Στη Τζέντα ο Πομπέο: Οι ΗΠΑ θέλουν διαβουλεύσεις με τον Ιράν, έστω την ύστατη ώρα

File Photo: Από παλιότερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Ριάντ. EPA, US DEPARTMENT OF STATE, HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Τζέντα για να έχει διαβουλεύσεις με περιφερειακούς συμμάχους καθώς έχουν ενισχυθεί οι εντάσεις με την Τεχεράνη αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε ένα στρατιωτικό πλήγμα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αντίποινα για την κατάρρευση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροπλάνου από το Ιράν.

Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί στη συνέχεια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει πως η Ουάσινγκτον θέλει συνομιλίες με την Τεχεράνη ακόμη και την ώρα που σχεδιάζει να επιβάλει «σημαντικές» νέες οικονομικές κυρώσεις.

«Θα μιλήσουμε με (τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι στρατηγικά ευθυγραμμισμένοι και για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό, ένα συνασπισμό … που να κατανοεί αυτή την πρόκληση», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι εντάσεις έχουν ενισχυθεί έπειτα από επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε πετρελαιοφόρα στoν Κόλπο, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν, την κατάρριψη του αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου την περασμένη εβδομάδα και τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τους Χούτι της Υεμένης που είναι σύμμαχοι του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, την ευθύνη για τις οποίες δεν εχει αναλάβει κανένας.

Δεν είναι σαφές αν ο Πομπέο θα αναφέρει το ζήτημα του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μετά την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία ο παγκόσμιος οργανισμός ζητεί να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου και άλλων ανώτερων αξιωματούχων του βασιλείου δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σε βάρος τους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ για το Ιράν: Ο Μάικ Πομπέο πάει στο Ριάντ και τα ΗΑΕ για συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: