Συνάντηση Αποστολάκη με Ακάρ: Τα αδιέξοδα της Τουρκίας και οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κύριοι Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ. πηγή εικόνας ΥΕΘΑ




Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο καθώς και οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ η συνάντηση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, αφενός για να υπάρχει δίοδος επαφής και αφετέρου γιατί δίνεται μια ευκαιρία στην Ελλάδα και να ακούσει αλλά κυρίως να επισημάνει τις κόκκινες γραμμές της.

Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στους κυρίους Αποστολάκη και Ακάρ δημιουργεί την αίσθηση πως η Τουρκική πλευρά έχει βρεθεί πλέον σε δυσχερή θέση.

Στη συνάντηση των δυο πρώην Ανωτάτων Αξιωματικών και νυν υπουργών Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα μεταφέρει το μήνυμα της Ελλάδας, όπως έχει διατυπωθεί δημόσια από το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου -τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου:

«Πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί το παραμικρό, είτε αυτό λέγεται σεισμικές ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες, είτε πλωτά γεωτρύπανα, είτε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας».

Να θυμίσουμε πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης συνομιλώντας την προηγούμενη φορά με τον Χουλουσί Ακάρ ήταν παραμονές της περιβόητης άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και τότε ο Έλληνας υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι μπορείτε ν’ ασκηθείτε, όμως δεν θα περάσετε τα εσκαμμένα.

Στην νέα συνάντηση ο Έλληνας υπουργός θα υποστηρίξει την θέση πως πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να πέφτουν οι τόνοι- κάτι που έχει επαναλάβει πολλές φορές. Όμως η ρητορική της Τουρκικής κυβέρνησης που μεταφέρεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετατρέπεται σε προκλητικές ενέργειες, ανεκτή δεν θα γίνει από την Ελληνική πλευρά.

Τετραήμερο που θα κρίνει τη συσσωρευμένη ένταση στην Αν. Μεσόγειο και τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: