(Α-Δ) Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., Βρυξέλλες, Βέλγιο, Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Ιουνίου 2019 για να συζητήσουν την αλλαγή ηγεσίας στην Ε.Ε. και να υιοθετήσουν την στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2024. Επίσης θα εστιάσουν σε θέματα όπως το κλίμα, η παραπληροφόρηση ο προϋπολογισμός και οι εξωτερικές σχέσεις. EPA, OLIVIER HOSLET
Κλίμα ευρείας καταδίκης στις παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επικρατούν στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., καθώς τις ενέργειές της καταδικάζουν με σημερινές ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν “πλήρη αλληλεγγύη” στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις “τουρκικές προκλήσεις”.

  • “Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας”, υπογράμμισε.
  • H ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναφέρει: “Στη συνάντηση καταγγείλαμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου”.

Εξάλλου, την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει “σκληρή γλώσσα’ κατά της Τουρκίας.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Βαράντκαρ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου στην προηγούμενη συνάντηση «και τον διαβεβαίωσα ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει την Κύπρο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της, των χωρικών της υδάτων και θα υποστηρίξουμε να περιληφθεί σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματά μας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής Κυβέρνησης, στης οποίας τις πράξεις αντιτιθέμεθα σθεναρά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ

Στενή παρακολούθηση Ε.Ε. στις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ το συμπέρασμα της Συνόδου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal