Τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ; Η λεπτή γραμμή μεταξύ στρατηγικής υπεροχής και πολιτικής αυτοκτονίας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρακολουθούν την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλα τα κόμματα. Tα δύο μεγάλα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, κονταροχτυπιούνται για την «καρέκλα» αλλά και, σύμφωνα με τους επικεφαλής τους, για την αυτοδυναμία.

Το… χοντρό παιγνίδι, ωστόσο, παίζεται στα μικρά κόμματα. Με πρώτο και κυριότερο το Κίνημα Αλλαγής, όπου ηγεσία και βουλευτές φαίνεται να βρίσκονται σε προεκλογικό… αλαλούμ. Από την μία, διότι τα προεκλογικά πάνελ βρίθουν «μεστών» μετριοπαθών δηλώσεων από στελέχη του για δήθεν πολιτική αλλαγή με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προκειμένου να καταφέρουν να «επιβάλλουν» τις προοδευτικές πολιτικές που κανείς άλλος -κατά τα λεγόμενά τους- δεν μπορεί να εγγυηθεί.

  • Από την άλλη, διότι τα αρμόδια στελέχη του κόμματος σβήνουν και γράφουν για να οριστικοποιήσουν τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά του και κυρίως στην ναυαρχίδα του, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μέχρι στιγμής, έχουν παρελάσει και «κλειδώσει» την συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων, πολλά και… ιδιαίτερα ονόματα: ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο Θάνος Ασκητής και.. η Βάνα Μπάρμπα!

Από την άλλη, μένουν αναξιοποίητα -προς το παρόν τουλάχιστον και μέχρι να τους καλέσει η πρόεδρος του Κινήματος- άξια και με απήχηση στελέχη της άλλοτε κραταιάς δημοκρατικής παράταξης, όπως ο Γιάννης Σγουρός, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιάννης Ραγκούσης. Ειδικά οι δύο τελευταίοι ενδεχομένως έχουν παραμείνει στην συνείδηση της κυρίας Γεννηματά ως… «παιδιά» του Γιωργάκη (σ.σ. Παπανδρέου) από την εποχή του βαθέος ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ίσως επηρεάζει κάπως τον προγραμματισμό της για την επόμενη ημέρα.

  • Η πιο ηχηρή απουσία, ωστόσο, από τις τάξεις του ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι μία: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με την γνωστή έκφραση, «εγκατέλειψε το κτίριο». Του ΚΙΝΑΛ, διότι θεωρώ ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ένας ιδιαιτέρως χαρισματικός και έμπειρος πολιτικός, δεν θα αργήσει να μας απασχολήσει με νέες κινήσεις του στο άμεσο μέλλον.

Με λίγα λόγια το Κίνημα βρίσκεται σε αναβρασμό και αυτό, ούτε 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Ιουλίου.

  • Από πού πηγάζουν όμως όλα αυτά; Είναι άραγε σπασμωδικές κινήσεις μίας προέδρου σε πανικό; Ενδεχομένως, η κυρία Γεννηματά επιχειρεί, ειδικά με την αποπομπή Βενιζέλου, να ενισχύσει το αρχηγικό της προφίλ. Να κάνει, δηλαδή, μία επίδειξη δύναμης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και προς την κοινωνία. Όπερ μεθερμηνευόμενον θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μονίμως χαμηλά νούμερα της παράταξης στις δημοσκοπήσεις, της προκαλούν έντονη ανησυχία και οδηγούν σε αποφασιστικές μεν, χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα δε, πρωτοβουλίες.

Πρόκειται για πολιτική αυτοχειρία; Είναι γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει μία τεράστια ιστορία στον χώρο του ΠΑΣΟΚ από τις «καλές εποχές» του αείμνηστου ηγέτη του, Ανδρέα Παπανδρέου, και του Κώστα Σημίτη, έως και τους μετέπειτα διαδόχους του, οι οποίοι ούτε στο ελάχιστο δεν κατάφεραν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων.

  • Δεν αποκλείεται η κυρία Γεννηματά να εντάσσει σε αυτή την κατηγορία και τον κ. Βενιζέλο. Δεν ξεχνά, εξάλλου, ότι κατά την διάρκεια της δικής του ηγεσίας το 2012, το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε σε ένα 13% και συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όλα αυτά την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ θέλει να πλασαριστεί ως αναγεννημένο σχεδόν, με φρέσκο προοδευτικό λόγο και απαλλαγμένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Έστω και έτσι όμως ένα πρόσωπο δεν κάνει την διαφορά. Εάν υποθέσουμε ότι η κυρία Γεννηματά επιχειρεί στρατηγικές κινήσεις, προκειμένου να προσελκύσει σταυρούς στις επερχόμενες εκλογές, ούτε το τάιμινγκ, ούτε ο τρόπος, θεωρώ, είναι τα ενδεδειγμένα αυτή την χρονική στιγμή.

  • Στην πρώτη περίπτωση, απλώς δεν αρκεί ο χρόνος για να γνωρίσει το εκλογικό σώμα το νέο χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ. Οι μεν υποστηρικτές να εμπεδώσουν τη νέα σύνθεση και το νέο προσανατολισμό, οι δε λοιποί να γνωρίσουν από την αρχή και τα πρόσωπα και την φρέσκια πρόταση μιας παράταξης που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν.

Αναφορικά με τον τρόπο, για να επιτύχει μία εκ βάθρων και ουσιαστική ανανέωση θα πρέπει να αφορά το ίδιο το στίγμα του ΚΙΝΑΛ στην παρούσα χρονική στιγμή της ιστορίας του. Ανανέωση δηλαδή όχι απλώς προσώπων, αλλά προγραμματικού λόγου.

  • Εάν υποθέσουμε δε ότι η κυρία Γεννηματά εξάντλησε -εσφαλμένα κατά την γνώμη μου- την απαλλαγή του Κινήματος Αλλαγής από τα λεγόμενα «βαρίδια» στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, τότε τα πράγματα δεν προβλέπονται θετικά για το κόμμα. Για να επιτύχει την εικόνα κάθαρσης και φυγής προς τα εμπρός την οποία δείχνει να θέλει να προωθήσει, θα πρέπει να εφαρμόσει πολύ πιο δραστικές τακτικές και -γιατί όχι- να προχωρήσει σε εξίσου ηχηρές αποπομπές.

Άλλωστε, ίσως ο κ. Βενιζέλος να είναι μία από τις προσωποποιήσεις του βαθέος ΠΑΣΟΚ σε εποχές κυριαρχίας, δεν είναι όμως ο μόνος. Όσο «κοντή» και αν είναι η μνήμη των πολιτών, υποθέτω, εξακολουθούν να θυμούνται καλά ποιος ήταν εκείνος που άνοιξε τις πόρτες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Καστελόριζο τον Απρίλιο του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέλαβε ένα πολιτικό ρίσκο, του οποίου η χρησιμότητα ή μη θα αποδειχθεί λίαν συντόμως. Και τότε δεν αποκλείεται οι εσωκομματικές εξελίξεις να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας τόσο για την ίδια, όσο και για την παράταξη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Όλοι μιλούν για «αλλαγή»: Το πάλαι ποτέ σύνθημα και οι μνηστήρες ενός διάτρητου συστήματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: