Πρόταση Φλαμπουράρη η ιδέα για «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο, ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης

File Photo: Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλάει σε ανοιχτή προεκλογική ομιλία συζήτηση στο Ναύπλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στην θητεία του ως υπουργός Οικονομικών το 2015 αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η αρχική ιδέα της «εισβολής» στο νομισματοκοπείο δεν ήταν του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως γράφτηκε τότε, αλλά του Αλέκου Φλαμπουράρη.

  • «Η ιδέα ήταν του Φλαμπουράρη. Δεν ήταν του Παναγιώτη». Εξήγησε όμως τον λόγο για τον οποίο ο πρώην γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε οικειοποιήθηκε αυτό το σχέδιο. «Δεν ήταν δική του ιδέα, μετά τον κατηγόρησαν, γι’ αυτό και είπε “ναι, εγώ το έκανα”. Δεν το έκανε αυτός, τις ανοησίες τις έλεγε ο Φλαμπουράρης, γιατί έχω καταγράψει ακριβώς πώς είχε γίνει η ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε:

«Εγώ τους σεβάστηκα απολύτως. Ήμουν αυτός ο οποίος πήγε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και κάθισα ώρες και τους μιλούσα. Εκείνοι ήταν πολύ επιθετικοί, εγώ ήμουν συντροφικός απέναντί τους. Σε προσωπικό επίπεδο νομίζω οι περισσότεροι είδαν τα πράγματα από τη δική μου τη μεριά. Διαφωνούσαν. Αυτό. Ποτέ δεν ήρθα σε σύγκρουση μαζί τους παρότι διαφωνούσα με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι νόμιμη ή δεν είναι. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, δεν πληρώνεις. Κάθισε τώρα να δεις, κάνε λογιστικό έλεγχο κι αν είναι επονείδιστο ή αν είναι επαχθές το χρέος… Δεν με ενδιαφέρει, βαριέμαι».

  • «Και μου λένε «εσύ δέχθηκες» τη «νομιμότητα» του χρέους. Μα είναι η γνώμη μου; Και η General Motors το δέχτηκε… Μπορούμε να προχωρήσουμε, παιδιά; Υπάρχει δικαστήριο για να πας να πεις το δίκιο σου ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο; Σε ποιο δικαστήριο, έλεγα στη Ζωή, θα πας; Αλλά το έλεγα φιλικά. Πήγα στην ΕΛΕ και κατέθεσα με την ψυχή μου για να το σεβαστώ όλο αυτό. Και μάλιστα με τη Ζωή είχαμε πάρα πολύ καλή σχέση στο τέλος. Ο Παναγιώτης ήταν πάντα αρνητικός απέναντί μου, εγώ ήμουν πάντα συντροφικός μαζί του. Και μάλιστα στο βιβλίο μου, που θα το διαβάσεις, θα δεις ότι δεν αναφέρομαι πουθενά αρνητικά γι’ αυτόν. Αυτός με βρίζει καθημερινά, ποτέ δεν έχω αναφερθεί αρνητικά. Και μάλιστα τον έχω «αθωώσει» ουσιαστικά και για το νομισματοκοπείο».

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε πως «Η ερημοποίηση εντός ευρώ είναι ακόμα χειρότερη από το Grexit», υποστήριξε πως ο οικονομολόγος Γιώργος Χουλιαράκης «ήταν υπάλληλος της Τρόικα και μου το είπε ο ίδιος» υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή «η χώρα βρίσκεται στο τέταρτο και χειρότερο μνημόνιο» και τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρεύεται «μοντέλο Λετονίας για την Ελλάδα».

Όσον αφορά το ΜέΡΑ25, υποστήριξε πως ο στόχος του κόμματος είναι «να ανατραπεί η μνημονιακή διαδικασία» και πως ο ίδιος ζητά «ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα» για τη χώρα.

  • Αναφορικά με τις συνθήκες που διαμόρφωσαν στην αναδίπλωση της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι  «(σ.σ.: το πολιτικό “παιγνίδι” τότε) ήταν το ίδιο από το 2010. Έχεις μια βαθιά πτώχευση ενός ολόκληρου περιφερειακού καπιταλιστικού μοντέλου, η οποία στην Ελλάδα ξεκίνησε από το δημόσιο χρέος και στην Ιρλανδία από το ιδιωτικό χρέος. Από κάπου ξεκινάει. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από το δημόσιο χρέος γιατί σε αυτό είχε φορτωθεί όλη η ύβρις αυτού του συστήματος και απ’ την πρώτη στιγμή πανικόβλητοι οι απανταχού ολιγάρχες (Γερμανοί, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Έλληνες) προσπάθησαν να το κουκουλώσουν. Όμως, όταν κουκουλώσεις μια πτώχευση, τελικά αυτό που κάνεις είναι να φορτώνεις τα βάρη σε αυτούς που δεν έφταιγαν. Τους λοιδορείς κιόλας και λες ότι αυτοί φταίνε. Αυτό ήταν το παιχνίδι…».

«Η πρόταση… Θα σου μιλήσω για τον εαυτό μου. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ δεν ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει σημασία που δεν ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που φώναζα το έλεγα σε όποιον άκουγε. Από τον Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου, τον Σαμαρά, τον Τσίπρα. Σε όποιον συναντούσα έλεγα «παιδιά, κοιτάξτε, εδώ δεν έχουμε μια κρίση, έχουμε μια κατάρρευση. Παγκόσμια, έτσι; Είναι το 1929 της εποχής μας. Αν προσπαθήσετε να την κουκουλώσετε με πιστωτικές κάρτες, που τις παίρνετε με τους όρους συρρίκνωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα έχουμε θυσιάσει τουλάχιστον τρεις γενιές στη μετανάστευση». Αυτό το φώναζα από το 2009. Κάθε κυβέρνηση που έβγαινε -γιατί ο ελληνικός λαός τους δοκίμασε όλους- ξεκινούσε λέγοντας «ναι, είναι σκληρό, αυτό δεν πρέπει να γίνει, θα το παλέψουμε» και τα λοιπά, αλλά ουσιαστικά εξαγόραζε μια τετραετία συνθηκολογώντας στο κουκούλωμα αυτό, το οποίο το έκανε μνημόνιο».

  • Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για “τέταρτο μνημόνιο”, το οποίο, όπως είπε «ήταν πέρυσι τον Αύγουστο, όταν έκλεισε το τρίτο και ήρθε το μεταμνημόνιο. Το μεταμνημόνιο στη μεταμοντέρνα γλώσσα είναι αυτό που εμείς πρέπει να λέμε τέταρτο μνημόνιο για να μην μπερδευόμαστε. Επίτρεψέ μου να σου πω γιατί. Τι σημαίνει μνημόνιο; Δεν σημαίνει επιτήρηση. Σε επιτήρηση υπόκεινται όλες οι χώρες, ακόμη και η Γερμανία θεωρητικά βρίσκεται υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών. Δεν είναι καν αυτό που θυμίζει άλλες μνημονιακές χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Είναι πολύ χειρότερο και μάλιστα οι ίδιοι οι τροϊκανοί είπαν ότι θα το πουν «ενισχυμένη επιτήρηση», κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί έχει ενδιαφέρον από πού πήραν τον όρο».

Επ’αυτού, τόνισε ότι η διαφορά τους είναι ο όγκος των δανείων. «Η διαφορά του τέταρτου μνημονίου από το τρίτο, το δεύτερο και το πρώτο, που το κάνει πιο τοξικό, είναι ότι τα δάνεια που έδωσαν είναι λίγα. Είναι 30 δισ., είναι αυτό που ονόμασαν «μαξιλαράκι», δεν το είπαν δάνειο μνημονιακό. Λες και είναι ένα ωραίο πραγματάκι που βάζεις το κεφάλι σου για να ξαπλώνεις. Ήταν μικρό το ποσό, αλλά δεν είναι. Είναι 130 δισ., γιατί είναι και 100 δισ. που ήταν να αποπληρωθούν από το 2021 μέχρι το 2032 και τα έσπρωξαν μετά το 2032. Δηλαδή, αντί να σου πουν «πάρε ένα ποσό», σου λένε «μην μας το δώσεις, θα μας το δώσεις μετά». Αλλά, αυτό είναι συνεχώς υπό αίρεση για να συνεχίσουν οι ευκολίες πληρωμών, σου λένε ναι πρέπει να μην κάνεις αυτό, πρέπει να κάνεις εκείνο, να κόψεις τις συντάξεις και πάει λέγοντας…. Ακόμα και τα δικά μας κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, κι αυτά είναι με όρους λιτότητας. Άρα είναι ένα βαρύ και μακρύ μνημόνιο».

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και Το Ποντίκι

Κατέρρευσε η μητέρα του Παύλου Φύσσα όταν πέρασε από δίπλα της ο Ρουπακιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: