Γιατί έστειλε 6 επιστολές στον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης; Τι λέει στον Φιλελεύθερο…

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασι΄δη. Φωτογραφία Στέφανος Κουρατζής , Φιλελεύθερος




Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρίχνει την μπάλα στην τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντανά. Υπογραμμίζει στην εφημεριδα Φιλελεύθερος ότι με έξι επιστολές και σε τέσσερις συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, ζήτησε από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επανέναρξη του διαλόγου.

Τη συνέντευξη πήραν οι συνάδελφοι: Ανδρούλα Ταραμουντά, Ανδρέας Πιμπίσιης και Φρίξος Δαλίτης.

Εξηγεί γιατί υπέβαλε εισηγήσεις και σε τι αποσκοπούν και εκτιμά ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Υπογραμμίζει με σαφείς αποδέχτες την Άγκυρα, την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και τους διεθνείς παίχτες που θέλουν να έχουν ρόλο στο Κυπριακό, πως στην προσπάθεια να απαντηθούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να μείνουν αιωρούμενες οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Υποδεικνύει προς την Τουρκία ότι δεν είναι μέσα από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και εντείνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τις τουρκικές προθέσεις που θα βρεθεί λύση.

  • – Τι σας ώθησε να στείλετε τη νέα επιστολή προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών; Αυτή η ενέργειά σας δεν έρχεται σε σύγκρουση με το μήνυμα που στέλνατε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ενόσω η Τουρκία προκαλεί, δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες;

– Η επιστολή εστάλη για πληρέστερη ενημέρωση για τα τελευταία γεγονότα. Με αυτή την αφορμή επανέλαβα και αυτό που τόνισα σε σειρά συναντήσεων μου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο παρελθόν. Τόνισα δηλαδή την ετοιμότητα μου να επαναρχίσει ο διάλογος από εκεί που έχει διακοπεί στο Κρανς Μοντανά, αφού θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.

  • – Για τον σκοπό αυτό τι ακριβώς αναφέρετε στην επιστολή σας;

-Στην επιστολή μου απαριθμώ τις εισηγήσεις που έχω κάνει προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και εισηγήσεις τις οποίες υπέβαλα προκειμένου να ξεπεράσουμε αδιέξοδα τα οποία δημιουργούνται λόγω απαράδεκτων αξιώσεων, είτε της Τουρκίας, είτε των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνω και αυτό που είναι απόφαση και του Εθνικού Συμβουλίου ότι δηλαδή η προϋπόθεση για να επαναρχίσει ο διάλογος, είναι η άρση των τουρκικών παρανομιών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • – Σε ποιες εισηγήσεις ακριβώς  αναφέρεστε;

-Αναφέρομαι στις υπαλλακτικές προτάσεις είτε της αποκέντρωσης εξουσιών, είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στις οποίες έχω θέσει προκειμένου να εξεταστούν στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των δυσκολιών που εντοπίζονται. Αναφέρομαι επίσης στην πολιτική ισότητα, όχι όπως ορίζεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά όπως θα πρέπει να ερμηνεύεται. Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει προνόμια στη μία κοινότητα τα οποία καθορίζουν την τύχη της άλλης. Στην προσπάθεια να απαντήσεις στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων δεν μπορείς να αφήνεις αιωρούμενες τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

  • – Τι κατά τη γνώμη σας θα διαφοροποιήσει την όλη κατάσταση και θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την τ/κ πλευρά, με δεδομένη την επιθετικότητα της Τουρκίας;

– Είναι απαραίτητο συστατικό κάθε διαδικασίας διαλόγου η εκλογίκευση και ο αλληλοσεβασμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει και η ίδια η Τουρκία πως δεν είναι μέσα από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και εντείνουν τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων για τις τουρκικές προθέσεις που θα βρεθεί λύση.

  • – Προβάλλουν διάφορες ενστάσεις για τα θέματα διαχείρισης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ…

– Εμείς ουδέποτε αρνηθήκαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ουδέποτε θελήσαμε να σφετεριστούμε τα όσα οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται. Να υπενθυμίσω πως υπήρξε σύγκλιση ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξε η σύγκλιση για την κατανομή των εσόδων από τη διάθεση του φυσικού πλούτου, ενώ την ίδια ώρα για να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν δημιουργήσαμε επενδυτικό ταμείο, το οποίο ρυθμιζόμενο με αυστηρότατες νομοθετικές διατάξεις δεν επιτρέπει τη μείωση του αποθεματικού ταμείου, κάτω του 50%. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε πληρωμή για εξόφληση δημοσίου χρέους ή ακόμα και η εγγύηση δημοσίου χρέους. Συνεπώς, δημιουργείται ένα ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται τα τυχόν μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και αυστηρότατα διαφυλάσσεται ένα σημαντικό ποσό το οποίο είναι πολύ πέραν εκείνου που αναλογεί στην τ/κ κοινότητα. Ως εκ τούτου οι αντιδράσεις της Τουρκίας δεν δικαιολογούνται.

  • – Η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ψευδοκράτους στη δική του ΑΟΖ

– Αυτό είναι ίσως και το σοβαρότερο από τα ζητήματα που εγείρουν και συνιστά τη μεγαλύτερη αντίφαση της τουρκικής πολιτικής. Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, να μην αναγνωρίζεις την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς την ΑΟΖ της και να αναγνωρίζεις ότι το παράνομο καθεστώς έχει ΑΟΖ και μάλιστα να σε αδειοδοτεί για να εκτελέσεις γεωτρήσεις. Υπάρχει τεράστια αντίφαση που καταδεικνύει και τις προθέσεις της Τουρκίας.

  • – Οι προθέσεις της Τουρκίας, όπως τις κατέγραψε ο Ερντογάν είναι διαμοιρασμός των πάντων…

– Παραμερίζεται η λύση του Κυπριακού και τίθεται ως προτεραιότητα ο διαμοιρασμός ή συμφωνία εάν θέλετε, σε σχέση με τα ενεργειακά. Διερωτώμαι όμως, γιατί η Άγκυρα δεν θέτει ως προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σίγουρα και στη διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν. Με τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Ομόσπονδη Δημοκρατία θα έχει τη δική της ΑΟΖ η οποία θα αναγνωριστεί φυσικά και από την Τουρκία. Η διαχείριση της θα γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση, και προφανώς η Τουρκία θα έχει να επωφεληθεί από την ομαλοποίηση της κατάστασης.

  • – Θα αποκατασταθούν οι σχέσεις συνολικά…

– Θα αποκατασταθούν οι σχέσεις και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας δυνητικός αγοραστής του φυσικού μας αερίου.

  • – Δεν θα μπορούσε αυτή η πρωτοβουλία από μέρους σας να αναληφθεί νωρίτερα, ούτω ώστε να προλάβετε και όσα ακολούθησαν με τις τουρκικές προκλήσεις;

– Αυτή δεν είναι η πρώτη μου προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Έχω στείλει πέραν των έξι επιστολών με το ίδιο περίπου περιεχόμενο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Συναντήθηκα με τον κ. Γκουτιέρες από το 2017, ίσως τρεις με τέσσερις φορές και πάντοτε θέτω ως προτεραιότητα μου την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχω επαναλάβει όχι μόνο προς το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και προς τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα μου να εμπλακώ σε ένα διάλογο απ’ εκεί που διακόπηκε τον Ιούλιο του 2017. Στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δείτε ότι έχει καταγραφεί και σχετική αναφορά. Δεν είναι νέα λοιπόν η πρωτοβουλία μου, αλλά είναι συνεχείς οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον «Φ» που κυκλοφορεί

Ζεστό χρήμα στα κατεχόμενα: Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να “εκλέξει” το τσιράκι του

  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: