Τι έφταιξε για την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν “ειδικού σκοπού” η κυβέρνηση του Αλέξη;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Αλέξη Χαρίτση, στην αίθουσα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που κόστισε στον Τσίπρα, υποστηρίζουν πολλοί, αναζητώντας τα αίτια πίσω από την αναπάντεχα βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου. Όχι, όχι… έφταιγε περισσότερο εκείνη η «13η σύνταξη» που ανακοινώθηκε μεν προεκλογικά εν μέσω τυμπανοκρουσιών αλλά τελικώς δεν καταβλήθηκε ολόκληρη, αντιτείνουν άλλοι.

  • Οι αιτίες της ήττας θα μπορούσαν, βέβαια, να αναζητηθούν και αλλού, ανάλογα με την (προ)διάθεση εκείνου που τις αναζητεί: στην «αλαζονική συμπεριφορά» που χρεώνουν ορισμένοι σε μερίδα κυβερνώντων, στη «λάθος εικόνα» που μετέδιδαν στον πρωθυπουργό στενοί συνεργάτες του (μια «λάθος εικόνα» που οδήγησε και σε «λάθος» στρατηγικές), στις «ανίερες» συμμαχίες με «ξένες» πολιτικές δυνάμεις (πρόσωπα προερχόμενα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Κεντρώων) που δημιούργησαν σύγχυση ως προς την ιδεολογική ταυτότητα της κυβέρνησης… σε εκείνη την φωτογραφία από το κότερο… στο χαροκαμένο Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς… στην «υπερφορολογημένη» μεσαία τάξη… στο οικονομικά καταστροφικό πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης με υπουργό τον Βαρουφάκη… στην αίσθηση της «ανομίας» (Εξάρχεια, Ρουβίκωνας)…

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ευθύνες θα μπορούσαν να αναζητηθούν και στους καταγγελλόμενους «μηχανισμούς παραγωγής ψευδών ειδήσεων» της αντιπολίτευσης που έφτασαν στο σημείο να γίνονται θέμα στο «Columbia Journalism Review» αλλά… ακόμη και στους «ευεργετηθέντες» πλην όμως «αχάριστους» Έλληνες ψηφοφόρους που «πήραν ό,τι ήταν να πάρουν και τώρα γυρνούν την πλάτη σε εκείνον που τους στάθηκε χωρίς να καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν»…

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση.

  • Μήπως τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», όχι στα δικά της μάτια, αλλά στα μάτια πολλών άλλων εντός και εκτός των συνόρων, έστω ασυναίσθητα; Μια κυβέρνηση που ήρθε για να κοντράρει τους δανειστές ικανοποιώντας το εθνικό θυμικό, προτού τελικώς εφαρμόσει το μνημόνιο χωρίς όμως να ανοίξει μύτη στη χώρα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν εκεί όπου ο Τσίπρας επέτυχε (λόγω προτέρου έντιμου βίου) τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας τα φαινομενικώς ασυνδύαστα (συγκυβέρνηση με ΑΝ.ΕΛΛ, συμπόρευση «Αριστεράς» με ΗΠΑ και Ισραήλ) υπό την ομπρέλα αγνών προθέσεων και ηθικών πλεονεκτημάτων.

Ο καιρός, όμως, πέρασε.

Και το εάν τελικώς η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν «ειδικού σκοπού» ή όχι, θα το κρίνουν όσα έπονται, όχι τον Ιούλιο αλλά σε βάθος τετραετίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, εάν όντως επιδεινωθεί, θα είναι «χειρότερη» από τον Ψυχρό Πόλεμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: