Ψηφοδέλτια Επικρατείας: Τα φαβορί και οι ανατροπές σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Ο Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες στα προεδρικά επιτελεία των κομμάτων προκειμένου να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια γενικότερα, αλλά κυρίως τα ψηφοδέλτια Επικρατείας που δίνουν και τον τόνο στο εκλογικό σώμα.

Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ έχουν ήδη ανακοινώσει τους υποψήφιους για τις εκλόγιμες θέσεις τους. Στο ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα με μεγάλο θόρυβο, επελέγη ο Γιώργος Καμίνης, με δεύτερο, αν υπάρξει δεύτερος βουλευτής Επικρατείας τον Θόδωρο Μαργαρίτη, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ επέλεξε την επί σειρά ετών γραμματέα του Αλέκα Παπαρήγα.

Αντιθέτως σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση και οι καραμπόλες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζονται στις εξής υποψηφιότητες.

Στη ΝΔ, οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αλλά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κλείσει την τελευταία στιγμή, έως τις 24 Ιουνίου.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι καταλήγουν στα ονόματα που θα καταλάβουν τις έξι πρώτες θέσεις, από τις οποίες αναμένεται να εκλεγούν σίγουρα οι πέντε.

Επικεφαλής ενδέχεται να τοποθετηθεί ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος, που το όνομά του ενεπλάκη και στο σκάνδαλο της Novartis. Πάντως, την πρώτη θέση φέρεται να διεκδικεί και ο νυν επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, του οποίου η θητεία λήγει έτσι κι αλλιώς σύντομα.

Από εκεί και πέρα, για τις εκλόγιμες θέσεις προαλείφονται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ των βασικών συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Επίσης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, εκ των πλέον έμπιστων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ που προαλείφεται και για υπουργός Επικρατείας.

Ακόμη, για τις δύο τελευταίες θέσεις, για να συμπληρωθεί η πρώτη εξάδα συζητούνται έντονα τα ονόματα του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ορισμένα από αυτά τα ονόματα μπορεί και να αλλάξουν, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις όπως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που έχει εκλεγεί ήδη ευρωβουλευτής.

Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ συγκαλείται σήμερα Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία, αλλά και εκεί δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Γι αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας για τις τέσσερις ή ενδεχομένως και τρεις εκλόγιμες θέσεις, αναλόγως με το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη κατασταλάξει παρά τα όσα λέγονται.

Για την πρώτη θέση οι πιθανότητες φαίνεται να μοιράζονται ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου που παράλληλα με τις αρμοδιότητες της στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει και την προεκλογική εκπροσώπηση του κόμματος και στον πρώην πρύτανη Γιώργο Γραμματικάκη που ήταν έως πριν λίγες ημέρες Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. Στις 26 Μαΐου ήταν και πάλι υποψήφιος, ήταν πρώτος αλλά το κόμμα του δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή.

Παράλληλα εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας διεκδικούν ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Άμυνας, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο στην επόμενη Βουλή να βρεθούν δύο πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ένας σε κάθε κόμμα.

Σε μη εκλόγιμη θέση ενδέχεται να τοποθετηθεί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να μετακομίσει σε κάποια εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Επίσης, άγνωστο παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νίκου Κοτζιά.

Hellas Journal

Εκτός προεκλογικής κούρσας το ΠΡΑΤΤΩ: Θλίψη για την «εχθρική» αντιμετώπιση από ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: