“Τα ρίχνει” στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου για την επίθεση στο Ομάν

File Photo: Οι διαδηλωτές κρατούν το banner “Stop Execution in Iran” καθώς διαδηλώνουν εναντίον της ιρανικής κυβέρνησης και του συστήματος. EPA, JULIEN WARNAND




Τις ΗΠΑ υπαινίχθηκε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου ότι βρίσκονται πίσω από τις “ύποπτες” επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna.

  • “Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις”, είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ο Λαριτζανί υπονόησε ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε ότι “κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” οι Αμερικανοί “στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους” προς το Τόκιο. Η Ιαπωνία ήταν τότε σύμμαχος του Ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μετά την αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 8 Δεκεμβρίου 1941.

Ένα ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Kokuka Courageous και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, το Front Altair, που μετέφερε νάφθρα, δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε αμέσως ως υπεύθυνη την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε “διπλωματική δολιοφθορά” την ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν ευθύνες στη χώρα του.

16/06/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τεχεράνη, Ιράν

Νέα ένταση στην Ιντλίμπ: Η Τουρκία καταγγέλλει επίθεση σε παρατηρητήριο, διάβημα στη Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: