Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τουσκ για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία @AnastasiadesCY




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αργά το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο την αποψινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για το ατύχημα που είχε ο Πρόεδρος και για την κατάσταση της υγείας του.

Ο κ. Τουσκ ευχήθηκε στον Πρόεδρο ταχεία ανάρρωση μεταφέροντας ταυτόχρονα και τις ευχές των ομολόγων το στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την ευκαιρία, συζήτησαν σχετικά με την αποψινή συνεδρίαση για την κρίσιμη επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως γνωστό, ο κ. Τουσκ θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αποψινές διαβουλεύσεις και αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας θα ασκήσει και την ψήφο εκ μέρους του Προέδρου, είπε ο κ. Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τηλεφωνήματα και ευχές από πολλούς ξένους ηγέτες, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Χαρίρι, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Ράτας, ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Βούτσιτς και αρκετοί άλλοι».

Ερωτηθείς αν θα γίνει τώρα αναφορά κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες απόψε στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραστεί, ή αν αυτή η αναφορά θα γίνει από κάποιον άλλον, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως, ήδη ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σίγουρα θα μεταφέρει στους άλλους ηγέτες τις ανησυχητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, κατέληξε ο κ. Προδρόμου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σε συνεχή επαφή με την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, η οποία επίσης ηγείται της προσπάθειας που κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να προτείνει, όπως έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιλογές μέτρων.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/06/2019

Με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, λέει ο Αγγελίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: