Συμβιβασμός για σύζυγο Νετανιάχου: Εξαγόρασε την ποινή για απάτη σε βάρος του Δημοσίου

File Photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Δ), και η σύζυγός του, Σάρα (Α), γιορτάζουν μετά τις εκλογές στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ. EPA, ABIR SULTAN




Έμμεσο πλήγμα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποτελούν τα “μπλεξίματα” της συζύγου του, Σάρα, η οποία κατάφερε, όπως επιβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουνίου, το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, να καταλήξει σε  συμφωνία με τον εισαγγελέα για να μειωθεί η ποινή της σε κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν τον Ιούνιο 2018 για απάτη και υπεξαίρεση.

  • Η Σάρα Νετανιάχου, είχε κατηγορηθεί για απάτη και απιστία τον Ιούνιο του 2018 για το γεγονός ότι πλήρωσε με έξοδα των φορολογουμένων γεύματα αξίας περίπου 100.000 ευρώ, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η πρωθυπουργική κατοικία δεν διέθετε μάγειρα. Η δίκη της ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018.

Η κυρία Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία με τον εισαγγελέα και ομολόγησε ότι ξόδεψε 175.000 σέκελ (περίπου 44.000 ευρώ) χωρίς εξουσιοδότηση. Συμφώνησε να επιστρέψει στο κρατικά ταμεία 45.000 σέκελ (11.170 ευρώ) και να πληρώσει 10.000 σέκελ (2.480 ευρώ) πρόστιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  • Σε αντάλλαγμα, οι εισαγγελικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, που επέφεραν βαριές ποινές, με την ελαφρύτερη κατηγορία ότι επωφελήθηκε από λάθος τρίτου μέρους, σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού. Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από δικαστήριο της Ιερουσαλήμ στις 16 Ιουνίου.

Η 60χρονη Νετανιάχου είχε κριθεί ύποπτη ότι από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Μάρτιο 2013 παρήγγειλε για την ίδια, τα μέλη της οικογενείας της και προσκεκλημένους, εκατοντάδες γεύματα καταβάλλοντας «περισσότερα από 350.000 σέκελ» (83.000 ευρώ), σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη την κατηγόρησε ότι είπε ψέματα όταν επικαλέσθηκε την απουσία μάγειρα από την πρωθυπουργική κατοικία για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι παρήγγελλε γεύματα δεκάδες φορές τον μήνα από διάφορα διάσημα εστιατόρια της Ιερουσαλήμ.

  • Όταν ανακοινώθηκε η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε χαρακτηρίσει τις διώξεις «παράλογες και παραληρηματικές» υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά στο Ισραήλ και στον κόσμο, η σύζυγος του εν ενεργεία ηγέτη διώκεται για γεύματα».

Η κατηγορία σε βάρος της Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στον σύζυγό της, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Όμως έρχεται να προστεθεί στις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που αντιμετωπίζει.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και DPA

Στον εισαγγελέα με κατηγορία για διαφθορά ο Νετανιάχου: Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: