Θα διεκδικήσω την ηγεσία του Ποταμιού κατά πάσα πιθανότητα, δηλώνει ο Μαυρωτάς

File Photo: Ο Γιώργος Μαυρωτάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ,Παντελής Σαίτας




«Το κριτήριο των εκλογών ήταν να δειχθεί η πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί η ΝΔ ως ‘η επόμενη εξουσία’ προτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους που διεκδικούσαμε και εμείς» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς αναφερόμενος στις αιτίες της ήττας του Ποταμιού στις ευρωεκλογές.

  • Καλεί τους ψηφοφόρους του Ποταμιού να πάνε να ψηφίσουν, να μην απέχουν και «να ψηφίσουν με γνώμονα τις φιλοευρωπαϊκές, φιλελεύθερες, προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η δημιουργική Ελλάδα, για να αλλάξει σελίδα» σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι «η ΝΔ μπορεί να εκφράσει περισσότερο το προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί όμως να επικρατήσει η φιλελεύθερη συνιστώσα της σε σχέση με τη συντηρητική, την ‘λαϊκή δεξιά’».
  • Ο κ. Μαυρωτάς υποστηρίζει ότι «σαφώς υπάρχει χώρος για το Ποτάμι, απλώς οι προτεραιότητες του εκλογικού σώματος σε αυτήν τη συγκυρία ήταν να πάει με το δυνατό», αποκαλύπτει ότι στο πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού συζητήθηκε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με κάποιο κόμμα αλλά δεν ευδοκίμησε μια τέτοια προοπτική και δηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει την ηγεσία του Ποταμιού, δεν θέλει όμως να είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Τι δεν πήγε καλά και το Ποτάμι δεν μπόρεσε να κερδίσει το στοίχημα των ευρωεκλογών;

Απ.: Νομίζω ότι, παρά το γεγονός ότι κάναμε μια πολύ καλή κατά γενική ομολογία καμπάνια, μας στοίχισε το γεγονός ότι το κριτήριο των ευρωεκλογών δεν ήταν η Ευρώπη. Ρίξαμε το βάρος μας στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά δεν παίχτηκε εκεί το παιχνίδι. Επιδιώξαμε να εκφράσουμε το ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο, προοδευτικό κέντρο αλλά το κριτήριο των εκλογών ήταν να δειχθεί η πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί η ΝΔ ως «η επόμενη εξουσία» προτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους που διεκδικούσαμε και εμείς.

Ερ.: Υπάρχει χώρος για το Ποτάμι κ. Μαυρωτά, ή το φιλελεύθερο Κέντρο που λέτε ότι εκπροσωπείτε εκφράζεται σήμερα από τη ΝΔ;

Απ.: Σε όλη την Ευρώπη οι φιλελεύθεροι είναι σαφώς διακριτή οντότητα από το λεγόμενο λαϊκό κόμμα που εκφράζει μια δεξιά, συντηρητική θεώρηση των πραγμάτων. Μόνο στην Ελλάδα αυτά τα δύο επιδιώκουν να χωρέσουν στο ίδιο «κουστούμι», κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου προβληματικό. Γιατί πώς μπορείς να μιλήσεις σε ένα συντηρητικό κοινό π.χ. για διαφορετικότητα, για διακριτούς ρόλους κράτους – εκκλησίας, για καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, για πράγματα δηλαδή που είναι βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Για αυτό πιστεύω ότι σαφώς υπάρχει χώρος για το Ποτάμι, απλώς οι προτεραιότητες του εκλογικού σώματος σε αυτήν τη συγκυρία ήταν να πάει με το «δυνατό» (ΝΔ) για να φύγει η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του διακριτού στίγματος κάθε κόμματος.

Ερ.: Γιατί αποφασίσατε να μην συμμετέχετε στις επικείμενες εκλογές;

Απ. Νομίζω ότι το νωπό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αποτρεπτικό για να συμμετάσχουμε στις πιο δύσκολες και πιο πολωτικές εθνικές εκλογές. Το 1,5% σε τόσο σύντομο διάστημα θα έπεφτε στο μισό. Είμαστε ρεαλιστές και βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να ανασυνταχτούμε και θα υπάρχει πολιτική ύλη ώστε το Ποτάμι να έχει μετά τις εκλογές πάλι ενεργό ρόλο, έστω και εξωκοινοβουλευτικό, στην πολιτική ζωή. Με παρεμβάσεις, προτάσεις και συμμετοχή στα δρώμενα θα είμαστε παρόντες γιατί έχουμε πολύ καλό έμψυχο δυναμικό που δεν μας εγκαταλείπει στα δύσκολα.

Ερ.: Μετά την απόφασή σας αυτή προς ποια πολιτική δύναμη θα κατευθύνετε τους ψηφοφόρους σας;

Απ.: Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να πούμε στους σχεδόν 86.000 ψηφοφόρους μας είναι να πάνε να ψηφίσουν, να μην απόσχουν. Να ψηφίσουν με γνώμονα τις φιλοευρωπαϊκές, φιλελεύθερες, προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η δημιουργική Ελλάδα, για να αλλάξει σελίδα. Και να προσέξουν τα πρόσωπα που θα «σταυρώσουν» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αξιόλογους συμπολίτες μας που είναι και έξω από το «σταρ σύστεμ», να μπουν στην επόμενη Βουλή και να ανέβει το επίπεδο.

Ερ.: Κατά τη γνώμη σας η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το προοδευτικό φιλελεύθερο Κέντρο;

Απ.: Νομίζω ότι το Ποτάμι (το έχει αποδείξει στην πράξη άλλωστε) είναι που το εκφράζει καλύτερα. Είναι το μόνο που μπορεί να λέει π.χ. «ναι» στα μη κρατικά Πανεπιστήμια και συγχρόνως «ναι» στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους. Να λέει «ναι» στην ιδιωτική πρωτοβουλία και «ναι» στη διαφορετικότητα. Μεταξύ όμως των δύο που με ρωτάτε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καλύψουν μόνο κομμάτια του προοδευτικού φιλελεύθερου κέντρου. Θεωρώ δε ότι η ΝΔ μπορεί να εκφράσει περισσότερο το προοδευτικό φιλελεύθερο κέντρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί όμως να επικρατήσει η φιλελεύθερη συνιστώσα της σε σχέση με τη συντηρητική, την «λαϊκή δεξιά». Δεν είναι εύκολο αυτό και οι συσχετισμοί στην κοινοβουλευτική της ομάδα μετά τις εκλογές, θα είναι μία κρίσιμη παράμετρος για το πού θα πάει το πράγμα.

Ερ.: Σκέφτεστε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με κάποιο κόμμα;

Απ.: Κάτι τέτοιο συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο αλλά δεν φαίνεται να ευδοκιμεί μια τέτοια προοπτική.

Ερ.: Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η μη συμμετοχή του Ποταμιού στις εκλογές ευνοεί την αυτοδυναμία της ΝΔ;

Απ.: Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ποταμιού να είναι πιο κοντά στη ΝΔ, αλλά αν το Ποτάμι συμμετείχε τελικά στις εκλογές και δεν έμπαινε στη Βουλή -όπως ήταν σχεδόν βέβαιο-, τότε το εκτός Βουλής ποσοστό του θα κατέβαζε τον πήχη της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Οπότε νομίζω ότι το επιχείρημα ότι βολεύει τη ΝΔ δεν ισχύει.

Ερ.: Ποιο είναι για σας το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Απ.: Το διακύβευμα είναι η 8η Ιουλίου. Η επόμενη μέρα δηλαδή. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και συλλογική προσπάθεια πέρα από κόμματα και τακτικισμούς. Τώρα πλέον έχουν δοκιμαστεί όλοι οι μεγάλοι στην διακυβέρνηση της χώρας, οπότε έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για το αν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή όχι. Επίσης χρειαζόμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση αλλά και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση για να αρχίσει η χώρα να βγαίνει στο ξέφωτο. Και αυτό συνδέεται και με την προεκλογική εκστρατεία που πρέπει να γίνει με επιχειρήματα και προγράμματα και όχι με «γαβγίσματα» και με μια εμφυλιοπολεμική ρητορική να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Πρέπει να επικρατήσει μια ατζέντα μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Ερ.: Θα είστε υποψήφιος για την προεδρία του Ποταμιού;

Απ.: Έχουμε καιρό μπροστά μας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι με τα έως τώρα δεδομένα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλω να είμαι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο πλούτος του Ποταμιού σε αξιόλογους ανθρώπους πρέπει να αναδειχθεί και στη διαδικασία επιλογής νέου επικεφαλής και επιπλέον έχω αλλεργία στα δαχτυλίδια, ιδιαίτερα στα πολιτικά…

02/06/2019 08:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Θα δημιουργηθεί δημοσιονομική εκτροπή αν εφαρμοστούν τα μέτρα της ΝΔ, λέει ο Σταθάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: