Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) παρέστη στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη (9-10 Ιουνίου 1942), στο Καστέλλι, Κυριακή 9 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Επίτιμος δημότης του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά την εκεί ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στην απειλή των ναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όσο και στις προκλήσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης ώστε η Ευρώπη να μη γίνει ποτέ ξανά μια «σκοτεινή ήπειρος» από τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του στο Καστέλι Πεδιάδος κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη.

  • Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά “κινήματα” που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους».

Πρόσθεσε ότι «στις πρόσφατες Ευρωεκλογές περιορίσθηκε κάπως η δυναμική τους σε διάφορες ευρωπαϊκές κοινωνίες και αυτό συνιστά, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη» επισημαίνοντας ότι «το ουσιαστικό, όμως, είναι να εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα «υπολείμματα» και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου».

  • «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ξανά ποτέ μια “σκοτεινή ήπειρος”, για να δανεισθώ τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ, που περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη για μεγάλο διάστημα του εικοστού αιώνα. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να υπερασπισθούμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την διασφάλιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν, όπως είπε, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ο κ. Παυλόπουλος από το Καστέλι, μίλησε για το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξηγώντας ότι είναι δεσμευτικό για όλους ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή και απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας:

«Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας».

  • «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα που συγκρότησαν την επιχείρηση της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Καστελίου, όπως και αυτή της δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που επακολούθησε. Μια επιχείρηση που, όπως είπε, «υπήρξε η μεγάλη αρχή, που την διαδέχθηκε ένα τρομακτικό “κτύπημα” των Συμμάχων στο τμήμα της γερμανικής πολεμικής μηχανής, το οποίο έδρευε στην Κρήτη, την εποχή εκείνη».

Αναλυτικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε τα εξής:

  • «Ο επικός, κυριολεκτικώς, αγώνας των Ηρωϊκών Κρητών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας μας εμπνέει και μας διδάσκει, κυρίως προς την κατεύθυνση του τι σημαίνει για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, η Δημοκρατία και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Το πρώτο δίδαγμα αφορά την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου τις ακόλουθες διαπιστώσεις, εάν επιθυμούμε να ζήσουμε μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε να οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική και οικονομική ενοποίησή της».

«Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν».

  • «Το δεύτερο δίδαγμα αφορά την γειτονική Τουρκία. H Ελλάδα είναι Χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του MontegoBay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».

  • Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην καταναγκαστική εργασία στην περιοχή και το πολεμικό αεροδρόμιο, παραδίδοντάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέκδοτη έρευνα-μελέτη που φέρνει στο φως τη βαρβαρότητα, όπως είπε, της καταναγκαστικής εργασίας, ζητώντας από τον κ. Παυλόπουλο να συμβάλει ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες, να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καστέλι.

  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν με τιμές τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελίου που πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αρχηγού Πεδιάδας και των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελίου για την παρουσίαση ιστορικού πανηγυρικού και αμέσως μετά στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλι για την τελετή Ανακήρυξης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στη συνέχεια ο κ. Παυλοπουλος θα επισκεφθεί το Πολιτιστικό Πολυκέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και μετά θα αναχωρήσει για το Θράψανο που θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Ζαχαρία Καλογεράκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλουμε ειρήνη αλλά είμαστε και αποφασισμένοι: Το νέο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: