Στα δύσκολα ο λαός πρέπει να έχει στήριγμα κι αυτό είναι το ΚΚΕ, τονίζει ο Παπαδάκης

File Photo: Ο ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ο ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τονίζει ότι στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου κρίνεται, «πόσο ισχυρός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα, πόσο ισχυρή θα είναι εκείνη η δύναμη που είναι μπροστά στα δύσκολα, που δεν πρόδωσε ποτέ το λαό». Ακόμη, «όλοι κι όλες ξέρουμε πως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν. Και στα δύσκολα ο λαός πρέπει να έχει στήριγμα. Και αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ΚΚΕ», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στο έργο των εκλεγμένων με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Καισαριανή και Ικαρία, εκφράζει την πεποίθησή του, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι στις σημερινές κάλπες «ο λαός κι ιδιαίτερα εργατικές λαϊκές δυνάμεις που στον πρώτο γύρο έκαναν άλλη επιλογή και στις 5 αυτές μάχες θα απαντήσουν με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση».

  • Σημειώνει ότι όπου «δεν είμαστε στο δεύτερο γύρο και έχουν περάσει εκπρόσωποι του νέου διπολισμού και των συνοδοιπόρων του, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με οποιοδήποτε τρόπο στην κάλπη, με λευκό ή άκυρο. Γιατί δεν δίνουμε λευκή επιταγή ή συγχωροχάρτι στους υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής».
  • Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, ενώ σχετικά με την τάση συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας επιρρίπτει ευθύνες «συνολικά στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και την αντιλαϊκή πολιτική τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, στον Γιώργο Μηλιώνη, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Πώς αποτιμά το ΚΚΕ το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου, καταρχήν γενικά, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δικούς του στόχους; Ποιο είναι το θετικό για το ΚΚΕ από την εκλογική αυτή μάχη και ποιο αποτελεί στοιχείο προβληματισμού;

Απ.: Σημειώνουμε το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα συμπορεύτηκαν πάνω από 2.500 υποψήφιοι που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κι άλλα κόμματα. Πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα κατέγραψε χιλιάδες ψήφους ανθρώπων που είχαν εμπιστευθεί το ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν, απογοητεύτηκαν, αηδίασαν από την δήθεν αριστερά του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων, της ΕΕ και των μνημονίων. Αυτός ο κόσμος εκτίμησε τη στάση του ΚΚΕ, τις προειδοποιήσεις και πάνω από όλα τη συμβολή του στην οργάνωση της προσπάθειας του λαού να αντεπιτεθεί, ψηφίζοντάς το. Ωστόσο, σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δύναμης, αναπαραγωγής εκβιαστικών διλημμάτων, μειωμένων απαιτήσεων, αποτυπώνεται μια ακόμα εναλλαγή των κομμάτων που διαχειρίστηκαν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, ψήφισαν από κοινού τα μνημόνια, προώθησαν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο λαός μας στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιούλη δεν πρέπει να γίνει «μπαλάκι» από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, από τους μεν που τον διέψευσαν στους δε που είχε διώξει κακήν κακώς στο παρελθόν. Όποιος κι αν επικρατήσει, με όποια πρόθυμη «τσόντα» κι αν αυτός συνεργαστεί, είτε με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είτε με τα νέας εσοδείας συμπληρώματα τύπου Βαρουφάκη ή Βελόπουλου, η μόνη σταθερή έμπειρη και δοκιμασμένη δύναμη που ορθώνεται απέναντι τους είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τους εκλεγμένους του στη Βουλή, την Ευρωβουλή, σε δήμους και Περιφέρειες, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων την επόμενη μέρα, για να αποτελέσουν το ασυμβίβαστο και μαχητικό στήριγμα των εργαζομένων, για την ενίσχυση του εργατικού – λαϊκού κινήματος απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική.

Ερ.: Σήμερα είναι ο δεύτερος γύρος εκλογών για δήμους και περιφέρειες με τους 5 δημάρχους που είχαν εκλεγεί με την «Λαϊκή Συσπείρωση» να διεκδικούν την επανεκλογή τους. Στους υπόλοιπους Δήμους και τις Περιφέρειες το ΚΚΕ έχει καλέσει σε λευκό ή άκυρο…

Απ.: Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπήρξε δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης που να μην πέρασε στο β’ γύρο, διεκδικώντας την επανεκλογή της. Η Πάτρα, το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, η Καισαριανή και η Ικαρία έχουν δημάρχους αγωνιστές, που συγκρούστηκαν με το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και κατάφεραν να ανακουφίσουν το λαό στις πόλεις τους, μειώνοντας κι εξασφαλίζοντας τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, μειώνοντας δραστικά τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη, καταργώντας τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, παίρνοντας όλα τα παιδιά. Αξιοποίησαν όλο το προσωπικό των δήμων τους, παλεύοντας για μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και αντιπάλεψαν στην πράξη το καθεστώς της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε εργολάβους κι ιδιώτες που πολλαπλασιάζουν το κόστος για υπηρεσίες κι έργα. Σε τελική ανάλυση και στους 5 αυτούς δήμους το ερώτημα που αναδείχνεται μπροστά στην κάλπη είναι: Θέλουμε δήμαρχο αγωνιστή για τα λαϊκά συμφέροντα κι ανάγκες ή ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, πασαδόρο κονδυλίων στους επιχειρηματικούς ομίλους; Στο ερώτημα αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι ο λαός κι ιδιαίτερα εργατικές λαϊκές δυνάμεις που στον πρώτο γύρο έκαναν άλλη επιλογή και στις 5 αυτές μάχες θα απαντήσουν το πρώτο, με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην υπόλοιπη χώρα, σε Περιφέρειες και Δήμους, όπου δεν είμαστε στο δεύτερο γύρο και έχουν περάσει εκπρόσωποι του νέου διπολισμού και των συνοδοιπόρων του, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με οποιοδήποτε τρόπο στην κάλπη, με λευκό ή άκυρο. Γιατί δεν δίνουμε λευκή επιταγή ή συγχωροχάρτι στους υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά αντίθετα συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο ο λαός μας να προετοιμαστεί και να στείλει μήνυμα ότι θα τους αντιμετωπίσει μαχητικά την επόμενη μέρα από θέση ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης στις αντιλαϊκές επιλογές τους.

Ερ.: Θεωρείτε το εκλογικό αποτέλεσμα ως καταλύτη ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα;

Απ: Πρόκειται συνολικά για ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από εργατικές λαϊκές δυνάμεις, όμως με κατεύθυνση τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προς άλλες δυνάμεις που στηρίζονται και προετοιμάζονται για να παίξουν το ρόλο αναχώματος ή συμπληρώματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση, μπορεί να φέρει νέα αδιέξοδα. ‘Αλλωστε είναι νωπή η αρνητική πείρα από κόμματα τύπου ΑΝΕΛ, Ποταμιού, Εν. Κεντρώων, ΛΑΟΣ που έβαλαν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική κι η εκλογική κατάρρευσή τους χρειάζεται να συνοδευτεί από την εξαγωγή ενός συνολικότερου συμπεράσματος που ισχύει και για αυτές τις δυνάμεις που έρχονται να τα αντικαταστήσουν, βλ. κόμμα Βαρουφάκη. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Βαρουφάκης προετοίμασε με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας το τρίτο μνημόνιο, ισχυριζόμενος ότι «το 70% των μνημονιακών μέτρων είναι θετικά», ενώ στο πρόγραμμα του προβλέπονται «αριστερές» προτάσεις όπως ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με …υψηλό τίμημα, κι «αναδιάρθρωση χρέους» με το λογαριασμό πάντα να τον πληρώνει ο λαός, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο να πριμοδοτείται στο όνομα της ανάπτυξης…

Η υποχώρηση της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ και σε ψήφους και σε ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί μπροστά στις εθνικές εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να πετάξει έξω από τη Βουλή αυτό το ναζιστικό δολοφονικό συνονθύλευμα. Χρειάζεται βέβαια να μην αποσπαστούμε από το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολικότερη διαδικασία αναμόρφωσης του εθνικιστικού ακροδεξιού χώρου, με την εμφάνιση και ενίσχυση νέων σχημάτων και ακροδεξιών μορφωμάτων τύπου Βελόπουλου που κι αυτά στηρίζουν το κεφάλαιο. ‘Αλλωστε η ιστορία έγραψε ότι κι ο Βελόπουλος, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, ψήφισε και με τα δυο χέρια το Α΄ μνημόνιο…

Ο λαός μας αποφασιστικά να απορρίψει παλιότερες δοκιμασμένες και αποτυχημένες επιλογές. Είναι η ώρα να μην αναβάλλει για αργότερα τη μόνη επιλογή, προκειμένου την επόμενη μέρα -σε ένα πιο συντηρητικό πλαίσιο- να έχει όπλα, εφεδρείες και δυνάμεις στο κίνημα για να τα βάλει με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την εξουσία, την ΕΕ, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, που θα χιμήξουν στο λαό την επόμενη μέρα, για να του πάρουν ό,τι δεν κατάφεραν και δεν πρόφθασαν ακόμα να του πάρουν. Για αυτό μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα είναι θωρακισμένος ο λαός, κι ετοιμοπόλεμος να τους αντιμετωπίσει.

Ερ.: Στην ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ γίνεται λόγος για τάση συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η κύρια αιτία του φαινομένου αυτού;

Απ.: Γι’ αυτό το φαινόμενο ευθύνονται συνολικά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κι η αντιλαϊκή πολιτική τους. Ευθύνονται οπωσδήποτε δυνάμεις σαν την ΝΔ, που έχει επενδύσει ανοιχτά στον συντηρητισμό, στον εθνικισμό, σε αντιδραστικές θέσεις, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να ντύσει μια βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική, με το μανδύα της «προόδου» και την απάτη της «προοδευτικής συμμαχίας», δυσφημώντας τελικά τις αξίες της πραγματικής προόδου. Έθρεψε έτσι τις ακραίες αντιδραστικές επιλογές και με την ίδια την οικονομική πολιτική του τη διάψευση ελπίδων σημαντικών τμημάτων του λαού. Είναι ενδεικτικό ότι με την αντιλαϊκή πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αυτοπροβάλλονται σαν δικαιωμένοι, ξεπλένοντας τους διπλά και με την πολιτική του και με τις μεταγραφές στελεχών τους, επιβεβαιώνοντας ότι στα κύρια και στρατηγικά ζητήματα υπάρχει πλήρης σύμπλευση ανάμεσά τους. Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι «σέρνεται» η δίκη της ΧΑ με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ κριτήριο για το λαό μας και στην ψήφο του πρέπει να είναι το ότι φασίστες κι άλλα αντιδραστικά στοιχεία, βρήκαν «στέγη» σε δημοτικούς συνδυασμούς και ψηφοδέλτια που στηρίζονται είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ, είτε από όλους αυτούς μαζί στο όνομα του δήθεν «ανεξάρτητων συνδυασμών». Το ΚΚΕ αποφασιστικά δεσμεύεται να αναλάβει ακόμα περισσότερες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, στη νεολαία, έτσι ώστε να απομονωθεί η ΧΑ και οι παραφυάδες της, να ξεγυμνωθεί ο ρόλος και ο αντιδραστικός χαρακτήρας τους που θρέφει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ερ.: Με αφετηρία το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, πώς θα πορευθεί το ΚΚΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών;

Απ.: Από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του, σε αυτές τις εκλογές, δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτος και δεύτερος. Δεν κρίνεται η μεταξύ τους διαφορά ή η αυτοδυναμία. Δεν κρίνεται ποια κόμματα θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται: Πόσο ισχυρός θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα, πόσο ισχυρή θα είναι εκείνη η δύναμη που είναι μπροστά στα δύσκολα, που δεν πρόδωσε ποτέ το λαό.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους όσοι -με “βαριά καρδιά”- στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Όλοι κι όλες ξέρουμε πως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν. Πως η επόμενη μέρα δεν θα διαφέρει και πολύ από την προηγούμενη. Νιώθουμε ότι τα δύσκολα για το λαό δεν πέρασαν. Ότι το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» και της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού. Ότι τα προβλήματα, τα βάσανα, η ανασφάλεια είναι εδώ. Γιατί παραμένουν όλες οι αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ.

Και στα δύσκολα ο λαός πρέπει να έχει στήριγμα. Και αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ΚΚΕ.

02/06/2019 08:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Θα δημιουργηθεί δημοσιονομική εκτροπή αν εφαρμοστούν τα μέτρα της ΝΔ, λέει ο Σταθάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: