Το ΔΝΤ άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία: Θα χορέψει ταγκό ο Ερντογάν με τη Λαγκάρντ;

International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (R) speaks with Desmond Lachman (L) of the American Enterprise Institute in Washington, DC, USA, 05 June 2019. EPA, ERIK S. LESSER




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Άνοιξε την …πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Άγκυρα, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε χθες για τις μεγάλες οι προκλήσεις της τουρκικής οικονομίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αρχές της χώρας θα καταφέρουν να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Σε ομιλία της στο American Enterprise Institute (AEI), η κ. Λαγκάρντ απάντησε στις πολλές φήμες, που κυκλοφορούν και φέρουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να σκέφτεται το ενδεχόμενο να καταφύγει στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για να υπαχθεί η Τουρκία κάτω από πρόγραμμα του Ταμείου. Όμως αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού. Εάν ο κ. Ερντογάν καταφύγει στο ΔΝΤ, το Ταμείο θα βρεθεί ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, καθώς η Τουρκία θα χρειαστεί πολλά δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια.

  • «Ελπίζω -είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου- ότι οι τουρκικές αρχές θα μπορέσουν να χειριστούν την κατάσταση: Έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, μαζικό χρέος του ιδιωτικού τομέα, πληθωρισμό, πολύ οδυνηρή νομισματική κατάσταση».

Πρόσθεσε τα εξής:

  • «Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Ερντογάν θα με πάρει το τηλέφωνο για να με ρωτήσει εάν το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, αφήνοντας ξεκάθαρα να διαφανεί η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. “Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό”, είπε ο συνομιλητής της για να συμφωνήσει η κ. Λαγκάρντ και να απαντήσει ¨και αυτό μας πάει στην Αργεντινή”…

Το ΔΝΤ θα προειδοποιήσει ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, μαζί με την ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο και ένα σκληρό Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο Reuters ενόψει της έκθεσης του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Η λεγόμενη έκθεση του άρθρου 4 θα παρουσιαστεί από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.

Η κ. Λαγκάρντ μιλά για την Τουρκία στο λεπτό 40:41 στο παρακάτω βίντεο:

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2019 στο 6,2% από το 6,3%

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε χθες πτωτικά την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας στο 6,2% λόγω της έντονης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι δικαιολογημένη η περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής εάν κλιμακωθεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

Η υποβάθμιση ήρθε μόλις δύο μήνες αφού το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την Κίνα στο 6,3% από το 6,2%, εν μέρει χάρη στις τότε αυξανόμενες προοπτικές για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020 στο 6% από το 6,1%.

  • Η ξαφνική κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης τον περασμένο μήνα υπογράμμισε τους κινδύνους που τίθενται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 250 δισεκ. δολαρίων από τα μέσα του 2018, κατηγορώντας την Κίνα για αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα, που αρνείται τις κατηγορίες, έχει ανταπαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους περίπου 110 δισεκ. δολαρίων.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί στο 6,2% από το 6,0% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. «Η βραχυπρόθεσμη προοπτική παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως 25% σε μια πρόσθετη λίστα κινεζικών εισαγωγών αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων.

  • «Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής επαρκούν για να σταθεροποιήσουν την ανάπτυξη την περίοδο 2019/20, παρά την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών δασμών», δήλωσε ο Λίπτον, ύστερα από συναντήσεις που είχε πρόσφατα με αξιωματούχους στην Κίνα.

«Δεν χρειάζεται πρόσθετη χαλάρωση πολιτικής, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς ή σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία θα αυξηθούν σημαντικά εάν επιδεινωθούν με ταχείς ρυθμούς οι συνθήκες στο εμπόριο.

«Να το ξεκαθαρίσω, εάν οι δασμοί πράγματι αυξηθούν οριζοντίως για παράδειγμα στο 25%, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί σημαντικά», δήλωσε ο Κένεθ Κανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ασία, που ήταν επικεφαλής των πρόσφατων επισκέψεων του αξιωματούχων του Ταμείου.

«Σε αυτή την περίπτωση, πράγματι βλέπουμε να υπάρχουν επιχειρήματα για προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος για οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια», δήλωσε.

Πληροφορίες από HELLAS JOURNAL-Ουάσιγκτον
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, Βρυξέλλες, Belgium – Πεκίνο, China

Δαπανηρό το πακέτο των μέτρων Τσίπρα, λέει ο Ντομπρόφσκις: Πρόοδο βλέπει ο Μοσκοβισί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: