Συνεργασία ΗΠΑ και Καναδά για απεξάρτηση από την Κίνα: Οι σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστιν Τριντό. EPA/ERIK S. LESSER




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έδωσαν εντολή σε αξιωματούχους των κυβερνήσεών τους χθες Πέμπτη να καταρτίσουν σχεδιασμούς για τη συνεργασία των δύο χωρών ως προς τα «ορυκτά κρίσιμης σημασίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια συνάντησή τους.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ολοένα πιο έντονα για την εξάρτησή της ως προς τις εισαγωγές των ορυκτών που αποκαλούνται σπάνιες γαίες από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό στον συνεχιζόμενο διμερή εμπορικό πόλεμο.

Οι λεγόμενες σπάνιες γαίες -μια ομάδα 17 στοιχείων η συγκέντρωση των οποίων είναι σπάνια στη Γη- χρησιμοποιούνται στην κατασκευή διαφόρων προϊόντων, από λέιζερ και οπλικά συστήματα ως τους μαγνήτες που περιέχουν καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

Η Κίνα ήταν η προμηθεύτρια του 80% των σπανίων γαιών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από το 2014 ως το 2017.

Τραμπ και Τριντό «έδωσαν εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ως προς τα ορυκτά κρίσιμης σημασίας», σημείωσε η αμερικανική προεδρία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: