Πτωτική τάση εμφανίζει το Airbnb στην Αττική: Τι δείχνουν τα στοιχεία

File Photo: Τα πρόστιμα για μη δήλωση εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Φωτογραφία Pixabay.com




Σημάδια… κόπωσης εμφανίζει σταδιακά η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους ιδιοκτήτες που έχουν «ανεβάσει» τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η HomeAway, να βλέπουν μειώσεις, είτε στις πληρότητες είτε στα έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, η μέση πληρότητα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο «άγγιξε» το 65,9% έναντι 67,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι (πτώση 3%).

Μεγαλύτερη είναι η ετήσια μείωση στο έσοδο ανά δωμάτιο (RevPAR), πέφτοντας από τα 50 ευρώ τον Μάιο του 2018 στα 45,5 ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα (πτώση 9%).

Την ίδια στιγμή, οι ενεργές αγγελίες εκτοξεύτηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση (από 8.156 σε 10.281), γεγονός που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 7%, διαμορφώνοντας το κόστος για τους επισκέπτες από τα 74 ευρώ στα 69 ευρώ.

Καλύτερη είναι η εικόνα που καταγράφει η Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον ως προς τις πληρότητες. Πιο αναλυτικά, ο περασμένος Μάιος «έκλεισε» στο 55,6% έναντι 54,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τουναντίον, το έσοδο ανά δωμάτιο μειώθηκε από 26,7 ευρώ σε 24,9 ευρώ, με την ημερήσια τιμή να «αγγίζει» τα 44,8 ευρώ έναντι 48,7 ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων της συμπρωτεύουσας, που είναι «ανεβασμένα» στις δύο πλατφόρμες, αυτός διαμορφώθηκε σε 2.086 εφέτος από 1.526 πέρυσι.

«Το φαινόμενο ξεκίνησε στη χώρα μας εδώ και περίπου τρία χρόνια και σήμερα βρίσκεται στο απόγειο της ζήτησής του. Ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, που είχαν ετήσιο μίσθωμα από την κατοικία τους με μισθωτική σύμβαση τριών ετών, είδαν πως όταν νοίκιαζαν το σπίτι τους με την ημέρα διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν το εισόδημά τους», σχολίαζε σε πρόσφατο άρθρο του, με τίτλο «Είναι οι μισθώσεις τύπου Airbnb η νέα “φούσκα” της κτηματαγοράς;», ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, για να προσθέσει: «Αυτό το πάρτι μισθώσεων δεν ξέρει κανείς εάν θα συνεχίσει. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, η φορολογία μπορεί να φτάσει μέχρι 45%».

Χαράτσια

Πράγματι, τα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων (15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω). Εάν, δε, παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες -πλην κλινοσκεπασμάτων- το εισόδημα θα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. Τέλος, το εισόδημα, που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες θα φορολογείται με συντελεστή 29% (επιχειρηματική δραστηριότητα).

Παράτυποι…

Χωρίς Αριθμό Μητρώου εξακολουθούν να λειτουργούν περί τα 31.000 ακίνητα από τα συνολικά 96.000 ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέα Χίου, η πλειονότητα των ιδιοκτητών, που επιμένουν να κινούνται παρανόμως, βρίσκεται στην επαρχία, επικαλούμενη, μάλιστα, λόγους.

κληρονομικούς. «Το 40% με 50% αυτών δεν έχει τακτοποιήσει τα κληρονομικά του, με συνέπεια να μην μπορεί να βγάλει το ειδικό σήμα», σημειώνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.», εξηγώντας πως τα κληρονομητήρια δεν είναι απαραίτητα στην περίπτωση των συμβατικών μισθώσεων.

«Σε κάθε περίπτωση, εάν τα επίμαχα ακίνητα επέστρεφαν στη μακροχρόνια ενοικίαση, τότε θα είχε μειωθεί, εάν όχι εξαλειφθεί, το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί Ελληνες, φοιτητές ή εποχικοί υπάλληλοι», καταλήγει ο κ. Χίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, το οποίο αναρτά ένα υπεκμισθωμένο ακίνητο σε μία ψηφιακή πλατφόρμα της οικονομίας του διαμοιρασμού, ορίζεται ως «Διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης» και πρέπει να προβεί σε εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής. Εκεί λαμβάνει τον ΑΜΑ, τον οποίο καλείται να αναγράψει στην καταχώριση του ακινήτου.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 

ΘΕΣ-ΠΡΕΣ: Ένα καλλιτεχνικό ταξίδι 14 νέων από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Πρέσπα, με το τρένο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: