Σαφάρι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για 1 εκ. ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις κάλπες, που θα είναι άδειες!

Κέντρο προστασίας άγριας ζωής στη Κένυα. Pixabay.com




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, HELLAS JOURNAL

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, επιχειρώντας να στηρίξει την αισιοδοξία του ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να γυρίσει στις εθνικές εκλογές, υποστήριξε ότι «οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της 7ης Ιουλίου».

Εννοούσε φυσικά ότι πρόκειται για μια διαφορετική εκλογική διαδικασία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να καλύψει τις περίπου 530.000 ψήφους που τον χωρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία με βάση το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου.

Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Τι έχει στο μυαλό του ο. Τσίπρας; Είναι πολύ απλό, αλλά το ίδιο σκέφτεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που επιθυμεί να διευρύνει ακόμη περισσότερο το δικό του ποσοστό και τη διαφορά προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κοινή στρατηγική, μόνο ένας νικητής

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή στοχεύουν στο ίδιο κοινό αναπτύσσοντας το καθένα τη δική του στρατηγική, με τη δική του επιχειρηματολογία.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να αλλάξει γνώμη κάποιος ψηφοφόρος σε σχέση με το ότι ψήφισε ένα μήνα πριν. Όχι ότι δεν θα συμβεί και αυτό, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό και ουσιαστικά δεν επηρεάζει παρά ελάχιστα το αποτέλεσμα της νέας κάλπης.

Αντίθετα αυτό που στοχεύουν όλοι, αλλά πρωτίστως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο δεξαμενές.

Η πρώτη περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους που στις 26 Μαΐου προτίμησαν κόμματα τα οποία απέχουν σημαντικά από το όριο του 3% και όπως δείχνουν όλα δεν πρόκειται να το πετύχουν ούτε την επόμενη φορά. Ορισμένα μάλιστα από αυτά, όπως το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχουν στις εκλογές. Ενώ σε άλλα, οι ιδρυτές και επικεφαλής τους τελούν υπό παραίτηση όπως στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λοιπόν, υπάρχει ένα κοινό στόχος της τάξης του μισού εκατομμυρίου που ψήφισαν τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Νότη Μαριά, ΛΑΟΣ, Οικολόγους Πράσινους και ΑΝΕΛ το οποίο στη συντριπτική πλειοψηφία θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα.

Προφανώς, αρκετοί από αυτούς θα αποφασίσουν να ψηφίσουν και πάλι τα ίδια κόμματα, αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι όμως στατιστικά και πολιτικά αποδεδειγμένο ότι θα είναι περίπου οι μισοί. Από αυτούς Ποτάμι είχαν ψηφίσει οι 86.003, ΛΑΟΣ οι 69.524, Ηλία Ψηνάκη οι 51.406 και Πάνο Καμμένο οι 45.149.

Οι άλλοι 450.000 ψηφοφόροι

Αν σε αυτούς αθροίσουμε και τους μισούς από τους 450.000 ψηφοφόρους που είχαν προτιμήσει στις ευρωεκλογές κόμματα με ποσοστά κάτω του 0,8% (μικρά αλλά όχι αμελητέα αν τα αθροίσεις) τότε φτάνουμε στο περίπου μισό εκατομμύριο.

Τόσοι είναι και οι ψηφοφόροι που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει και σε ένα άλλο κοινό. Στους πολίτες που τον είχαν ψηφίσει το 2015 αλλά τώρα απείχαν ή προτίμησαν να ψηφίζουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, εν πολλοίς επιστρέφοντας στη βάση τους.

Τα σχέδια της Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπάρχει ένα περιθώριο, έστω και μικρό να πάρουν πίσω ορισμένους από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση κάθε ένας που γυρίζει αποτελεί διπλό κέρδος γιατί φεύγει από κάποιον άλλο και αυτό βοηθά στον πρώτιστο στόχο -αν και δεν μπορεί να ομολογηθεί καθώς θα αποτελέσει ομολογία ήττας- τη στέρηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ.

Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων

Επιστρέφοντας πίσω στην αρχική ομάδα αυτή του ενός εκατομμυρίου, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι σύμφωνα με τους δημοσκόπους το μεγαλύτερο κομμάτι αναμένεται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους προέρχονται από όμορα κόμματα.

Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι η σχέση εισροών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοεί την πρώτη στις περιπτώσεις ψηφοφόρων που προέρχονται από το Ποτάμι, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΛΑΟΣ. Αντίθετα, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Ηλία Ψηνάκη και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Τα κλειδιά κρατούν Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Το ζητούμενο αυτών εκλογών, που τελικά θα κρίνει και το σχηματισμό κυβέρνησης, είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα πετύχουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν βουλευτές.

Τα σίγουρα κόμματα, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και μάλλον η Χρυσή Αυγή (υπάρχουν μικρές ελπίδες ότι μπορεί να συνεχιστεί η ραγδαία μεταστροφή των ψηφοφόρων της ναζιστικής οργάνωσης).

Από την άλλη υπάρχουν δύο ακόμη παρονομαστές. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Παραδόξως τα δημοσκοπικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να μπει στη Βουλή ο Βαρουφάκης που έμεινε στο 2,99% στις ευρωεκλογές παρά ο Κυριάκος Βελόπουλος που έλαβε 4,18%.

Ο αγώνας δρόμου μόλις ξεκίνησε και στις 25 ημέρες που απομένουν πολλοί ψηφοφόροι θα αμφιταλαντευτούν αρκετά για την τελική τους ψήφο. Ίσως τελικά είναι αυτοί που κάνουν την όποια… διαφορά.

Δεν είμαστε αντίθετοι στα επιδόματα, είπε ο Μητσοτάκης αλλά διαλέγουμε μια καλή θέση εργασίας (Βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: