File Photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ) και η σύζυγός του Εμινέ (Α) χαιρετούν το πλήθος μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019. EPA, AKIN CELIKTAS




Οι κάλπες για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές έκλεισαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι αναφερόμενες δημοτικές εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Στις κάλπες προσήλθαν νωρίτερα οι βασικοί διεκδικητές της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης στις επαναληπτικέςδημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, 23 Ιουνίου 2019.

Συγκεκριμένα, το δικαίωμα ψήφου τους άσκησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για τον δήμο Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος άσκησε το δικαίωμα ψήφου του με την σύζυγό του Εμινέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογείς στην Κωνσταντινούπολη θα πάρουν την πιο εύστοχη απόφαση. “Όλοι μας προσπαθήσαμε πολύ”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ άσκησε το δικαίωμα ψήφου του στην Τούζλα και αμέσως μετά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κωνσταντινουπολίτες θα πάρουν την πιο σωστή απάντηση. “Η απόφαση του λαού της Κωνσταντινούπολης θα είναι σεβαστή”, ανέφερε.

Ο Εκρεμ Ιμάμογλου άσκησε το δικαίωμα ψήφου τους στο δήμο Μπεϊλίκντουζου όπου είχε διατελέσει δήμαρχος στην προηγούμενή θητεία. “Ο λαός μας με συνειδητοποιημένα θα πάρει την πιο σωστή απόφαση. Περιμένω ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα”.

  • Στο μεταξύ, εκατομμύρια ψηφοφόροι εξακολουθούν να ψηφίζουν στην Κωνσταντινούπολη για την εκλογή νέου δημάρχου στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

  • “Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι θα λάβουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη σε αυτό”, δήλωσε ο Ερντογάν αφού ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (Uskudar).

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει αυξημένη προσέλευση στις δημοτικές εκλογές, ενώ θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Πάνω από δέκα εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι σήμερα στις κάλπες: Τι επιφυλάσσει το μέλλον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: