Συγκέντρωση υπέρ της Καφταντσίογλου που δικάζεται για εξύβριση του Ερντογάν

File Photo: Διαδήλωση στην Τουρκία. EPA, ERDEM SAHIN




Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για να υποστηρίξουν μια προσωπικότητα της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της δίκης της για εξύβριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τζανάν Καφταντσίογλου, υπεύθυνη για την Κωνσταντινούπολη του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δικάζεται με την κατηγορία της εξύβρισης του Ερντογάν για μια σειρά σχολίων που είχε αναρτήσει από το 2012 έως το 2017 στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αν κριθεί ένοχη, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 17 ετών.

Πριν από την έναρξη της δίκης το πρωί της Παρασκευής, εκατοντάδες υποστηρικτές της, φωνάζοντας συνθήματα «εναντίον του φασισμού» και κρατώντας πλακάτ με την επιγραφή «διψάμε για δικαιοσύνη», συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο στο οποίο δικάζεται η Καφταντσίογλου, η οποία δεν είναι προφυλακισμένη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, η Καφταντσίογλου κατηγορείται για «εξύβριση» του τουρκικού κράτους και του προέδρου Ερντογάν, για «υποκίνηση μίσους» και για «τρομοκρατική προπαγάνδα», στην προκειμένη περίπτωση υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η κατηγορία της εξύβρισης του Ερντογάν συνδέεται με ένα μήνυμα στο Twitter για τον θάνατο ενός 14χρονου αγοριού που χτυπήθηκε από δακρυγόνο στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013 που είναι γνωστές ως «κίνημα του Γκεζί».

Η κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» βασίζεται σ’ ένα μήνυμα στο Twitter, στο οποίο η Καφταντσίογλου επικαλέσθηκε έναν αξιωματούχο του PKK, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Τζανάν Καφταντσίογλου είχε σημαντική συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατία του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψηφίου του CHP που προκάλεσε την Κυριακή μια ηχηρή ήττα στο κόμμα του Ερντογάν κερδίζοντας τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Τραμπ χαριεντίζεται με τον Ερντογάν: Καμία πρόοδος για S-400 και F-35 λέει το Πεντάγωνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: