.

  • Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν το Reuters του ζήτησε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Λαμί, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Τραμπ για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τους τελωνειακούς δασμούς. Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει τον ΠΟΕ διότι κατ’ αυτόν δεν υπερασπίζεται επαρκώς τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου, τον Αύγουστο του 2018, είχε απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τον οργανισμό.

Οι διεθνείς αγορές είναι ανάστατες τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του επιθετικού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς για να επιβάλλει αυτό που θέλει, εντείνοντας την ανησυχία για τη σταθερότητα των θεσμών πολυμερούς συνεργασίας που εδραιώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • Ο Λαμί, ο Ευρωπαίος πρώην επίτροπος Εμπορίου που διηύθυνε τον ΠΟΕ από το 2005 ως το 2013, υπερασπίζεται σθεναρά το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Οι επικρίσεις του για τον τρόπο που ο Τραμπ μεταχειρίζεται τους δασμούς εντάσσονται στη γενικότερη κριτική του για την απομονωτική πολιτική της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 80% των αγαθών που εξάγονται από το Μεξικό έχει προορισμό την αγορά των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ είχε στη διάθεσή του τεράστια περιθώρια για να πιέσει τον Μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και να απαιτήσει να λάβει τα μέτρα «χωρίς προηγούμενο» που ανακοινώθηκαν, για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ.

  • Ο Λαμί υπογράμμισε πως κατανοεί το γιατί η μεξικανική κυβέρνηση έκανε τόσο μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τους δασμούς, αλλά επισήμανε πως αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες απειλές του Τραμπ στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι δεν έχει «απολύτως καμία αμφιβολία» ότι ο ΠΟΕ θα δικαίωνε το Μεξικό εάν ο Λόπες Ομπραδόρ ζητούσε ο οργανισμός να διαδραματίσει επιδιαιτητικό ρόλο στη διένεξη με τον Τραμπ, διαδικασία που διευκρίνισε πως θα διαρκούσε περίπου δύο χρόνια πριν εκδοθεί οριστική απόφαση.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει αποφάσεις που παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες του ΠΟΕ», τόνισε ο Πασκάλ Λαμί. «Αυτό συνέβαινε στην περίπτωση [της απειλής για την επιβολή] των δασμών στο Μεξικό. Η ιδέα ότι επιβάλλεις δασμούς διότι πάρα πολύς κόσμος περνάει τα σύνορα απέχει έτη φωτός από το γράμμα και το πνεύμα των κανόνων του ΠΟΕ. Για αυτό χαρακτήρισα την κίνηση παρόμοια με την πρακτική να παίρνεις ομήρους», πρόσθεσε.

  • Στρεφόμενος στις συγκρούσεις του Τραμπ με τον ΠΟΕ, ο Λαμί επισήμανε ότι δεν είναι καθαρό αν ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό ή αν απλά θέλει να τον εξουδετερώσει. Πάντως, αναγνώρισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλλει ορισμένα ζητήματα που είναι πράγματι απαραίτητο να εξεταστούν, όπως το ότι κάποιοι κανόνες του ΠΟΕ κάνουν δύσκολο το να ασκηθεί πίεση στην Κίνα να αλλάξει κάποιες από τις πρακτικές της που προκαλούν τριβές.

Ωστόσο, ο Γάλλος προειδοποίησε ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα χρειαστεί εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν θα τηρούν πλέον τους διεθνείς κανόνες.

«Οι άλλοι θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο να σταθεροποιήσουν το σύστημα πολυμερούς συνεργασίας που βασίζεται στους κανόνες, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ θελήσουν να το σκοτώσουν», επισήμανε ο Πασκάλ Λαμί.

Χάρη στην συμφωνία «δεν θα υπάρξει οικονομική κρίση» στο Μεξικό, λέει ο Ομπραδόρ

  • Στο μεταξύ, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε μία απόπειρα να αμβλύνει τις γωνίες, τόνισε σε ομιλία του το Σάββατο [τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας] ότι το Μεξικό δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο «με οικονομική κρίση» μετά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνησή του με την Ουάσινγκτον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, με την οποία αποφεύχθηκε η επιβολή τελωνειακών δασμών σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ, όπως απειλούσε ο ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τη Δευτέρα δεν θα υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξουν φόροι, ούτε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ στο πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκε στην Τιχουάνα, στα σύνορα των δύο κρατών, στο βορειοδυτικό άκρο του Μεξικού.

  • Νωρίτερα, ο Λόπες Ομπραδόρ γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον Τραμπ, τον διαβεβαίωσε ότι θέλει φιλικές σχέσεις και δεσμεύθηκε να συνεχιστεί ο διμερής διάλογος, μία ημέρα μετά τη σύναψη in extremis της συμφωνίας που προβλέπει μέτρα για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.

«Είπα [στον Τραμπ] ότι στην Τιχουάνα δεν θα υψώσω σφιγμένη γροθιά, αλλά θα τείνω ανοικτό το χέρι, με ειλικρίνεια», ανέφερε ο πρόεδρος του Μεξικού σε ανάρτησή του στο Twitter ενόψει της ομιλίας του.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Ικανοποίηση Μνούτσιν για την συμφωνία με το Μεξικό: Οι ΗΠΑ αίρουν την απειλή για δασμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: