Το ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης δίπλα στα παιδιά: Προγράμματα εκπαίδευσης και αθλητισμού

File Photo: Το ίδρυμα Ρεάλ Μαδρίτης, Fundación Real Madrid, λειτουργεί και δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ισπανίας στον τομέα της εκπαίδευσης μέσα από τον αθλητισμό. @Fun_Realmadrid




Τον ρόλο της καλής “νεράιδας” του παραμυθιού καλείται να αναλάβει σε δεκάδες περιπτώσεις η “βασίλισσα” της Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης και το Ίδρυμά της, Fundación Real Madrid, το οποίο δραστηριοποιείται τόσο εντός, όσο και εκτός Ισπανίας, επιστρέφοντας στους μικρούς φίλους της λίγη από την αγάπη και την υποστήριξη που δέχεται σε κάθε γειτονιά του πλανήτη και αναδεικνύοντας την σημασία της εκπαίδευσης μέσα από τον αθλητισμό.

Αν και στον κόσμο των παραμυθιών, εκείνων που τελικά «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», μικρά παιδιά, έστω κι αν στις φλέβες τους κυλάει κόκκινο και όχι…γαλάζιο αίμα, δέχονται στοργή, αγάπη, φροντίδα, ενίοτε επιβιώνουν, εξαιτίας μίας καλής βασίλισσας, στην πραγματική ζωή, όπως έχει αποδειχθεί, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιο δύσκολα, περισσότερο σκληρά, βίαια.

  • Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, με τη μοναδική του δύναμη να ξεπερνά εμπόδια, σύνορα, χρώματα, διακρίσεις, ενώνοντας και προσφέροντας χαρά, καταφέρνει κάποιες φορές να… «παίξει» αυτόν τον ρόλο, επιστρέφοντας μέρος της λατρείας που δέχεται. Παραδείγματα, ακόμα όχι αρκετά, αλλά σίγουρα ολοένα και περισσότερα, από τους πρωταγωνιστές του, λαμπερούς αστέρες και λιγότερο φωτεινούς, παντοδύναμους συλλόγους αλλά και ομάδες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, φιλάθλους και ανθρώπους που κινούνται γύρω και μαζί με τη μπάλα. Επιβεβαιώνοντας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα μοναδικό παιχνίδι, είναι θέαμα, αλλά και αλληλεγγύη, αφοσίωση και γενναιοδωρία. Ή τουλάχιστον, πρέπει να είναι, σε μία προσπάθεια ελάχιστης ανταπόδοσης.

Σύλλογοι και παίκτες σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν, συμμετέχουν, επιδιώκουν πράγματα, έτσι ώστε η κοινωνία, ο κόσμος μας, κάθε μέρα, να είναι λίγο καλύτερος. Άλλοι με αίσθημα ενοχής, άλλοι πάλι με αίσθηση ανθρωπιάς.

  • Έτσι πέρα από τα παραμύθια, έχει και το ποδόσφαιρο τη δική του… βασίλισσα, που προσπαθεί να αλλάξει και να βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και το ίδρυμά της («Fundación Real Madrid»), που λειτουργεί και δραστηριοποιείται τόσο στην Ισπανία όσο και μακριά από αυτή. Επιλέγοντας να επιστρέψει την αγάπη και την υποστήριξη που δέχεται σε κάθε γειτονιά του πλανήτη. Αναδεικνύοντας επίσης την σημασία της εκπαίδευσης μέσα από τον αθλητισμό. Ένας δρόμος, πολλές φορές, περισσότερο εύκολος, προσβάσιμος και πιο κατανοητός.

«Γνωρίζουμε τι συμβολίζουμε και, για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε με ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για 20 χρόνια: την αλληλεγγύη. Το Ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης έχει χτίσει μια γέφυρα ελπίδας και συνεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που μας χρειάζονται και, πάνω απ ‘όλα, για το πιο αδύναμο της κοινωνίας: τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμό», έχει πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

  • Μέσα σε αυτά τα περισσότερα από 20 χρόνια, το «Fundación Real Madrid» Ίδρυμα Ρεάλ Μαδρίτης έχει φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσω των σχεδίων του και των σχολών κοινωνικού αθλητισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική της δημοσίευση η ισπανική εφημερίδα Marca. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 2017-2018, προσέφερε βοήθεια σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε 80 χώρες, παρουσιάζοντας σχεδόν χίλια κοινωνικοεκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Εκτός Ισπανίας μάλιστα καταγράφηκαν 514 κοινωνικοεκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν επηρεάσει τις ζωές σε πάνω από 58.000 παιδιά τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

«Με αυτό τον τρόπο, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα της εκπαίδευσης και στον αθλητισμό χωρίς αποκλεισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες περιφέρειες όπου υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με αποκλεισμό ή ζουν σε μειονεκτικές καταστάσεις», υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

«Εάν η Ρεάλ Μαδρίτης έχει οπαδούς σε κάθε χώρα του κόσμου, έχει ένα χρέος προς όλους αυτούς να αντισταθμίσει, κατά κάποιο τρόπο, επιστρέφοντας την άνευ όρων υποστήριξη που δέχεται από την πλευρά τους κάθε μέρα», είπε ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, διευθυντής θεσμικών σχέσεων της Ρεάλ Μαδρίτης, εξηγώντας την ανάγκη δημιουργίας του «Fundación Real Madrid»

Οι κοινωνικές-αθλητικές σχολές που δημιουργήθηκαν, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μεθοδολογίας εργασίας του Ιδρύματος της Ρεάλ Μαδρίτης σε διεθνές επίπεδο.

Ο σχεδιασμός του Ιδρύματος, είναι κοινός για τις χώρες και τις ηπείρους που δραστηριοποιείται, όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν ιδιαίτερους στόχους. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, υπάρχουν ήδη 12 τέτοιες σχολές (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία), στοχεύοντας σε μετανάστες, πρόσφυγες, ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην Ασία και ειρηνικό Ωκεανό (Αυστραλία, Καμπότζη, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες), εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής των παιδιών, στη στήριξή τους στις σπουδές τους και στην αύξηση της αυτοεκτίμησης.

  • «Είναι ένα ευέλικτο μοντέλο που μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε στις ανάγκες των παιδιών σε κάθε χώρα ή κοινότητα», υπογράμμισε η Ρόσα Ρονσάλ, διευθύντρια του Ιδρύματος στο διεθνή χώρο . Για να την ανάπτυξή του, υπάρχει συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς από όλο τον κόσμο, θρησκευτικούς συλλόγους και ΜΚΟ. «Για εμάς τα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει την εκπαίδευση. Γνωρίζουμε ότι χάρη στην ελκυστικότητα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, ερχόμενοι να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα μαζί μας, θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε σε παιδιά που σκέφτονται να αφήσουν το σχολείο τη σημασία της εκπαίδευσης για το μέλλον τους», συνέχισε.

Στην Αμερική, όπου η παρουσία του Ιδρύματος αυξάνεται κάθε χρόνο, έχοντας φτάσει σε 164 σχολές σε 22 χώρες, από την Αργεντινή και τη Βολιβία έως τη Τζαμάικα και τη Βενεζουέλα υπάρχουν περισσότερα από 22.650 παιδιά σε κοινωνικά προγράμματα. Εκεί τα έργα αυτά προωθούν την πρόληψη της βίας, της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και της δημιουργίας μιας κουλτούρας Ειρήνης.

Στη Μέση Ανατολή, με τις 47 κοινωνικές—αθλητικές κοινότητες σε εννέα χώρες (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος και Παλαιστίνη), το Ίδρυμα στοχεύει να προωθήσει μια την Ειρήνη μέσα από τον αθλητισμό, τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και την εποικοδομητική χρήση του ελεύθερου χρόνου.

Στην Αφρική βρίσκεται σε 33 χώρες, από την Ανγκόλα και την Αλγερία, μέχρι την Τανζανία, το Τόγκο και την Ουγκάντα, έχοντας κύριο στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσω της σχολικής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της μείωσης των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης, μέσω του αθλητισμού.

  • Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, που επιτρέπει εκτός από την προβολή του έργου και την αύξηση των πόρων για τη βιωσιμότητα του σχεδιασμού, προκειμένου να υπάρξουν και να αναπτυχθούν περισσότερες παρόμοιες δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους, αλλά και θα βρουν μιμητές.

Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις είναι και το FiestaCorazónClassicMatch. Ένα παιχνίδι που διοργανώνεται κάθε χρόνο και οι «θρύλοι» της Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζουν τα είδωλα κάποιου άλλου σημαντικού συλλόγου από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

  • Την Κυριακή 23 Ιουνίου στον προγραμματισμένο δέκατο αγώνα του FiestaCorazónClassicMatch , οι θρύλοι της Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσουν εκείνους της Τσέλσι (Chelsea Legends). Φυσικά, στο Santiago Bernabéu και τα έσοδα αυτής της συνάντησης θα διατεθούν για τα κοινωνικο-αθλητικά προγράμματα του Ιδρύματος , αφιερωμένα στην κοινωνική ένταξη.

Βέβαια, είναι γνωστό πως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η μοναδική εντός των ισπανικών συνόρων αλλά και πολύ μακριά από αυτά, που επιλέγει να αναπτύξει κοινωνικές πρωτοβουλίες «χρησιμοποιώντας» το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό . Πολλά τα παραδείγματα, ατομικά ή συλλογικά, που η εικόνα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, την εποχή των social media, ευτυχώς «επιστρατεύεται» και για την κοινωνία. Δίχως αμφιβολία η εικόνα, το σήμα της Ρεάλ Μαδρίτης είναι τέτοιο που σχεδόν παρασύρει, κινητοποιεί. Άλλοτε για ένα τίτλο, μία μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων και άλλοτε για να καλύψει κάποιες από τις πληγές της Κοινωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν δώσαμε τίποτα από αυτά που μπορούσαμε, με βαραίνει η ευθύνη», δήλωσε ο Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: